Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

Creatief denken met Zoom

We hebben het zelf ook moeten ervaren. Ontdekken hoe creatief denken online werkt. Te veel willen in de tijd die je tot je beschikking hebt. Een keer een verkeerde creatief denken tool kiezen. Mensen met een diversiteit aan verwachtingen. We delen graag onze tips – en valkuilen met je.

Alles in een notendop? KISS: Keep It Simple Stupid, oftewel: houd alles zo simpel mogelijk. Van je uitleg creatief denken, tot aan de keuze van een vraag of tool.

Nog geen kennis van creatief denken? Misschien is de Masterclass Online Faciliteren wat voor je.

UITLEG CREATIEF DENKEN

Net als in een fysieke bijeenkomst, neem de anderen altijd mee in je uitleg van creatief denken. Ondersteun je verhaal met een aantal sheets. Bijvoorbeeld hoe de weg van A naar B geblokkeerd is en de spelregels. Weet je even niet meer hoe het zit? Lees het hier terug.

Of gebruik deze animatie als ondersteuning:


DE VRAAG BEPALEN

Ok, we duiken even de materie in. Zoals je misschien weet (en anders weet je het vanaf nu): voor creatief denken werken we altijd met een concrete vraag. Een hoe-vraag. Daarin maak je eigenlijk al een keuze voor de richting van een sessie. Met name online zó belangrijk.


Vooraf vragen ophalen

Voorkom een Poolse landdag door vooraf al vragen op te halen. Want het ophalen en herformuleren van vragen online gaat veel tijd kosten. In een mail vooraf kan je deelnemers vragen of zij hun vragen alvast willen insturen. Met daarbij de instructie: begin je vraag met ‘hoe’.

Misschien dat je meer vragen binnenkrijgt dan je kan behappen voor die sessie. Laat deelnemers in dat geval dan ook vooraf weten dat er geen tijd is voor álle vragen. Kies zelf of je er alleen de belangrijkste uit haalt, meerdere sessies eraan wil wijden, of deze sessie puur insteekt als aanzet tot anders denken.


Pak eenvoudige hoe-vragen

Laat de ingewikkelde vragen achterwege of bewaar ze voor een later moment. Maak een korte, actieve hoe-vraag.


DE TOOL(S) BEPALEN


Begin simpel

Als je groep nog nooit eerder creatief denken heeft gedaan, begin dan (na je uitleg creatief denken, don’t forget!) met de Omgekeerde Vraag of Battle Absurd. Ideale tools om gewend te raken aan het concept van creatief denken. Begin je met een andere tool? Kans dat mensen het spoor bijster raken. Net als in een echte bijeenkomst.


Doe niet te veel creatief denken tools

Pak een of twee tools. Of doe er één, en werk met de groep de winnende uitkomsten verder uit als je te krap in tijd zit. En onthoudt: een sessie van 2 uur is wel echt de max.


Energie in de groep

Besluit je te gaan voor een sessie van 2 uur? Dan is de ja-nee energizer een leuke om erin te gooien. Vergeet dan niet (zoals wij) te zeggen dat mensen hun oortjes even uit doen. Beetje onhandig als je door je computer weer naar je bureaublad getrokken wordt.

Interactieve tools kan je leren in onze Masterclass Online Faciliteren.
En ook hoe je de software (Zoom) daarvoor gebruikt.


ZOOM

Met Start2Create werken we het liefste met Zoom. Dit in verband met de Break Out Rooms en Polling (stemmen) waarmee je kan werken.


Break-Out rooms

Met Zoom kan je handmatig of automatisch groepjes maken met Break-out Rooms. Als host van de sessie bepaal je hoeveel mensen er in een Breakout Room plaats nemen en je hebt altijd de regie de kamers te sluiten en dus mensen plenair terug te halen. Je kan jezelf (en anderen) ook switchen tussen de kamers.

Tip: Begeleid creatief denken met z’n tweeën. We snappen dat het niet altijd haalbaar is, maar met z’n tweeën een online creatief denken sessie begeleiden heeft een aantal voordelen:

  • Je kan samen groepjes begeleiden. Online gaat het aansturen van groepjes altijd trager. Dus je kan in de beperkte tijd die je hebt ook minder groepjes effectief begeleiden.
  • De een kan praten of presenteren als de ander de Break-out Rooms alvast inricht.
  • Je kan de ander ook co-host maken, zodat die ook mensen kan toelaten tot de meeting en groepjes kan indelen. Ook wel handig als jij intussen je scherm deelt.

Scherm delen

Scherm delen bij je uitleg van creatief denken is altijd handig. Ook zetten we het scherm delen in groepjes in. Niets is dodelijker voor een creatief proces als dat mensen de gespuide ideeën niet kunnen zien. Of dat de boel verzandt in een ‘ja, maar…’ discussie. Dus: geef als opdracht mee meteen het scherm te delen in een room!

Waaraan je moet denken bij scherm delen
Het knopje scherm delen zit onderaan (groen). Als host moet je handmatig nog een functie aanzetten, via het kleine pijltje: ‘multiple participants can share simultaneously’ 
Dan kunnen mensen in de groepjes ook hun scherm delen. Activeer dit al vóór dat de sessie start.

LET OP: Als mensen in hun breakout room toch geen scherm kunnen delen, dan staat de juiste optie nog niet aangevinkt of is automatisch terug gesprongen. Wij maken dit soms helaas mee en lopen daarom altijd alle groepjes af de eerste keer.

Alleen scherm delen in Break Out Rooms!
Informeer vooraf dat deelnemers hun scherm niet delen bij het plenair ophalen van antwoorden. Wat er anders gebeurt? Soms stoppen mensen niet met praten als ze hun idee presenteren. Helemaal lastig als ze ook hun scherm dan delen. En je dus je eigen scherm kwijt bent.


Polling

Je kan natuurlijk winnende ideeën met elkaar delen en het daarbij laten. Maar na een hele hoop sessies weten we dat stemmen net zo leuk is – en belangrijk kan zijn. Met de optie polling (in je account online wel even aan zetten) kan je redelijk eenvoudig stemmen.

Bij het invullen ben je wel even je scherm kwijt. Als je een collega hebt die antwoorden kan ophalen, doe dat vooral! Dan kan jij je focussen op het typen. De handelingen spreken voor zich. Het is wel aan te raden dit van te voren een keer te testen. En te checken of de functie (in je account online) wel degelijk aan staat. De optie moet namelijk onderin de balk al verschijnen bij het starten van een Zoom sessie.

Een instructiemail vooraf

Met een mail vooraf kan je samen met de links ook de instructies voor het gebruik van de software meesturen. We geven zelf ook een ‘inlog’ tijd aan om geluid en beeld te testen. Want tante Annie lukt het namelijk niet altijd in een keer.

En deze mail vullen wij zelf ook aan met een uitleg over creatief denken en de Rode Kaart. Je kan de mail ook inzetten om hoe-vragen op te halen.

Een voorbeeld van een instructie vooraf vind je hier.
Kopiëren en plakken, ga je gang! Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden 🙂


Met Start2Create zetten we creatief denken vaak online in. We begeleiden met de tools naar oplossingen voor problemen of vraagstukken. We halen input op voor bijvoorbeeld beleidsplannen, nota’s, strategie, visie. We begeleiden hele kleine en hele grote groepen. Bijeenkomsten met een thema, congressen, teamsessies en sportcafé’s.

Wil je meer weten of een keer sparren? Neem dan contact met ons op (Kyra): 06 19 83 62 63 / [email protected] Of vul het formulier hieronder in.