Als filmheld de ruimte in

Als het om ondernemers en hun baanbrekende ideeën gaat, is er in eerste instantie regelmatig kritiek. Tot het moment dat er echt iets vernieuwends staat. Dan komt het applaus pas. Denk aan de iPhone of Amazon. Maar ook SpaceX, het bedrijf van Elon Musk.

Een topsporter, daarvoor hebben we steevast respect. Ook al verliest een topsporter vaker dan dat die wint. We willen weten hoe iemand zo ver kan komen. Wat diegene anders doet dan de anderen. Best gek, nu ik er zelf zo over nadenk. Wat nou als we ondernemers op dezelfde manier zouden volgen?

 

Met filmpakken de ruimte in

Elon Musk gaat weer eens de ruimte in. Nadat hij had bedacht een kolonie op Mars te stichten, zette hij alles op alles om dat doel te bereiken. Van bijna blut, jarenlang couch-surfen en op Twitter de eigen beurskoersen omlaag jassen, naar de meest baanbrekende technologische ontwikkelen die op de wereld plaatsvinden.

Een auto de ruimte inschieten naar Mars – met pop, muziek en camera en al – was het echt een grap en grootheidswaanzin? Of was het doel vooral grenzen verkennen en zijn Big Falcon Rocket te testen?

Afgelopen week ging hij weer de ruimte in. Met twee mensen, in een nieuw soort ruimtepak. Hij vroeg aan een bekende maker van filmheldenpakken een ontwerp te maken. En zie het resultaat: een ruimtepak dat er eerst nog niet was. 

 

Te veel show?

– Iets te veel show, vindt Kuipers. “Maar dit wordt een beetje de omgekeerde wereld. De buitenkant van die ruimtepakken is ontworpen door iemand die ook de pakken maakt voor Marvel-helden als Captain America, het zijn filmpakken. Dat is niet nodig. Ik heb liever dat alles gewoon functioneel is, en dat ze er later een keer een film over maken.” – Bron: NOS journaal.

Is het inderdaad niet nodig, zoals André Kuipers zegt? Ik vraag me af: is het Musks wil tegen de gevestigde orde aan schoppen, een grapje uit te halen, of de wil te vernieuwen? Feit is dat er een nieuw pak op de markt is. Waarmee getest kan worden. En de toekomst zal uitwijzen of we misschien juist daardoor tot nieuwe technologische ontwikkelingen komen.

 

Reizen binnen 60 minuten

In 2017 stelde Musk een groot gek doel: reizen mogelijk maken naar elk punt op de aarde, binnen 60 minuten. Waar je je ook bevindt. Met een soort van supersonisch reisschip. Mensen toen dachten wat een onrealistisch idee. En ja, misschien zal de realiteit nooit zo zijn. De vraag is: welke technologie kan je ontwikkelen als je anders denkt? Ontstaan er dezelfde dingen dan als je blijft redeneren vanuit wat nu al bestaat? Ik durf te wedden van niet.

Onder andere de Big Falcon Rocket (onofficiële werknaam: Big Fucking Rocket) was het resultaat, een herbruikbare raket. Het onderdeel van het Starship dat in de ruimte loslaat. En binnen maar liefst een kwartier weer terug is op het lanceerplatform.

 

Wat zijn jouw absurde doelen?

De topsporter die als doel stelt wereldkampioen te worden, komt vaak verder dan als het doel doel is Nederlands kampioen te worden. Die verklaren we vaak niet voor gek, maar dan denken we: wat een knappe mentaliteit. En als het Musk weer eens lukt, denk je wellicht: petje af. 

Durf jij absurde doelen te stellen?