Wasprogramma’s Start2Create

Wasprogramma’s Start2Create

20 april 2021
/

Waarom hebben jullie wasprogramma’s? Jullie zijn toch facilitators of trainers? Het is een veelgestelde vraag van onze opdrachtgevers. Dus tijd om onze creatieve hersenspinsels uit te leggen. De gedachte achter de wasprogramma’s van Start2Create.

In onze sessies zijn we altijd bezig met je brein. We willen je hersenen in een actieve modus zetten, in plaats van de passieve modus. En eigenlijk willen we je organisatie begeleiden naar meer creativiteit. Je menselijk kapitaal optimaal benutten. 

Maar omdat we het vaak niet gewend zijn zo te denken, is het eigelijk een brainwash. We wassen je hersenen in een creatieve wastrommel. En zo is ook het concept voor de wasprogramma’s ontstaan van Start2Create.

 

De juiste temperatuur

De ene was is de andere niet. Als je wit met kleuren combineert, dan is een catastrofe in de was al snel de uitkomst. Net zoals je kleren te heet wassen. De wasvoorschriften volgen en goed opletten wat je doet zijn dus van belang. 

Datzelfde geldt bij de keuze van onze programma’s. We hebben bij Start2Create een onderscheid gemaakt in drie programma’s. De programma’s begeleiden we ook online of als hybride programma.

 

De Voorwas

De voorwas is het ideale programma voor teambuilding of om in korte tijd met het team in een creatieve modus te komen. Het is één sessie van ongeveer 2,5 uur, waarbij we aan de slag gaan met je praktische uitdagingen.

Deelnemers kunnen zelf de vragen in brengen. Gemiddeld genomen doen we in 2,5 uur drie tools, waarbij we van out of the box (en andere manieren van anders denken) alles weer terugbrengen naar concreet. De verdere uitwerking van die concrete ideeën zal je als team zelf moeten doen, zonder onze begeleiding. De sessie kan ook in 1 uur. Dan is het een korte aanjaagsessie met een aanzet tot anders denken.

Het resultaat van deze sessie is een flinke aanzet tot anders denken en meerdere oplossingen. Je laat medewerkers zien hoe je dingen op een andere manier kan oplossen, hoe je effectiever kan vergaderen en het geeft een andere energie in je team. Zelfs online. Het nadeel is dat je niet heel veel vraagstukken in één sessie kan beantwoorden en dat het creatieve gevoel kan wegebben na verloop van tijd.

 

Lees verder onder de foto

Kreukherstel

Het tweede wasprogramma voorziet veel meer in borging van de creatieve concepten die worden bedacht en ook de uitwerking ervan. Sommige organisaties zetten dit wasprogramma van 4 dagdelen in om jaarplannen met het team te maken of een strategie voor het bedrijf uit te werken.

Andere teams verspreiden de vier dagdelen in slechts een week voor een ‘creatieve sprint’ om tot 1 testklaar concept te komen. Weer andere bedrijven willen om de twee of drie weken een sessie om zo nog meer borging te krijgen binnen de organisatie. Deelnemers worden vaker geconfronteerd met het creatieve denken en gaan dit vaker zelf ook implementeren in hun werk.

Door onze manier van werken worden ook tal van soft skills getraind met de deelnemers. Denk aan presenteren, samenwerken, communiceren en gespreksvaardigheden.

 

De Fijne Was

Dit laatste wasprogramma is een maatwerk oplossing van tenminste 7 dagdelen. Hierbij gaan we meerdere keren met je team aan de slag om concepten en ideeën te ontwikkelen en verder uit te werken. Ook dit kan in een creatieve sprint in kort tijdsbestek, maar het kan ook maandelijks. Omdat we met meer dagdelen aan de slag gaan kunnen we ook organisatieplannen maken met meerdere teams, of een visie afpellen naar strategie en concrete actiepunten, waarbij we ook steeds een stok achter de deur zijn.

Grootste verschil met het tweede wasprogramma is dat dit nog intensiever is en je kunt ook medewerkers trainen in de methodiek om zo voor nog meer borging te zorgen. Het programma is altijd op maat en naar wens hybride of juist helemaal fysiek bij elkaar.

 

Het tweede wasprogramma is het meest gekozen programma van Start2Create. Omdat je het op diverse manieren kunt inzetten en het toch voor eigenaarschap binnen de organisatie zorgt. In sommige gevallen vragen bedrijven ons laatste wasprogramma aan. Dat zijn organisaties die een flinke slag moeten slaan in verandering. Als je businessmodel om moet of als je wilt reorganiseren dan kan dat wasprogramma al heel effectief zijn. 

 

Heb je vragen, wil je kennismaken of een keer sparren? Laat het hieronder weten!    Vergelijkbare blogposts