‘Een rondetafelgesprek begeleiden, in diverse groepjes, als gespreksleider? Dat gaan we niet doen,’ zeiden we een keer tegen een opdrachtgever. De bedoeling was in een dagdeel met bijna 100 mensen (pre-coronatijd) – input op te halen voor de gemeente.
Even was het stil aan de andere kant. Want rondetafelgesprekken begeleiden, dat kan toch gewoon?
Hier lees je over de klassieke versie van de rondetafelgesprek en hoe je het anders kan insteken om er meer uit te halen. Wil je meteen al weten hoe wij het anders doen? En welke creatief denken tools tot een veilige gespreksomgeving leiden? Scroll dan alvast verder naar beneden.
Een groep mensen en een gespreksleider die helpt ècht een goed gesprek met elkaar aan te gaan. Een sterke dialoog, in plaats van discussie of een Tweede Kamerdebat, is wat een goede gespreksleider teweeg brengt.
Doel van het rondetafelgesprek is inzichten opdoen. De gespreksleider zal aansturen op gelijkwaardigheid en dat de personen in de groep zich open opstellen. Hoe meer vertrouwen in de groep, hoe meer er te leren valt.
Start2Create zet juist creatief denken methodieken in om meer uit een groep en gesprekken te halen. Resultaat: meer inzichten in kortere tijd èn concrete actiepunten.
Alvast meer ontdekken over creatief denken
Als je weet dat je aan de beurt bent, dan is je brein al bezig met het formuleren van jouw vraag of wat je wil zeggen.
Het traditioneel voorstelrondje is het perfecte voorbeeld. Je vertelt je naam en wat je doet. Uit onderzoek blijkt dat je actiever luistert als je al aan de beurt bent geweest. En misschien herken je het wel van jezelf, dat je bewust (of onbewust) bezig bent met wat je wil zeggen.
Met Start2Create zetten we o.a. de Wie-Ben-Jij vragenkaarten in om het voorstelrondje een andere dynamiek te geven. Met de kaarten kom je tot andere gesprekken en een andere kennismaking. We zetten ze aan het begin van een sessie in tijdens korte speeddate rondes of juist na afloop van een teamsessie.
“We kenden elkaar eigenlijk binnen no-time. Er gebeurde iets in de groep, er werd een vertrouwensbasis gelegd. Hierdoor waren we in de rest van de sessie heel open naar elkaar.” – Deelnemer opleiding creatief denken.
Een andere uitdaging is de spreektijd. Bekend fenomeen is dat er altijd mensen zijn die het vaakst aan het woord zijn. Of mensen die niet zo snel iets zeggen.
“Degene met de grootste mond, die praat”
Er zijn manieren om de regie terug te krijgen, maar er zal altijd een verlies aan tijd zijn. Ook schieten mensen eerder in een oordeel en zal het brein zich daarop richten. De vraag ‘wat kan er dan wel?’ wordt moeilijker te beantwoorden.
Creatief denken tools zorgen ook voor een veilige omgeving. De ideeën die door de tools naar boven komen, zijn waardevol voor concrete vervolgacties. Maar in het proces zelf ook gebeurt er veel in de dynamiek van de groep. Hierdoor worden onderwerpen op een andere manier bespreekbaar en kom je aan de lopende band tot nieuwe inzichten.
De tool “Different Eye” zorgt voor een boost in energie en inzichten als je het toepast op communicatievraagstukken.
Denk aan:
Als eerste vragen we aan alle deelnemers om te komen met namen van bekende personen. De meest controversiële personen, zoals Donald Trump, leveren doorgaans veel inzichten en ideeën op. De diverse kenmerken van de persoon zijn de bron van inspiratie voor concrete ideeën en persoonlijke inzichten.
“Ik had niet gedacht dat dit eruit zou zijn gekomen. Eerst dacht ik, waar gaat dit héén? En nu staan we hier dingen met elkaar te bespreken wat we anders nooit zouden hebben gedaan.” – deelnemer teamsessie.
Wil je een keer een rondetafelgesprek vervangen door een creatief denken sessie? Met het wasprogramma de Voorwas of Kreukherstel kan je groepen op een andere manier laten reflecteren met elkaar. Dit kan ook online, of als onderdeel van een visie- en/of strategie traject.
Ontdek hier onze wasprogramma’s
Wil je een keer kennis maken, heb je vragen of wil je een sessie aanvragen? Neem dan contact op met Kyra: kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.
Of vul het formulier hieronder in.