Een jaarplan maken

Een jaarplan helpt je team of organisatie aan richting en focus. Er zijn allerlei wegen om tot een jaarplan te komen. Ontdek hier waar je zeker aan moet denken. En, hoe je vaste denkpatronen kunt doorbreken in dit proces.

Wat is een jaarplan?

Een jaarplan is in een notendop “het plan voor komend jaar”. Je beschrijft hier wat de doelstellingen zijn voor het komende jaar, hoe je deze wil bereiken en welke middelen hiervoor nodig zijn.

Je kan ook je jaarplan zo schrijven, dat het bijdraagt aan de BHAG van de organisatie. Een frisse blik op je missie en kernwaarden is ook niet alleen toegekend aan een meerjarenplan. Denk aan de komst van veel nieuw personeel, verschuivingen in de markt of een nieuwe directie.

Je jaarplan is de basis van groei en de verdere ontwikkeling van je organisatie. Ontdek hier waar een sterk jaarplan uit bestaat, hoe je kan werken aan draagvlak en hoe creatief denken je kan helpen bij het maken van een jaarplan.

Waar bestaat een sterk jaarplan uit?

Het hoeft geen boekwerk of traject van maanden te worden. De kern van een sterk jaarplan kan je in één dag en in een aantal pagina’s maken. Dat is de aanpak van Start2Create. KISS, Keep it Simple Stupid. Dat doen we aan de hand van vijf onderdelen: de kernwaarden, de SWOT-analyse, de BHAG, kwartaal thema’s en een stop to do list.

1. De kernwaarden

Met kernwaarden leg je de basis. Voorkom loze begrippen, maar laadt ze met verhalen. Zo krijgen de kernwaarden betekenis en gaan ze leven. Ze kunnen zelfs een basis zijn om keuzes te maken.

2. SWOT-analyse

Door een SWOT-analyse ontdek je waar kansen en verbeterpunten liggen voor het bedrijf.

3. De BHAG

Waar wil jij staan over 5, of over 10 jaar? De BHAG (Big Hairy Audacious Goal), is je grote, gedurfde doel. Het gaat nog een stapje verder dan de bekende stip aan de horizon. Het zet je anders aan het denken, geeft nieuwe energie en je kan je jaarplan eraan ophangen.De BHAG is onderdeel van de langere termijn strategie van de organisatie.

4. SMART doelstellingen

Om jaardoelen zo scherp mogelijk te hebben maak je ze SMART. Dat is: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Oftewel: een haalbaar, realistisch doel met een deadline, waarvan we kunnen meten of het behaald is.

Kwartaalthema’s in een jaarplan

Om focus te creëren kan het helpen met kwartaalthema’s te werken. Van de basis op orde, zichtbaarheid naar buiten toe, interne communicatie of het ontwikkelen van een nieuw product: prioriteiten stellen per kwartaal geeft rust en focus.

Kwartaalthema’s helpen bij de uitvoering en realisatie van de doelen. Is een kwartaaldoel gehaald, dan heb je natuurlijk ook iets te vieren met elkaar. Je vindt met elkaar een weg om met een glimlach aan het kwartaalthema te werken.

STOP!

Ga nu niet alles meteen willen aanpakken. We snappen dat er een hoop te doen is. Niet alles zal altijd op rolletjes lopen. Je zal ook graag meerdere opdrachten willen aannemen. Nieuwe projecten willen opstarten. En tussendoor brandjes moeten blussen.

Een stop-to-do list is een behulpzame afsluiter van een jaarplan. Van de 25 verschillende dingen die je wilt doen, schik je er 4 in de kwartalen. En de rest? Niet dit jaar en ook niet tussendoor.

Hoe zorgen we ervoor dat alle clubs het jaarplan in de prullenbak willen gooien?

Creatief denken: de Omgekeerde Vraag

Een van de meest gestelde vragen bij het maken van jaarplannen is: hoe krijgen we onze mensen mee in onze plannen? Of: hoe krijgen we ze in beweging?

Er is geen directe en kant en klare oplossing voor die vraag. Wat wel interessant is, is de valkuilen te achterhalen.

Zo hebben we tijdens een sessie met een sportbond de Omgekeerde Vraag als tool ingezet.

In plaats van te vragen hoe je sportclubs mee krijgt in je jaarplannen, vroegen wij: Hoe zorgen we ervoor dat alle clubs het jaarplan in de prullenbak willen gooien? In vijf minuten was de flip-over volgeschreven. Soms waren de antwoorden uitvergroot, soms erg dicht bij de waarheid.

Wat blijkt, steeds weer als we de Omgekeerde Vraag inzetten: 40 tot 60 procent van de antwoorden in de praktijk al voor.

De Omgekeerde Vraag is ideaal om mee te beginnen, voordat je met elkaar allerlei nieuwe ideeën gaat ontwikkelen of beslissingen maakt.

Deze tool vind je ook in onze toolbox.

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Met Start2Create tref je geen lange presentaties, 1-op-1 interviews, saaie vergadering of een hoog-over plan. Simpelweg omdat we daar niet in geloven. Wat doen we dan wel?

We halen in sessies verrassende ideeën op, ook uit de stille medewerker. Op een efficiënt en op een leuke manier halen we input op. Het is teambuilding. De start van een gedragen jaarplan. Altijd met anders denken, dynamiek en een glimlach. Zo bouwen we sterke teams.

Laat via onderstaande button je contactgegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Ontdek Start2Create