Vrijwilligers en creatief denken

Werven en behouden van vrijwilligers is een van de grote uitdagingen voor verenigingen. Helemaal in tijden van corona. Creatief denken biedt een uitkomst om de vraagstukken anders aan te vliegen. 

Middels creatief denken begeleiden we deelnemers naar (unieke) oplossingen. Altijd met interactie, snelheid en een lach. Voorlopig faciliteren we de sessies online.

 

Drie online sessies creatief denken

De sessies staan in het teken van vraagstukken uit de groep, waar we diverse creatief denken tools (werkvormen) op loslaten. Altijd werken we toe naar concrete uitkomsten, zodat je er meteen mee aan de slag kan op je vereniging. Geen traditionele brainstorm, maar omdenken en anders denken met interactie en snelheid. Zo ontdek je kansen waar je niet eerder aan had gedacht.

De creatief denken methodieken die we inzetten duren elk 10 tot 30 minuten.

Meer over creatief denken

 

“Normaal zeg ik snel nee en weet ik welke beren er op de weg zijn. Maar door de training ben ik heel bewust van hoe je kan denken in kansen. En hoe je dit kan doorzetten binnen de club.” – Deelnemer

 

De vereniging hierna meekrijgen, hoe?

Er is hierna nog een uitdaging. De ideeën die je opdoet in een sessie zijn leuk, maar zijn gekomen van een paar mensen en uit deze groep. Je wilt hierna juist je vereniging meekrijgen. Hoe dan?

Door zelf de denktechnieken te leren. Zo kan je het anders denken tot ver na deze drie sessies inzetten op je vereniging. Je kan ze inzetten in een wekelijkse vergadering, je kan op een andere manier met (potentiële) vrijwilligers in overleg en met de tools kan je ook een andere blik wil werpen op beleid. Of je kan je schaars bezochte ALV eens op een andere manier insteken.

Werken aan toekomstvisieHierdoor zijn het niet alleen jouw ideeën of die van het bestuur. Doordat ideeën bij de mensen zelf ontstaan, is er al meer betrokkenheid en vooral eigenaarschap. Ook onder potentiële vrijwilligers.

Je kan de tools met iedereen op de vereniging toepassen. Andere vrijwilligers, ouders, jeugdleden, senioren, het eerste team. Zo werk je al op een andere manier aan betrokkenheid, zonder meteen te vragen of iemand vrijwilliger wil worden.

Het resultaat? Mensen ontwikkelen samen zelf de ideeën en staan er ook achter, in plaats van dat het opgelegd is vanuit een bestuur of commissie.  

 

Wat leer je in deze sessies?

Je krijgt niet alleen een stapel oplossingen voor je uitdagingen. Op de avonden leggen we ook de stappen en de valkuilen van de creatief denken tools uit. 

ToekomstvisieJe leert een spiegeltool, om valkuilen en blinde vlekken op te sporen. Het is een snelle tool, die er ook voor zorgt dat je dingen bespreekbaar kan maken zonder in een ellenlange discussie te belanden.

Je leert enkele innovatietools, om tot vernieuwende ideeën te komen voor je uitdagingen rondom vrijwilligers werven en behouden.

En je leert een tool om op de lange termijn draagvlak te creëren in de vereniging.

Deze tools zijn op allerlei vraagstukken toe te passen. Ook als het in een vergadering gaat over andere onderwerpen. Je kan er dus op meerdere momenten je voordeel mee doen.  

 

“Door de drie sessies merk ik dat ik het creatief denken makkelijker oppak. We rollen er als groep zo weer in. Ik merk dat je daardoor echt anders tegen uitdagingen op de vereniging aan gaat kijken.” – Deelnemer

 

Voor wie?

Commissieleden en bestuursleden. En het liefst met 2 of 3 personen van de vereniging, zodat het makkelijker wordt het hierna te gaan toepassen. 

“Door met z’n tweeën te komen op deze avonden kan je het samen sterker overbrengen in je vereniging. In veel besturen zeggen mensen: ‘Ja, maar, we doen het altijd zó’. In je eentje moet je anders wel heel stevig staan! Dat is niet erg, maar met twee is makkelijker en neem je anderen veel makkelijker mee,” aldus een van de deelnemers aan de sessies.  

 

Aanmelden

Wil je je als vereniging aanmelden? Of wil je als sportorganisatie of als gemeente dit traject aanvragen? Dan kan je dit aangeven bij de adviseur lokale sport of bij de lokale verenigingsondersteuner.

Start2Create staat met vijf services op de servicelijst van NOC NSF.

Alle services 

 

Vragen? Je kan ook altijd contact met ons opnemen via onderstaand formulier.