Start & Covid

Start & Covid

13 oktober 2020
/

Het zal niemand ontgaan zijn: het coronavirus treft Nederland hard. Ook het bedrijfsleven. Bij de eerste golf zagen we binnen Start2Create dat de fysieke opleiding Creatief Denken niet door kon gaan. Trainingslocaties werden gesloten en mensen wilden liever thuis blijven.

Het maakte ons creatief door hybride en online opleidingen te bieden en ons te specialiseren in online trainingen. En nieuw: we willen iets te doen voor de organisaties die het nu moeilijk hebben. Je leest het hieronder.


Uitdagingen vanaf maart

Het voordeel van creatief denken is dat je elkaars creativiteit benut om tot nieuwe en betere ideeën te komen. Als je met elkaar in kleine groepjes overlegt zie je de energie in de ruimte stijgen, het plezier toenemen en het aantal oplossingen groeien. Creatief denken geeft energie.

Onze grootste uitdaging was: hoe bereiken we mensen met creatief denken, als mensen thuis werken? Niet samen een opleiding kunnen doen? Al snel bleek het antwoord: online sessies houden. Maar zou het werken?

Gelukkig hebben we kunnen ontdekken dat creatief denken online goed werkt, dankzij een hele hoop mensen en organisaties die het met ons aandurfden. Dankzij jullie konden we doorontwikkelen.

We ontdekten dat de uitkomsten niet onder doen voor de tools. We ontdekten dat je online net zo hard kan lachen. We ontdekten dat je visie, strategie en moeilijke vraagstukken óók online met elkaar kan aanvliegen. 

Wij werken vanaf maart al met Zoom. Uitproberen, paar keer de plank misslaan en vooral ook veel succesmomenten. Blije gezichten. Energie bij de mensen, ook na een tijd lang achter een scherm zitten.

We ontdekten dat we de kracht van het creatief denken konden behouden: overleg in kleinere groepjes door de ‘Breakout Rooms’, samen lachen in het centrale verzamelpunt om alle oplossingen die we bedenken en stemmen op de ideeën.


Een tweede golf

De ‘gewone’ vraagstukken en uitdagingen zijn er nog steeds. Nota’s moeten geschreven worden. Visie moet ontwikkeld worden. Online gaan biedt uitkomsten omdat je je meetings door kan laten gaan.

Maar er zijn ook uitdagingen rond corona. Sportverenigingen, stichtingen, bedrijven en andere organisaties die keihard geraakt worden. En platweg gezegd op omvallen staan. Organisaties waar een hogere werkdruk is. Waar communicatie lastiger verloopt. Waar er vrijwilligers te weinig zijn. Momenten dat je anders moet gaan denken, maar waar het niet meteen lukt.

Omdat dit laatste onze kracht is, gaan we wat doen.

Ken jij een organisatie die het nu echt kan gebruiken om met elkaar anders te denken? Wij bieden kosteloos een inspiratiesessie van +/- 1,5 uur. Een voorbereidend gesprek zit er bij in. Want als we al iets kunnen doen om een organisatie naar een ander inzicht of oplossing te begeleiden, of gewoonweg even nieuwe energie in een team te krijgen, dan doen we het graag.

Hoe het werkt? Vertel ons om welke organisatie het gaat en waarom die het nu zo hard nodig heeft. Begin november verloten we twee inspiratiesessies.

Lees verder onder de fotoWat is door Covid nieuw bij Start?

Door onze kennis en ervaringen van het afgelopen jaar kunnen we een hele hoop toch online door laten gaan, als het in een fysieke bijeenkomst niet kan. Maar er is meer.


Strategische sessies

In de maanden na de eerste lock down zijn we steeds meer sessies online gaan geven. Ook om te begeleiden in een nota of visie. Eerst met kleine groepjes en uiteindelijk met grotere groepen toen het weer kon. Soms tot wel 60 man!

We combineren ook steeds vaker het (online) opleiden van mensen met de strategische sessies in een organisatie. Zelf al een hoop kunnen doen met concepten ontwikkelen, nieuwe energie in een vergadering krijgen of aloude discussies ombuigen tot een leuke en efficiënte meeting. De lastige vraagstukken pakken wij op. Of we staan er juist als het fijner is als iemand met een andere pet de boel begeleidt.Masterclass Online Faciliteren

We besloten met onze online ervaringen een Masterclasses op te zetten: online faciliteren. Hoe kan je online toch effectief je boodschap overbrengen? De energie erin houden? Gestructureerde interactie krijgen zonder Poolse landdag of standaard praatsessie?

Heb je al een opleiding creatief denken facilitator gevolgd, dan levert de eenmalige Masterclass Online Faciliteren je gelijk praktische inzichten op. Hoe gebruik je de tools? Wat zijn de do’s en don’ts bij online sessies? Kortom, alle valkuilen waar we zelf keihard in zijn gelopen delen we in de Masterclasses.

“Kortom, alle valkuilen waar we zelf keihard in zijn gelopen delen we in de Masterclasses.”

Heb je nog géén opleiding gevolgd, dan raden we de tweedaagse Masterclass aan. Je krijgt zowel de basis van creatief denken mee, alsook hoe je een sessie zo kan inrichten dat mensen aangehaakt blijven en je interactie op een gestructureerde manier kan bieden. En ook dan delen we de valkuilen waar we zelf in getrapt zijn.Online opleiding creatief denken

Daarnaast hebben we ook de gehele opleiding creatief denken naar online vertaald. Dat kan in 3, 4 of 5 dagen. Individueel of met je team. Wat we zien? Dat deelnemers de tools zowel online als in het echt gaan toepassen.Opleiding Creatief Denken op locatie

Er zijn tal van maatregelen waar we in de opleiding Creatief Denken facilitator rekening mee houden. Anderhalve meter afstand en een niet te grote groep. We kunnen – zolang de maatregelen het toestaan – de opleiding creatief denken gewoon geven op locatie. We hebben hiervoor diverse veiligheidsmaatregelen genomen. Benieuwd hoe we dat aanpakken? Kijk dan bij opleiding op locatie.

 

Kortom, we blijven ook als Start innoveren. We blijven onszelf uitdagen creatief te denken. En creatief met jou mee te denken. 

Een keer contact met ons opnemen? Laat het hieronder weten!    Vergelijkbare blogposts