Competities schrappen?

Competities schrappen?

26 mei 2020
/

Competities schrappen? Het is maar een idee…

– Column door Etienne Verhoeff –

Creativiteit slaat op de gekste momenten toe. Bij mij gebeurde het vanochtend. In de auto. Op weg naar kantoor. De trigger? Het bericht dat Nieuw-Zeeland voor haar proftennissers een eigen competitie ging opzetten. Het resultaat?

Het concept achter deze profcompetitie is natuurlijk dat tennissers niet internationaal kunnen reizen momenteel. Er zijn veel toernooien die niet doorgaan en dus inkomsten worden misgelopen. Maar wat als we dat concept nou eens doortrekken naar de huidige competitiemodellen in ons eigen land. Binnen- en buitensport op prof- en amateurniveau ligt voorlopig stil. En als we in oktober een tweede coronagolf krijgen, volgt hetzelfde probleem.

 

Uitdaging 

Bonden en clubs houden enorm van competitie. Kampioen worden, spelen tegen andere teams. Iedere zaterdag of zondag een wedstrijd. Vaste trainingstijden. Zo hebben we het altijd gedaan. Zo zullen we het blijven doen. Dus iedereen is druk bezig met het opzetten van een competitieprogramma. 

Stel je eens voor dat je geen competitie meer hebt.

Stel je eens voor dat je geen competitie meer hebt. Geen uitwedstrijden. Niet hoeft te reizen met jeugdteams. Hoe kan je dan toch winnaars en verliezers krijgen? We moeten het vaste denken doorbreken. De vaste waarden vernieuwen.

 

Oplossing

tennisvereniging creatief denkenWat nou als clubs hun eigen interne competitie organiseren. Bij hockey, voetbal, korfbal of volleybal heb je vaak genoeg jeugd tot een jaar of twaalf. Je kunt een interne competitie afwerken op je eigen terrein. Geen F1, F2 etc. meer, maar vriendjes samen. Een beetje op gelijkwaardigheid de teams indelen en samen sporten. Je kunt competitie spelen op trainingsavonden en trainen op competitiedagen. 

Tot twaalf jaar willen een hoop bonden toch al de selecties schrappen. Dus kan je net zo goed op het eigen terrein spelen. Ouders hoeven niet meer te rijden. Kunnen hun tijd steken in de club als vrijwilliger. En je kind speelt tegen bekenden. Dus langs de lijn leert men elkaar ook beter kennen.

Je kunt hetzelfde doen voor de senioren. Clubs hebben vaak ook meerdere senioren teams. Pas je teams aan. Speel 7 tegen 7. Of 4 tegen 4 bij volleybal. Of ga mixen. 

Het maakt niet uit hoe je je eigen competitie maakt. Beweegplezier, minder gedoe met reizen en op maat gemaakt voor de leden. Je winst is volgens mij groter dan ooit. Meer betrokkenheid. Mensen gaan meer volgen wat er op de eigen vereniging gebeurt. Wat andere teams doen.

Dit kan ook voor tennis, badminton, golf, schaatsen en zelfs curling.

 

Kan ook in de steden

Olifant creatief denkenAls sportbonden of verenigingen hier zelf geen tijd voor hebben, dan zou je zelfs grote steden dit soort competities in de wijken kunnen laten organiseren. Met hulp van de verenigingen. Iedere stad heeft buurtsportcoaches, verenigingsondersteuning en een organisatie die kan meehelpen. Je zou zelfs scholen erbij kunnen betrekken. Trainen op school, naar Amerikaans model, en wedstrijden bij de verenigingen of op schoolvelden organiseren. 

Op een andere manier een competitie organiseren verbindt onderwijs, de stad en clubs. Een ideale manier om van de crisis een kans te maken. Het verlicht verenigingen op trainingsgebied, de stad is je playground en jongeren zijn in beweging.

Wie durft het aan de competitie te schrappen in 2020 / 2021?

Vergelijkbare blogposts