
Wat is een jaarplan?
Een jaarplan is in een notendop “het plan voor komend jaar”. Je beschrijft hier wat de doelstellingen zijn voor het komende jaar, hoe je deze wil bereiken en welke middelen hiervoor nodig zijn.
Je kan ook je jaarplan zo schrijven, dat het bijdraagt aan de BHAG van de organisatie. Een frisse blik op je missie en kernwaarden is ook niet alleen toegekend aan een meerjarenplan. Denk aan de komst van veel nieuw personeel, verschuivingen in de markt of een nieuwe directie.
Je jaarplan is de basis van groei en de verdere ontwikkeling van je organisatie. Ontdek hier waar een sterk jaarplan uit bestaat, hoe je kan werken aan draagvlak en hoe creatief denken je kan helpen bij het maken van een jaarplan.

Waar bestaat een sterk jaarplan uit?
Het hoeft geen boekwerk of traject van maanden te worden. De kern van een sterk jaarplan kan je in één dag en in een aantal pagina’s maken. Dat is de aanpak van Start2Create. KISS, Keep it Simple Stupid. Dat doen we aan de hand van vijf onderdelen: de kernwaarden, de SWOT-analyse, de BHAG, kwartaal thema’s en een stop to do list.
1. De kernwaarden
Met kernwaarden leg je de basis. Voorkom loze begrippen, maar laadt ze met verhalen. Zo krijgen de kernwaarden betekenis en gaan ze leven. Ze kunnen zelfs een basis zijn om keuzes te maken.
2. SWOT-analyse
Door een SWOT-analyse ontdek je waar kansen en verbeterpunten liggen voor het bedrijf.
3. De BHAG
Waar wil jij staan over 5, of over 10 jaar? De BHAG (Big Hairy Audacious Goal), is je grote, gedurfde doel. Het gaat nog een stapje verder dan de bekende stip aan de horizon. Het zet je anders aan het denken, geeft nieuwe energie en je kan je jaarplan eraan ophangen.De BHAG is onderdeel van de langere termijn strategie van de organisatie.
4. SMART doelstellingen
Om jaardoelen zo scherp mogelijk te hebben maak je ze SMART. Dat is: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Oftewel: een haalbaar, realistisch doel met een deadline, waarvan we kunnen meten of het behaald is.

Kwartaalthema’s in een jaarplan
Om focus te creëren kan het helpen met kwartaalthema’s te werken. Van de basis op orde, zichtbaarheid naar buiten toe, interne communicatie of het ontwikkelen van een nieuw product: prioriteiten stellen per kwartaal geeft rust en focus.
Kwartaalthema’s helpen bij de uitvoering en realisatie van de doelen. Is een kwartaaldoel gehaald, dan heb je natuurlijk ook iets te vieren met elkaar. Je vindt met elkaar een weg om met een glimlach aan het kwartaalthema te werken.
STOP!
Ga nu niet alles meteen willen aanpakken. We snappen dat er een hoop te doen is. Niet alles zal altijd op rolletjes lopen. Je zal ook graag meerdere opdrachten willen aannemen. Nieuwe projecten willen opstarten. En tussendoor brandjes moeten blussen.
Een stop-to-do list is een behulpzame afsluiter van een jaarplan. Van de 25 verschillende dingen die je wilt doen, schik je er 4 in de kwartalen. En de rest? Niet dit jaar en ook niet tussendoor.
Creatief denken: de Omgekeerde Vraag
Een van de meest gestelde vragen bij het maken van jaarplannen is: hoe krijgen we onze mensen mee in onze plannen? Of: hoe krijgen we ze in beweging?
Er is geen directe en kant en klare oplossing voor die vraag. Wat wel interessant is, is de valkuilen te achterhalen.
Zo hebben we tijdens een sessie met een sportbond de Omgekeerde Vraag als tool ingezet.
In plaats van te vragen hoe je sportclubs mee krijgt in je jaarplannen, vroegen wij: Hoe zorgen we ervoor dat alle clubs het jaarplan in de prullenbak willen gooien? In vijf minuten was de flip-over volgeschreven. Soms waren de antwoorden uitvergroot, soms erg dicht bij de waarheid.
Wat blijkt, steeds weer als we de Omgekeerde Vraag inzetten: 40 tot 60 procent van de antwoorden in de praktijk al voor.
De Omgekeerde Vraag is ideaal om mee te beginnen, voordat je met elkaar allerlei nieuwe ideeën gaat ontwikkelen of beslissingen maakt.
Deze tool vind je ook in onze toolbox.

Toolbox
Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.