In kleurencommunicatie kenmerkt hoofdstijl blauw zich door onder andere rationaliteit, analytisch vermogen en oog voor detail. Wat de kleur nog meer inhoudt, hoe je blauw herkent en hoe je een brug kan slaan in communicatie, ontdek je hier.
Start2Create werkt met LIFO®, dat staat voor Life Orientations. In de methodiek worden vier kleuren belicht: rood, geel, groen en blauw. Je bent niet een kleur, je hebt van alle kleuren iets.
Je handelen en communiceren is gebaseerd op gedegen onderzoek. Je neemt feiten onder de loep en gaat stap voor stap te werk om je doel te behalen. Onderweg zie je in een split second een detail dat niet klopt, of een onlogica.
Typerend gedrag bij hoofdstijl blauw is:
Het kan zijn dat in een normale, comfortabele situatie blauw jou typeert. Het kan ook zijn dat juist in een voor jou ongunstige situatie blauw wordt getriggert, waar het normaal niet je hoofdstijl is. Wat de situatie is, is persoonlijk. Denk bijvoorbeeld aan onder tijdsdruk staan of een verandering in gang van zaken.
Je kleurenprofiel kan veranderen in situaties. Ongeacht de verschillen die er soms zijn, kunnen we spreken van twee kleuren die doorgaans dominant zijn.
Met hulpstijl rood ben je taak- en resultaatgericht. Je maakt beslissingen die onderbouwd zijn. Zowel hoofdlijnen zien als oog voor detail hebben is aan jou besteed. Met hoofdstijl geel heb je zowel nieuwe ideeën als oog voor structuur. Een unieke combinatie, zolang je niet in detail verzandt. Met hoofdstijl groen
Tenzij je nog een flinke dosis geel in je profiel hebt, beperkt je kritische blik je wel eens ruimer te denken of creatief te zijn. Je wordt contraproductief als je te lang blijft ploeteren en vasthouden. Anderen zien je dan wel eens als een muggenzifter.
Je kan zo ingaan op onderzoek, en verstrikt raken in analyses en afwegingen, dat je geen beslissingen neemt. Soms sta je niet meer open voor nieuwe benaderingswijzen. Sociale en emotionele gegevens vind je van ondergeschikt belang.
In een spanningsvolle situatie word je zwijgzamer. Je verdedigt je positie krampachtig en blijft vasthouden aan bestaande richtlijnen en procedures.
Blauw staat bekend om de kritische (hoe-)vragen. De eerste indruk van iemand met hoofdstijl blauw kan formeel, zwijgzaam en weinig expressief zijn. De persoon is moeilijk ‘te lezen’ door de gereserveerdheid.
Blauw zal allerlei vragen op je afvuren en heeft baat bij jouw antwoorden om tot een afgewogen oordeel te komen. Blauw ervaart graag ruimte om zelf te beslissen, en wordt liever niet onder druk gezet.
Welke communicatie spreekt aan?
Start2Create traint teams en organisaties anders denken. We zetten creatief denken methodieken in om meer te halen uit communicatie en om tot concrete acties te komen. Met veel dynamiek, een lach en altijd praktisch ingestoken. De communicatietools zijn gebaseerd op LIFO® (Life Orientations).
Benieuwd naar of een training voor jouw team passend is? Laat je vraag hieronder achter of vraag een inspiratiegesprek aan.