Draagvlak creëren bij je werknemers met creatief denken

Draagvlak creëren bij je werknemers met creatief denken

26 juli 2019
/

Je hebt als manager van een afdeling of eigenaar een briljant idee. Draagvlak is nodig om het idee door te voeren in de rest van de organisatie. Maar het is zo moeilijk om die 8 of 100 medewerkers mee te krijgen in je plannen. Hoe dat komt? Het eigenaarschap ligt bij jou en niet bij hen. Hoe je het eigenaarschap kan overdragen op je personeel? Laat ze zelf plannen maken aan de hand van Creatief Denken.

Ja, we snappen het. Het klinkt een beetje gek: ‘Laat de Holleeder in je los om dit probleem op te lossen!’ Of: ‘Hoe kunnen de kenmerken van Winnie de Pooh helpen bij de oplossing?’ Voor ons is het dagelijkse kost. Wij weten dat het werkt. Maar op het eerste oog kan het een beetje gek overkomen.

 

Uit de automatische piloot

Creatief Denken zorgt ervoor dat je je brein uit de automatische piloot en het probleem denken haalt. Ga de laatste vergadering op het werk maar eens na. Hoe vaak heeft een collega geroepen: ‘Ja maar…..’ (je hebt gelijk iemand in gedachten nu hè). Of hoor je vaak: ‘Dat hebben we al gedaan!’

Dan is het tijd om het over een andere boeg te gooien. We kunnen als mensen met onze hersenen zoveel creativiteit naar boven krijgen en zoveel bedenken, in tegenstelling tot een computer. We benutten het alleen te weinig.

Kennismaken met creatief denken? Ontdek onze inspiratiesessies.

Ik wil kennis maken!

 

Eigenaarschap

Een bijkomend voordeel van Creatief Denken is dat mensen die iets goeds bedacht hebben, eigenaar worden van het idee. En daarmee het ook willen gaan uitvoeren of ontwikkelen. Vaak komen we tijdens een Academy of sessie briljante dingen tegen waarvan we eigenlijk roepen: ‘Daar moeten we zelf iets mee doen!’ Een voorbeeld? Laat de lokale supermarkt niet in geld sponsoren maar geef sporters die bij het bedrijf werken 2 uur vrijwilligerswerk voor een vergoeding. Dit idee kwam voort uit de tool doelgroepen, waarbij we keken waar jongeren blij van werden en ook waar ondernemers blij van worden.

 

 

Vragen

Hoe kan je zonder docenten toch een les door laten gaan op school? Verzin een nieuwe manier om een stage te monitoren! De vragen die we in een sessie krijgen zijn vaak het zelfde. De oplossingen altijd anders. Daarom is Creatief Denken zo leuk. We verzamelen na iedere vraag de creatieve en concrete oplossingen, stemmen over de plannen (wat is het best of concreet haalbaar) en daarna hebben onze opdrachtgevers ambassadeurs voor de plannen en eigenaarschap op de werkvloer gelegd.

Het mooie is dat je op deze manier je eigen ideeën kan toesten. Zet je mensen met een open vraag in de creatief denken modus en laat ze aan de slag gaan. Als de uitkomst gelijk is aan wat je had bedacht, heb je gelijk medestanders. Maar misschien verbazen je collega’s je nog wel en komen ze met een veel betere oplossing. 

Wil je creatief denken zelf ervaren? Dat kan! Wij organiseren eens per kwartaal inspiratiesessies. Er zijn deelnemers vanuit het hele land. De deelname is gratis. Of ontdek onze opleidingen.

Kijk hier voor meer informatie

Vergelijkbare blogposts