Anders denken

Uit de gebaande denkpaden stappen en bestaande patronen loslaten. Door op een nieuwe manier na te denken over vraagstukken, met de tools van creatief denken kom je tot andere ideeën en unieke concepten. Maar anders denken levert veel meer op dan dat. Ontdek hier de voordelen en kom tot zakelijk succes binnen jouw organisatie of team.

Anders denken

Anders denken is de manier om je team of organisatie te ontwikkelen. Want, als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Sterker nog, in deze tijd hol je misschien wel heel hard achteruit.

Oude patronen houden vernieuwing tegen. Denk aan overlegstructuren, de bekende discussies, steeds dezelfde mensen aan het woord of de lijn van de organisatie die al jaren niet is veranderd.

Met hulp van creatieve tools kan je anders kijken naar vraagstukken en hoe je zakelijk succes kan boeken. Met producten of juist intern met de mensen om wie het gaat. Je benut met anders denken niet alleen de creativiteit van medewerkers en de innovatiekracht van je organisatie. Ook leg je de draagkracht ervan bij de mensen in de organisatie. 

 

Met verschillende technieken uit de ‘creatief denken’ methodiek zorg je ervoor dat de medewerkers er zelf achter staan en er zelfs blij van worden. Brainstormen met een omweg van blijkt dan minder tijd te kosten dan ‘de snelle route’ met allerlei discussies.

Hoe anders denken zorgt voor een nieuwe manier van geld verdienen? Bekijk het in de video over McDonald’s.

“Door anders denken herken je ineens hele andere mogelijkheden. Het helpt bij vernieuwing van de organisatie.” - Bestuurder

De 4 voordelen van anders denken

Anders denken is onmisbaar om te blijven doorontwikkelen als team of organisatie. De voordelen die het oplevert ontdek je hier.

Voordeel 1: Tot onverwachte en gerichte oplossingen komen in korte tijd

Je doorbreekt de bekende discussies als ‘ja, maar…’ of ‘dat kan niet!’. Oftewel, de momenten waarop anderen – of jijzelf – vooral beren op de weg zien. En voor je het weet ben je drie vergaderingen van twee uur verder. 

In korte tijd kom je tot meerdere werkbare oplossingen. Je komt er niet alleen achter wat blinde vlekken van je organisatie zijn, je ontdekt ook kansen die je eerst over het hoofd zag.

Voordeel 2: Anders denken geeft een nieuwe energie in een team

Het is vooral leuk, iedereen kan het en het geeft een nieuwe energie in je team of organisatie. Door met elkaar nieuwe wegen te ontdekken creëer je ook een andere setting en dynamiek in een team.

Voordeel 3: Draagvlak creëren 

Het lastigste is misschien wel als je zelf al láng ziet hoe het anders kan. Laat de oplossingen eens ontstaan bij andere medewerkers. Zij worden dan eigenaar van het idee en daarmee creëer je meer betrokkenheid dan in een standaard discussie. Je werkt dan aan draagvlak voor de lange termijn.

Voordeel 4: Vergroten van de wendbaarheid van de organisatie

Anders kijken naar vraagstukken helpt je bewust te worden van nieuwe wegen die je als organisatie kan inslaan. Die wegen kan je doorgaans niet binnen een mum van tijd bedenken, zeker niet als je je er zelf op blind staart. 

“Ik vraag me af waarom we zulke lange teamvergaderingen hebben, als het ook in 8 minuten kan.” - Directeur basisschool, deelnemer sessie toekomstgericht denken

Hoe doe je dat, anders denken? 

Iedereen kan anders denken. Het zit opgesloten in ons DNA. Alleen, hoe doe je dat dan, anders denken? Soms lijkt het een gave, als iemand aan de lopende band unieke ideeën roept of continu oplossingen bedenkt waar je zelf versteld van staat. 

Door de systemen waarin we opgroeien en werken wordt de creativiteit vaak lamgeslagen. Dus wijt het vooral niet te veel aan jezelf als het je niet in een keer lukt. Met creatieve tools van de creatief denken methodiek van Start2Create heb je gelukkig diverse manieren om toch tot creatieve oplossingen te komen.

Belangrijkste tip: doorliften

De kern om tot nieuwe inzichten te komen is: doorliften. De bedoeling is een idee niet af te schieten, maar hierop door te liften. Eventueel kan je er wat langer bij stilstaan en kijken waar het voor staat. Om daarna jezelf actief de vraag stellen: wat kan er wel?

Pas je de creatieve tools geregeld toe, dan train je daarmee ook je brein. Je legt nieuwe verbindingen in je hersenen aan, waardoor het denken in oplossingen en kansen steeds meer eigen wordt.

 

 

 

Bij anders denken gaat niet alleen om jouw idee of dat van een ander. Iedereen heeft immers een ander referentiekader en ziet andere mogelijkheden. Hoe dat zo komt en wat je eraan kan doen? Je ontdekt het in deze video.

Creatief en anders denken helpt je geijkte denkpaden te doorbreken. En dat heeft zo zijn voordelen.

Het brein op een nieuwe manier aanzetten 

Anders denken doe je in een groep en met de juiste tools. Dat is wat je ervaart tijdens de begeleiding van Start2Create. 

Wil je een keer kennis maken of meer weten over onze programma’s? Neem dan contact op met Kyra: kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.

Of vul het formulier in.  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.