5 tips voor online sessies

Met Start2Create begeleiden we regelmatig online sessies. Van sessies met kleine groepen tot aan grote bijeenkomsten. We delen de valkuilen waar wij in stapten en laten met enkele tips zien wat jij zelf kan doen. 

Tip 1: Kill Your Darlings

De aandachtsspanne van mensen is online kort. Het is echt een open deur, maar we zien het nog zó vaak! Een presentatie met veel sheets en informatie zenden. Of, als expert kan je een uur lang aan het woord zijn, maar mensen haken af. Hoe sterk je ook inhoudelijk ook bent.

Door vooraf te bepalen wat je hoofddoel is – en niet te veel te willen in één sessie – ga je al andere keuzes maken. De grootste uitdaging misschien wel: Kill Your Darlings en echt een keuze maken.

Tip 2: Toch presenteren? Combineer met interactie.

Weet dat de focus van de deelnemers al weg is na 2 à 3 minuten. Bewaar je zendelingenwerk voor het eind – of een ander moment – en ga snel interactief aan de slag. Je kan ook tijdens je presentatie de chat benutten voor vragen of in Zoom Polling gebruiken.

Deel je je scherm tijdens het presenteren? Dan kan je de chat bij de meeste software niet altijd meelezen. Een ander scherm ernaast houden waarop je de chat kan volgen, is dan een uitkomst. Of vraag een collega mee te ‘hosten’.

“Ik zag op tegen een lang overleg maar deze manier van werken werkt erg inspirerend ook al is het online!” – deelnemer online sessie.

Tip 3: Ga in deelgroepjes uiteen

Een discussie met tien of twintig mensen gaat je niet veel opleveren, behalve een Poolse landdag. De kans is groot dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn. Of dat er een ja-maar discussie ontstaat.

Wissel daarom af met in groepjes uiteen gaan, met een ideale groepsgrootte van 4. Duurt je sessie lang genoeg? Je kan ook vaker uit elkaar, met een nieuwe groepsindeling.

 

Tip 4: Verhoog de interactie

Een manier om je interactie te verlagen: Mensen bij naam noemen. Je denkt misschien, als ik iemand bij naam noem dan komt er vast wel iets uit. Alleen… 9 van de 10 keer klapt iemand dicht en werkt het eerder averechts. Of, je hebt iemand voor je het weet wel 10 minuten aan het woord.

Wat je wel kan doen:

  • Je vraag aan de groep herhalen is de key. Krijg je geen antwoord? Hup, en door.
  • In deelgroepen 1 iemand laten schrijven en tegelijk ook scherm delen. Zo blijf je uit de discussies die niet tot een oplossing leiden. Ook leidt het tot meer kwantiteit, omdat het makkelijker is op elkaar door te liften. 
  • Stemmen op de input die geleverd is. Dat kan in de chat. In Zoom is er ook een optie ‘Polling’.

Tip 5: Mensen ‘aan’ houden

Met strakke regie en gestructureerde interactie kan je prima een sessie van een of twee uur faciliteren. Maar dit kan je ook helpen:

  • Fysieke beweging. Met een energizer deelnemers fysiek van hun plek krijgen.
  • Maximaal 2 uur en per uur een goede pauze.
  • Maar ook: het vaste pauze moment loslaten. Doe er iets mee als je alleen maar suffe gezichten ziet. Laat je vaste pauzemoment los en schop de mensen gewoon eerder van hun bureaustoel.
  • Je eigen presentatiestijl. Let op intonatie, te veel ‘uh’s en gebruik (beeldende) voorbeelden.

Wil je meer weten of een keer sparren?

Vul het formulier hieronder in of neem contact op met Kyra (06 19 83 62 63 / kyra@start2create.nl).