Best of both worlds – online en fysieke sessies

Best of both worlds – online en fysieke sessies

15 december 2021
/

Wat moeten we nu? Onze fysieke bijeenkomst cancellen of toch online doorgaan? Bij Start2Create krijgen we de vraag geregeld. Daarom op een rij: best of both worlds.Een van de laatste fysieke sessies dit jaar was met bijna vijftig professionals uit de sport. We begeleidden twee groepen parallel op het onderwerp politieke beïnvloeding. Het bleek een fantastische dag om dit onderwerp te verkennen met creatief denken. Resultaat: verrassende uitkomsten en mensen die het geweldig vonden collega’s uit het hele land weer te zien. Of om elkaar voor het eerst te ontmoeten.

Had deze dag ook online gekund?

Ja en nee. Vraag het onze facilitators en ze springen toch nog liever de auto in voor een rit die langer duurt dan de sessie zelf. Want elkaar in het echt ontmoeten geeft gewoon heel veel plezier. De dynamiek in de groep, elkaar echt kunnen aankijken en die ene grap die nog meer doet.

Maar wat we in corona-tijd ontdekten: onze sessies kunnen in iets aangepaste vorm ook heel goed online. Met anders en creatief denken als rode draad.

“Het is natuurlijk veel fijner elkaar echt te ontmoeten. Maar we zien ook dat uitkomsten uit de online sessie niet onder doen voor in het ‘echt’. Fijn om zo toch door te kunnen. En nog steeds samenwerkingen te zien ontstaan!”

– Medewerker Team Sportservice (hybride traject)

Een fysieke of online sessie?

Niet alleen de ‘makkelijke’ sessies gaven we online. Ook bij Start werden we uitgedaagd.

Soms geven we het advies te wachten tot een sessie weer fysiek plaats kan vinden, zoals een sessie in het teken van netwerken, werken aan onderlinge communicatie of een pittig onderwerp. Toch vraagt de praktijk ons ook om grenzen te verkennen.

Online sessies: duurzame inzetbaarheid

Onlangs lieten we een groep van vijftien ziekenhuisprofessionals een andere blik werpen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Ondanks de drukte maakten zij twee uur vrij om gericht na te denken over de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers van dit ziekenhuis. Ook deze keer waren we weer verrast door de creativiteit en verscheidenheid aan ideeën.

Online sessies: sociale veiligheid

Hoe zorgen we ervoor dat de club een veilige plek is, die jou welkom laat voelen ondanks je afkomst? In een hybride traject voor een sportbond begeleidden we een sessie met een pittig onderwerp: sociale veiligheid.

“Mooi dat deze uitkomsten eruit kwamen, ondanks dat het online was. We kunnen dit meenemen in het totale plan van aanpak,” aldus een medewerker van de bond.

Online traject: vrijwillige inzet en mantelzorg

De visie op vrijwillige inzet en mantelzorg lag er, ontwikkeld door een gemeente. Maar hoe nu verder? Hoe creëren we meer draagvlak en nog meer betrokkenheid? Hoe kunnen we echt de actie in?

In een eerste online sessie in mei lieten we meer dan veertig partners uit de gemeente hierin meedenken. Na de zomer begeleidden we meerdere werksessies: van eerste idee naar de eerste acties in de praktijk.

“We hebben gewoon een plan van aanpak in een uur. We kunnen nu echt aan de slag. Dit zet me wel aan het denken hoe we dit gewoonlijk aanpakken! ”- Medewerker gemeente –

“De grootste uitdaging na een sessie, of het nu fysiek of online is, is overgaan tot actie,” vertelt Karin Boeser, facilitator bij Start2Create. “We hebben nu trajecten fysiek en online begeleid waarin we ideeën afpellen. Samenwerkingen worden concreet vormgegeven en mensen kunnen echt beginnen de ideeën uit te voeren. Het was natuurlijk ook een test voor ons om te zien hoe het zou lopen. Maar wat blijkt, met de learnings uit de online trajecten kunnen we de fysieke trajecten nog scherper vormgeven.”

Meer over creatieve sprints

Fysiek traject: met het MT naar een jaarplan

Kan je ook een jaarplan maken met elkaar in online bijeenkomsten? Ja, dat kan. Al is de dynamiek anders. Vorige zomer begeleidden we al geregeld strategische sessies, met verrassende uitkomsten waar deelnemers mee aan de slag gingen. Gelukkig konden we, ondanks de maatregelen, onlangs toch een MT begeleiden op locatie.

Met zes MT leden werkten we aan een BHAG, het grote gedurfde doel voor hun organisatie. Die BHAG laadden zij vervolgens middels creatief denken methodieken. Het resultaat: verder kijken dan KPI’s, het unieke uit de eigen organisatie concreter naar boven halen en dit verweven in het jaarplan met kwartaaldoelen.

Meer over strategische sessies

En hoe zit het met de Start2Create Academy?

We draaiden dit jaar vier Start2Create Academies. We manoeuvreerden ons door het tijdspad van corona-maatregelen en konden gelukkig alle deelnemers ‘live’ trainen in het toepassen van creatief denken methodieken.

Jezelf ook kunnen trainen in presentatie-vaardigheden en hoe je regie houdt over de groep: dat is het grote voordeel van fysiek bij elkaar zijn. We vroegen onze deelnemers naar hun mening om de opleiding helemaal of deels online te volgen. Het antwoord was unaniem: niet doen! Dus we blijven erbij. In februari staan we er weer met onze eerstvolgende Academy.

Meer info over de Start2Create Academy

Vanaf de lente wisselde Start2Create fysieke en online sessies met elkaar af. We verkenden nieuwe uithoeken van het land en kropen dan weer achter onze schermen. En ondanks alle corona perikelen breidde Start2Create on Tour in februari uit naar 5 facilitators en inmiddels zijn we met 6. Nieuwsgierig naar onze 6e facilitator? Stay tuned.

Wil je een keer sparren over wat er in een online sessie kan? Vul het formulier hieronder in of neem contact met Karin op (karin@start2create.nl)    Vergelijkbare blogposts