Je brein is opgedeeld in drie delen: het archiefbrein, reflexbrein en het denken-brein.
Het archiefbrein verwerkt alle informatie en indrukken die je opdoet. De eerste acht jaar van je leven zijn hierin nogal bepalend. Maar ook wat je gisteren of eergisteren hebt meegemaakt. Alles bij elkaar vormt een referentiekader: ideeën en keuzes hang je hier aan op.
Het reflexbrein reageert automatisch op prikkels van buitenaf. De geur van pizza, wijn of een scheet herken je uit duizenden. Of direct remmen met je auto als er een hond plotseling oversteekt. Die automatische reacties hebben hun voordelen, maar ze kunnen je ook in de weg zitten in de vorm van oordelen: ‘Ja, maar…’ of ‘Dat kan helemaal niet!’. Voor je het weet heb jij, of iemand anders, wel ergens een oordeel over.
Het reflexbrein en het archiefbrein tezamen vormen zo’n 95% van je automatische handelen.
En dan is er het denken-brein. Dit deel kan je bewust inzetten. En trainen. Op allerlei manieren. Om te groeien in je persoonlijk leiderschap is het juist de kunst uit jouw waan van de dag te stappen en de dingen die je doet met een andere blik te bekijken. Om anders keuzes te maken. Want, als je doet wat je deed, krijg je wat je had.
Waar je online ook kijkt, er zijn een hoop tips te vinden om te groeien in je persoonlijk leiderschap. De vraag blijft: hoe ga jij hier concreet invulling aan geven? We delen een aantal praktische tips met je.
Waar ben je goed in en wanneer trap jij in je eigen valkuilen? Maar ook: wanneer zien anderen dat jij enthousiast wordt, of wanneer moeten ze aan een dood paard trekken?
Met onze online tool kan je ook ontdekken wat jouw kleurenprofiel is en wat de betekenissen van de kleuren zijn. Aan de hand van 8 stellingen, in 3 minuten.
Met kennis over je kleuren snap je beter wat je eigen krachten en valkuilen zijn. En door de kleuren van een ander te herkennen is het ook makkelijker een brug te slaan in communicatie.
Misschien heb je er wel eerder over gehoord, het ‘Not Invented Here’ syndroom. Fantastische oplossingen die goed bedoeld zijn voor organisaties, maar die toch regelrecht de grond in worden geboord. Simpelweg omdat ze niet door de betrokkenen zelf zijn bedacht. Daar komt dat reflexbrein weer om de hoek kijken. Toch zijn er succesverhalen van bedrijven die ideeën die elders bedacht zijn, op een passende manier op hun eigen bedrijf toepassen.
Ook jij als individu kan tegen het ‘Not Invented Here’ syndroom lopen. Denk eens aan de laatste keer dat iemand jou een tip of goedbedoeld advies gaf – en waar je in eerste instantie de kriebels van kreeg.
Dat kunnen de mensen in jouw team ook ervaren. Hoe goed je iets ook bedoelt. Het is simpelweg niet door henzelf bedacht, en dus is het idee niet van hen. Door in een faciliterende rol te stappen, met een manier van overleggen wat je misschien normaal niet zo snel zou doen, kan je mensen wel meekrijgen. Je faciliterende skills kan je in onze opleiding verder ontwikkelen.
Misschien is je eerste ingeving dat een stip zetten voor over 1 of 5 jaar je de benodigde structuur en houvast biedt. Maar de kans dat je in je vaste denkkaders blijft hangen is groot.
Het toepassen van creatief denken werkvormen kan je helpen op een andere manier aan je toekomst(visie) te werken.
Je kan creatief denken op meerdere manieren inzetten om stappen te zetten in je persoonlijk leiderschap.
Te beginnen met het trainen van je eigen denkkracht. Er zijn tools om met een hele andere blik naar de toekomst te kijken, of tools waarmee je op een onverwachte manier met elementen of perspectieven werkt. Out of the box denken, kan ook. En tig andere manieren. Het helpt je anders in je eigen schoenen te staan, anders te denken en anders keuzes te maken. Praktisch.
Ook kan je creatief denken inzetten om verandering samen met anderen te bereiken. In plaats van te zenden en te overtuigen zijn er allerlei werkvormen om anderen mee te nemen in een proces. Met draagvlak. Je kan leren zo te faciliteren dat je er als een andere leider staat. Of je nu onderdeel van een team bent, directeur of manager.
Meer informatie of een keer kennismaken? Neem dan contact met ons op. Of vul onderstaand formulier in.