Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media
Welkom op de Club, gastvrijheid, warm welkom, aandacht, welkom

De zin of onzin van een welkomstbord?

Een Welkomstbord, is dat nou echt zo noodzakelijk? Iedereen weet toch waar onze club is! Bij onze sessies Welkom op de Club leggen we altijd een aantal situaties voor aan de groep als opwarmertje, om even bewust te raken van de eigen gastvrijheid. De eerste vraag: Is er bij u op de club een bord met ‘Welkom’? Elke training weer blijkt dat er maar weinig clubs zijn met een welkomstbord.

 

Iedereen weet toch waar onze club is?


Stel, je komt ergens voor het eerst en op dit onbekende terrein moet je de weg zien te vinden. Als je niet weet waar je heen moet, zorgt dit voor spanning en ruis. Je bevindt je op een onbekende plek en je gaat kennis maken met nieuwe mensen. En niet altijd is er een vrijwilliger in de buurt die jou persoonlijk ontvangt. Met een welkomstbord geeft de club in ieder geval de boodschap dat er aan jou gedacht wordt. Ook voor bestaande leden, die de weg uiteraard al kennen, zorgt een bordje met daarop de tekst ‘Welkom op onze club’ voor een gevoel van thuis op de club. Het is uitnodigend om binnen te stappen.

Dit eerste contactmoment is het begin van de Route van de Sporter. Binnen zeven seconden is een mening bepaald. Een cruciaal moment dus! De laatste jaren hebben we genoeg sportlocaties bezocht waar helaas geen welkomstbord is. Je moet goed zoeken waar de vereniging zit of waar de juiste ingang is. Als je met regelmaat op de club komt, bestaat de kans dat jou niet meer opvalt dat iets voor een ander onvindbaar is. Dus, voordat je denkt – onze club is toch makkelijk te vinden? – is het goed eens kritisch te kijken met elkaar of dit wel echt zo is.

In sommige gevallen, denk aan sporthallen of kleine verenigingen die een ruimte gebruiken die niet van hun is, mogen niet altijd bordjes hangen. Suggestie: Laat zelf een bordje maken en zet die zichtbaar neer op het moment dat je als vereniging gebruik maakt van de locatie. Of: ga in gesprek met de beheerder of horeca en laat hun inzien dat meedenken met elkaar over een warm welkom, voor alle partijen een meerwaarde oplevert.

Positieve boodschap

Een bord om mensen welkom te heten op jouw club heeft nog een tweede voordeel. Het zorgt voor een positieve eerste boodschap. Het valt ons op dat communicatie op een complex vaak gericht is op wat er allemaal niet mag. Een paar voorbeelden van wat wij tegenkomen:

  • Verboden toegang artikel 461 Wetboek van Strafrecht (WvS)
  • Alleen toegankelijk voor leden
  • Verboden te fietsen op dit veld
  • Geen voetbaltassen in de kantine
  • Schoenen met spikes verboden

In veel gevallen is dit de eerste boodschap van een vereniging en daarmee de eerste indruk van een sporter. Stel, je wilt nieuwe leden werven of als golfbaan of tennisclub meer omzet behalen met je horeca door gasten van buitenaf uit te nodigen. Bereik je dit nadat ze hebben gezien wat er allemaal niet mag? Of verhoog je daarop de kans zodra ze zichtbaar en daarnaast persoonlijk zijn verwelkomd?

“Hoe flauw het ook klinkt, een welkomstbord kan een wereld van verschil maken”

 

Voorkom ruis
Natuurlijk zijn er nog tal van andere factoren die bepalen of iemand bij jou blijft sporten. Ruis weghalen in het begin van de Route van de Sporter geeft je echter wel een grotere kans op succes. Over het algemeen beslissen mensen binnen dertig dagen of ze lid worden van jouw club of niet. Om die kans groter te maken is het van belang om alle ruis weg te halen. Zorg ervoor dat alles duidelijk is voor potentiële leden en/of bezoekers. Gastvrijheid en een warm welkom zit vaak in details. Hoe flauw het ook klinkt, dat bord kan een wereld van verschil maken.