Effectief communiceren met een blauw persoon

In kleurencommunicatie kenmerkt hoofdstijl blauw zich door onder andere rationaliteit, analytisch vermogen en oog voor detail. Wat de kleur nog meer inhoudt, hoe je blauw herkent en hoe je een brug kan slaan in communicatie, ontdek je hier.

Start2Create werkt met LIFO®, dat staat voor Life Orientations. In de methodiek worden vier kleuren belicht: rood, geel, groen en blauw. Je bent niet een kleur, je hebt van alle kleuren iets.

Hoofdstijl blauw

Typerend aan hoofdstijl blauw is gestructureerd te werk gaan. Je bekijkt de zaken op een rationele manier en het liefst baseer je je op feiten en gedegen onderzoek. Je werkt op een praktische en methodische manier.

Je gaat stap voor stap te werk om je doel te behalen. Onderweg zie je in een split second een detail dat niet klopt, of als iets niet logisch is. Met jouw analyses zie je feilloos de voor- en nadelen en of iets wel of niet binnen de kaders of regels past.

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

 

Hoe herken je een blauwe communicatiestijl?

Een blauw persoon staat bekend om de kritische (hoe-)vragen. De eerste indruk van iemand met hoofdstijl blauw kan formeel, zwijgzaam en weinig expressief zijn. Een blauw persoon is moeilijk ‘te lezen’ door de gereserveerdheid.

Lijstjes maken en overzicht aanbrengen? Dat is vaak het eerste dat hoofdstijl blauw doet.

Meer over de andere kleuren

 

Benieuwd wat de valkuilen zijn van hoofdstijl blauw? En hoe je effectief kan communiceren met blauw? Lees dan hieronder verder.

Ik wil meer weten over een teamtraining kleurencommunicatie.Bel me terug!

  Valkuilen

  Tenzij je nog een flinke dosis geel in je profiel hebt, beperkt je kritische blik je wel eens ruimer te denken of creatief te zijn. Je wordt contraproductief als je te lang blijft ploeteren en vasthouden. Anderen zien je dan wel eens als een muggenzifter.

  Je kan zo ingaan op onderzoek, en verstrikt raken in analyses en afwegingen, dat je geen beslissingen neemt. Soms sta je niet meer open voor nieuwe benaderingswijzen. Sociale en emotionele gegevens vind je van ondergeschikt belang.

  In een spanningsvolle situatie word je zwijgzamer. Je verdedigt je positie krampachtig en blijft vasthouden aan bestaande richtlijnen en procedures.

  Kleurentool

  Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

  Hoe kan je meer halen uit communicatie met een blauw persoon?

  Een blauwpersoon zal allerlei vragen op je afvuren en heeft baat bij jouw antwoorden om tot een afgewogen oordeel te komen. Blauw ervaart graag ruimte om zelf te beslissen, en wordt liever niet onder druk gezet.

  Welke communicatie spreekt aan?

  • Geef feiten en cijfers
  • Ga georganiseerd te werk
  • Verbind nieuwe zaken aan bestaande zaken
  • Gebruik logica
  • Wees voorbereid
  • Wees nauwkeurig
  • Verminder spanning en bedreiging
  • Vraag naar criteria
  • Geef tijd om na te denken
  • Documenteer

  Meer over de andere kleuren

   

  Ik wil aan de slag met een training kleurencommunicatie.Bel me terug!

   Start2Create traint teams en organisaties anders denken. We zetten creatief denken methodieken in om meer te halen uit communicatie en om tot concrete acties te komen. Met veel dynamiek, een lach en altijd praktisch ingestoken. De communicatietools zijn gebaseerd op LIFO® (Life Orientations). 

   Kyra van Leeuwen

   Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

   Etienne Verhoeff

   Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

   Daniëlle Krijger

   Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.