Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

René over creatief denken

Ben je voor het eerst op een sportvereniging?
In de eerste 7 seconden is je eerste indruk al gemaakt.

René Taal maakt als combinatiefunctionaris in Helmond de gekste en leukste dingen mee. Iemand die je persoonlijk opwacht en informatie geeft. Een club waar je frisdrank aangeboden krijgt, of juist fruitwater. Of als verenigingsondersteuner zelf koffie schenken op de Watersportdag. Na de inhouse training over Welkom op de Club en creatief denken kijkt René niet meer hetzelfde naar ontvangst en contact op verenigingen.


JIBB staat voor Jeugd in Beweging Brengen. Hoe breng jij Helmondse jeugd in beweging?

“Met mijn team hoop ik mensen in de stad enthousiast te krijgen met de beleving binnen een sport. Dat doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van projecten in samenwerking met de organisaties in de wijk, maar ook door evenementen in de stad.”

 

Hoe kijk je naar ontvangst van bezoekers en nieuwe sporters op sportverenigingen?

“Wel anders dan een jaar geleden, haha. Begin dit jaar zijn we als JIBB-team behoorlijk opgeschud door jullie. Gastvrijheid op sportverenigingen, wat zo vanzelfsprekend of zelfs een open deur lijkt, daar kijken we nu heel anders naar. Ik zie ook grote verschillen tussen sporten en tussen verenigingen in de stad.”

 

Wat maak je zoal mee?

“Tafels met informatie in de vorm van flyers, of persoonlijk ontvangen worden. Tien minuten wachten, of meteen aangesproken worden. Verenigingen regelen ook wel eens ontvangst met frisdrank, of juist met fruitwater. Met thee en koffie. Gezonde of ongezonde snacks.”

 

“Het is misschien even uitpluizen hoe een vereniging iemand gratis koffie kan geven. Maar als je dan de reactie van de bezoekers ziet zodra ze een kop koffie in hun handen krijgen, is dat het meer dan waard.”

 

Hoe ga je als JIBB hiermee om?

“Ontvangst en gastvrijheid zijn grote speerpunten geworden. We begeleiden sportverenigingen en scholen daar nu actief in. Met ons team hebben we een checklist samengesteld. Je kan er geen concreet plan op schrijven, omdat het voor iedere vereniging anders is. Het is maatwerk. Maar er zijn nu handvatten om bewust bij stil te staan. We hebben daarnaast ook meerdere boeken aangeschaft die verenigingen ter inspiratie kunnen lenen.”

 

 

 

 

 

 

Wat is je nog meer bijgebleven van de inhouse training?

“Voor ons is het wel duidelijk wie we zijn en wat we doen, maar voor de vereniging niet altijd. Door tijdens de inhouse training de creatieve tool Different Eye realiseerden we ons dat we aan onze zichtbaarheid moesten werken. We haalden namen op van verschillende bekende personen en fictieve personages. Een die we uitkozen was Erdogan.”

Allereerst noteerden we in ons groepje zijn kenmerken. Hoe hij als bad guy gezien wordt, maar ook door zijn aanhangers.”

“Hoe gek de kenmerken soms ook klinken, door via deze omweg te denken en kenmerken te stapelen, kwamen we tot nieuwe inzichten om onze zichtbaarheid te vergroten. Wat dit nu concreet betekent: we leggen bij bezoek duidelijker uit wie we zijn en wat we bieden als JIBB. Steeds meer verenigingen weten nu waarin we hen kunnen ondersteunen.”

 

René Taal studeerde Sport en Bewegen in Tilburg en werkte in verschillende Sportstimulering projecten. Ook volgde hij cursussen en bijscholingen, van verenigingsondersteuning tot aan snowboarden en duikcursussen. Hij werkt als combinatiefunctionaris in de gemeente Helmond.