Wat je als sportclub kan leren van Spotify

“Zeg maar gewoon tegen ons wat er niet goed gaat, we kunnen het hebben. We zijn sporters.”

Een opmerking die afgelopen week werd gemaakt in een gesprek over verbeteringen bij een bedrijf. De kern van deze boodschap: als sporter krijg je vaak directe feedback en daar leer je mee omgaan.

“De bal is niet goed ingespeeld!”
“Waarom slice je die bal en speel je niet met topspin?”
“Je moet harder lopen om het team te halen!”

Door het prestatieve zijn we in sport gewend te horen wat er niet goed gaat. Opmerkelijk genoeg is het binnen het kader een club een stuk moeilijker de vinger op de zere plek te leggen en om dingen te verbeteren. Terwijl dit juist zorgt voor een open en zelflerende club. In deze blog nemen we je mee naar Zweden.

Experimenteren en falen

Birger Jarlsgatan is een doorgaande weg in Stockholm. Gebouwen met zes tot tien verdiepingen aan weerszijde. Winkels onderin, kantoren erboven. Het is die typische Scandinavische bouw. De straten zijn schoon en opgeruimd. Bomen zorgen voor het nodige groen. Waarom deze straat? In deze straat is Spotify gevestigd, een van de grootste muziekdiensten ter wereld. Het Zweedse bedrijf was onderwerp van een artikel in het Financieel Dagblad dit weekend. Niet de financiële resultaten, maar de unieke bedrijfscultuur van Spotify kwamen aan bod. En dan ging het niet over het werken in squads, tribes en guilds, maar over de bereidheid om te experimenteren en te falen. Dat maakt het bedrijf tot een gewilde werkgever.

“We proberen sneller te falen dan anderen”

Als wij van Start2Create het woord experimenteren lezen, worden we al blij. Dat is precies wat wij toejuichen als we in trainingen, zoals Welkom op de Club, sportclubs in Nederland helpen met gastvrijheid. Durf te experimenteren. Maak fouten en leer vooral wat er wel en niet past bij jouw club. Of zoals Daniel Ek, CEO van Spotify zegt: “We proberen sneller te falen dan anderen.”

Een veilige omgeving

cirkeldenken-3Het Zweedse bedrijf heeft wel een aantal randvoorwaarden gecreëerd waarin experimenteren en falen mogelijk is. De belangrijkste voorwaarde is een veilige omgeving. Als je niet op iedere fout wordt afgerekend, zullen mensen eerder nieuwe dingen proberen. En dat is op de sportclub nodig ook. Want veel verenigingen werken vanuit het vaste patroon. Wij noemen dit cirkeldenken. Je doet hetzelfde als een paar jaar geleden en het is moeilijk om hieruit los te komen. Maar als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Vernieuwing en verfrissing komt met experimenten en durf.

Daar hoort dus de veilige omgeving bij. En daarmee ook een open aanspreekcultuur. Juist in de sportwereld, waar je tijdens trainingen vaak genoeg hoort wat er niet goed gaat, moet dit toch mogelijk zijn. Stel je wilt als club de focus leggen op ledenwerving en je bedenkt allemaal acties en plannen. Sta je later stil bij de successen of leer je van wat er niet goed is gegaan? Als je evalueert met andere bestuursleden, vrijwilligers, trainers, ouders of commissieleden, zul je horen wat er fout is gegaan. Dat kan pijnlijk zijn, maar ook een leermoment dat je kan delen met anderen op de club, zodat je in de toekomst die fout niet meer maakt. Voel je niet persoonlijk aangevallen als iemand zegt dat het niet goed is. Zie het als een kans om het in de toekomst anders te doen.

Fail walls en faalsessies
Bij Spotify hebben ze een intern blog waarop werknemers regelmatig hun fouten toegeven en deze uitvoerig beschrijven. Dit behoedt collega’s voor het maken van dezelfde fouten en zorgt ervoor dat je je tijd niet verdoet aan iets dat niet lukt. Je kan nu een ledenwerfactie verbeteren of op een andere manier inzitten. Sommige teams binnen Spotify werken zelfs met fail walls of faal-sessies. Niet om schuldigen aan te wijzen, maar om te voorkomen dat dezelfde fout nog een keer wordt gemaakt.

Binnen een veilige omgeving en met een open aanspreekcultuur maak je het mogelijk op de club het maximale uit je experimenten te halen. Juist omdat door te evalueren je beter weet wat wel werkt en wat niet, en vooral waarom. Een simpel experiment, zoals een nieuw lid persoonlijk naar de trainer begeleiden op de eerste training, heeft dan echt kans van slagen in plaats van in een hoekje te liggen verstoffen.

Vraag jezelf dus af…

Haal zo veel mogelijk uit je experimenten, De vragen die je als club daarbij kunt stellen, zijn:

  • Experimenteren we eigenlijk wel op de club of doen we het zoals het altijd gaat?
  • Als iemand een fout maakt, rekenen we iemand hierop af of laten we hem of haar ervan leren?
  • Hoe leren we van onze fouten?
  • Beschrijven we onze fouten, zodat anderen in de toekomst niet dezelfde fout gaan maken?
  • Wanneer bespreken we onze fouten met anderen? Of houden we ze vooral verborgen?
  • Waar omschrijven we onze fouten, zodat anderen in de toekomst niet dezelfde fout gaan maken?