Oh nee, Trump is weg!

Oh nee, Trump is weg!

20 januari 2021
/

Oh nee, Trump is weg! The Donald heeft het Witte Huis verlaten. Maar wat laat hij achter? Een leegte in de creatief denken sessies!

Voordat je denkt: zijn ze bij Start2Create nou Trump aanhangers? Nee, verre van.

We houden wel van de uitgesprokenen, de gekkies, de mensen die net even anders zijn dan anders, in onze sessies. Want iedereen heeft er een mening over. Iedereen kent ze. Waarom we daar zo van houden? Het biedt ontzettend veel kansen om anders te denken.

 

Bekende figuren

Bij een van onze creatief denken tools, Different Eye, zijn we altijd op zoek naar bekende figuren. Striphelden, filmsterren, sporters of andere personen. Er was, gek genoeg, een tijd dat Patricia Paay altijd werd genoemd. Maar de laatste vier jaar waren er 2 personen mateloos populair: Donald Trump en… Gordon.

Reden? Dat wat in het nieuws is, daar denken mensen als eerste aan. Of als het hen irriteert.

Ze hebben veel met elkaar gemeen. Beiden blond, beiden vinden dat ze alles heel goed doen, ze zijn wekelijks in het nieuws en mensen hebben er een (sterke) mening over. In de tool Different Eye laten we deelnemers eerst een reeks eigenschappen opnoemen van het gekozen figuur. Bij Trump hoor je vooral:

  • Blond haar
  • Grab them by the pussy
  • Amerika
  • Zakenman
  • Clown
  • Twitter
  • The Wall
  • Let’s make Amerika great again

We kunnen nog wel even doorgaan met het rijtje. Opvallend is dat wat er in het nieuws is vooral wordt genoemd in de sessies. In het begin natuurlijk de inauguratie. Zodra hij dreigde een muur te bouwen met Mexico, dan kwam The Wall negen van de tien keer terug in de lijsten.

Hoe het dan werkt met de tool Different Eye? Truc is om niet te kijken hoe Donald Trump zelf de problemen zou oplossen. Streep de naam maar weg. Je kijkt namelijk aan de hand van zijn kenmerken naar oplossingen voor je eigen vraagstuk. Het is een kwestie van doorliften.

We zagen unieke campagnes en proposities bedacht worden. Buitengewone manieren van opvallen met vacatures. Diverse varianten van ‘faalmuren’, om communicatie tussen collega’s of teams te versterken.

We kunnen eerlijk zeggen: een hele hoop deelnemers uit onze sessies hebben hun oplossingen aan Donald te danken. Sterker nog… het waren heel vaak de winnende uitkomsten.

 

Hoe controversiëler, hoe beter

Hoe meer controversie en hoe meer over de grenzen, hoe meer je out of the box gaat. Laatst was er weer iemand die uitriep de man verschrikkelijk te vinden. Reken maar, dan krijg je het vel met Trump. En wat er dan gebeurt is eigenlijk geweldig. Doordat het schuurt, breek je juist vaste denkpatronen.

En aangezien The Donald de afgelopen 4 jaar zo’n 30.000 leugens heeft verteld, heb je genoeg stof om mee te werken in een sessie.

Maar ja, Trump has left the building. Nog een paar maanden geen Twitter of Facebook, of geen leugens meer over zijn golfhandicap, en de onbedoelde inspiratie achter veel creatieve ideeën is verdwenen van het wereldpodium.

En dan moeten we het doen met Joe Biden. Lieve man, goed voor het land, oud, opa. Maar dan…? We kunnen, voor onze sessies, alleen maar hopen dat de nieuwsberichten over Joe niet te suf zijn. Voor de rest gunnen we Amerika alle rust!

Vergelijkbare blogposts