Creatief denken tijdens online meetings

Creatief denken tijdens online meetings kan je helpen meer uit interactie te halen, efficiënter te overleggen en mensen aangehaakt te houden. Je kan het op een hoop momenten slim inzetten.

Creatief denken tijdens online meetings gaat bijna net als in het echt. Je kan denktechnieken met de hele groep doen of juist in kleinere deelgroepen. De ideale groepsgrootte is vier. Deelnemers presenteren ideeën en stemmen er ook op. Zo weet je waar het meeste enthousiasme en draagvlak ligt.  

 

Waarom online creatief denken?

Creatief denken is als brainstormen, maar dan net even anders dan de standaard brainstorm. Je denkt met een omweg, in plaats van lineair van A naar B. Waarom? Vaak als je rechtdoor schiet, kom je allerlei beren op de weg tegen.

Mensen geven tegengas, terwijl er net zo’n glansrijk idee is geopperd, waarna je uiteindelijk uitkomt op een standaard oplossing. Waar weinig energie in zit.  En met creatief denken technieken breek je daaruit. Met Start2Create begeleiden we organisaties online met allerlei vraagstukken. Het kunnen losse inspiratiesessie zijn. Trajecten. Strategische sessies. 

“Door het thema, de vaart en de werkvormen kreeg ik er veel energie van en dat maak je online niet vaak mee.”

We zetten creatief denken in om de sleur van de vele online meetings te doorbreken, of om tot energie en oplossingen te komen – net zoals we in het echt zouden doen. Of, we zetten het online in omdat sommige doelen of uitdagingen gewoonweg niet vooruit geschoven kunnen worden in deze coronatijd. Zelf creatief denken tools leren? Dat kan in onze opleiding of in onze online Masterclasses.

Zelf tools leren  

 

Wanneer creatief denken tijdens online meetings?

In principe kan het in elke meeting of brainstorm. Maar we snappen dat als je dagelijks vergadert met je collega’s, je er ook niet elke keer op zit te wachten. Het hoeft zeker niet elke meeting, maar herken de momenten of plan het van te voren slim in.

Herken de momenten:

  • als mensen verzanden in de ‘ja, maar…’ / ‘dat kan niet’ / of ‘dat hebben we al eens geprobeerd’ modus
  • als er weinig energie in de groep
  • steeds dezelfde mensen aan het woord of iemand die dominant aanwezig is
  • als er ongemakkelijke stiltes vallen als er om interactie wordt gevraagd

Ben je bekend met creatief denken tools? Dan kan je ze spontaan op die momenten inzetten. Misschien klinkt dit wat spannend, maar het benoemen van het moment waarop het vastloopt kan je daarbij helpen. 

Creatief denken tijdens een online meeting helpt je met:

  • gericht naar oplossingen zoeken of ideeën genereren
  • werken aan toekomstvisie
  • invulling geven aan beleidsplannen
  • als vervanger voor of aanvulling op een presentatie
  • afwisseling, voor als je elke week een meeting met dezelfde groep hebt.

 

Meer weten over hoe je een online meeting leuker en efficiënter kan inrichten? Misschien is de Masterclass online faciliteren wat voor jou of je team. Je leert anders de interactie in te gaan, hoe je regie kan pakken en houden en hoe je mensen ‘aan’ houdt tijdens meetings. Ontdek hier meer.

Masterclass Online FaciliterenWil je meer weten of een keer sparren? Neem dan contact op met Kyra of Etienne via info@start2create.nl. Of vul het formulier hieronder in.