Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

5 tips voor online sessies

Met Start2Create begeleiden we regelmatig online sessies. Van bijeenkomsten met kleine groepen tot aan grote congressen. We delen de valkuilen waar wij in stapten en laten met enkele tips zien wat jij zelf kan doen. 

Tip 1: Niet 1-op-1 vertalen

Probeer je fysieke bijeenkomst niet op dezelfde manier online te doen. De aandachtsspanne van mensen is korter en mensen haken eerder af. Ja, echt een open deur. Maar we zien het nog zó vaak! Veel sheets. Veel informatie zenden. Experts een uur lang aan het woord, hoe sterk ze ook inhoudelijk zijn.

Door vooraf zelf (of met anderen) te bepalen wat je hoofddoel is – en niet te veel te willen in één sessie – ga je al andere keuzes maken. De grootste uitdaging misschien wel: kill your darlings. Wat is echt noodzakelijk om te communiceren?

KILL (your darlings)
Less is more. Schrappen, schrappen, schrappen. 


Tip 2: Presenteren? Houd het kort

Welke informatie is echt noodzakelijk om te delen in die ene live online sessie? Houd je presentatie kort. Héél kort. De focus van de deelnemers is al weg na 2 tot 3 minuten.

Bewaar je zendelingenwerk voor het eind en ga eerst interactief aan de slag. Wat je ook kan doen is je presentatie al opnemen, zodat mensen het van te voren op hun eigen moment kunnen bekijken. Of je stuurt het later toe. Houd je zendtijd ook dan kort!

Presenteren en de chat bij houden
Deel je je scherm tijdens het presenteren? Dan kan je de chat bij de meeste software niet altijd meelezen. Een ander scherm ernaast houden waarop je de chat kan volgen, is dan een uitkomst voor interactie tijdens je presentatie. Of vraag een collega mee te ‘hosten’.Tip 3: Mensen ‘aan’ houden

Met strakke regie en gestructureerde interactie kan je prima een sessie van een of twee uur faciliteren. Maar dit kan je ook helpen:

  • Fysieke beweging. Als energizer kan je deelnemers fysiek van hun plek krijgen met een kleine opdracht.
  • Vaste pauze moment loslaten. Herken ook de energie in de groep – en doe er iets mee als je alleen maar suffe gezichten ziet. Of als mensen nauwelijks antwoorden. Laat je vaste pauzemoment los en schop de mensen gewoon eerder van hun bureaustoel.
  • Je eigen presentatiestijl. Let op je intonatie en vermijd zo veel mogelijk de ‘uh’s. Neem mensen mee in je verhaal door het enthousiast en beknopt te brengen.
  • Mensen niet bij naam noemen. Je denkt misschien, als ik iemand bij naam noem dan komt er vast wel iets uit en dan houd ik de rest ook op scherp. Alleen… 9 van de 10 keer klapt iemand dicht en werkt het eerder averechts. Je vraag aan de groep herhalen is de key. Krijg je geen antwoord? Hup, en door.

 


Tip 4: Ga in deelgroepjes uiteen

Een discussie met tien of twintig mensen? Gaat je niet veel opleveren, behalve een Poolse landdag. De kans is groot dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn. Of dat er een ja-maar discussie ontstaat.

Wissel daarom af met in groepjes uiteen gaan, met een ideale groepsgrootte van 4. Duurt je sessie lang genoeg? Je kan ook vaker uit elkaar, met een nieuwe groepsindeling. 


Tip 5: Verhoog de interactie

Misschien heb je zelf een hele hoop belangrijke informatie te delen, anderen hebben dat ook. Gebruik je tijd zo maximaal mogelijk voor interactie, ook om de energie hoog te houden.

Als je in deelgroepen werkt, helpt het om een schrijver aan te wijzen. Als de schrijver ook nog eens het scherm deelt, blijf je bovendien ook meer uit de discussies die niet tot een oplossing leiden. Ook leidt het tot meer kwantiteit, omdat het makkelijker is op elkaar door te liften. 

Je kan de interactie ook verhogen door mensen te vragen te stemmen op de input die geleverd is. Dat kan in de chat. In Zoom is er ook een optie ‘polling’, waarmee je in de sessie zelf een poll kan aanmaken op elk gewenst moment. Deelnemers kunnen daarmee anoniem stemmen.


Online creatief denken

Heb je al eens bij ons de opleiding gevolgd? Met je kennis van de stappen en valkuilen van de tools kan je ook heel goed zelf online een sessie faciliteren. Lees hier meer over de stappen waar je rekening mee moet houden en hoe je Zoom hier goed voor kan gebruiken.


Heb je nog geen kennis van creatief denken en gaat de opleiding je nog een stap te ver? In de online Masterclasses Online Faciliteren leer je zowel over creatief denken als hoe je een sessie op een leuke, verrassende en efficiënte manier kan begeleiden.

Wil je meer weten of een keer sparren? Neem dan contact met ons op (Kyra): 06 19 83 62 63 / [email protected] Of vul het formulier hieronder in.