Anders denken: de weg naar zakelijk succes

Uit de gebaande denkpaden stappen en bestaande patronen loslaten. Door op een nieuwe manier na te denken over vraagstukken, met de tools van creatief denken kom je tot andere ideeën en unieke concepten. Maar anders denken levert veel meer op dan dat. Ontdek hier de voordelen en kom tot zakelijk succes binnen jouw organisatie of team.

Waarom anders denken het nieuwe denken is 

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Sterker nog, in deze tijd hol je misschien wel heel hard achteruit. Oude patronen houden vernieuwing tegen. Dat zijn de oude overlegstructuren en de bekende discussies. 

Daarom is anders denken het nieuwe denken. Je ontdekt nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden en je komt tot een nieuwe energie met elkaar.

“Door anders denken herken je ineens hele andere mogelijkheden. Het helpt bij vernieuwing van de organisatie.” – bestuurder

Door anders te kijken naar vraagstukken, met behulp van creatieve tools benut je de groepsinteractie op een andere manier.

Bij creatief denken gaat niet alleen om jouw idee of dat van een ander. Iedereen heeft immers een ander referentiekader en ziet andere mogelijkheden. Hoe dat zo komt en wat je eraan kan doen? Je ontdekt het in deze video.

Creatief en anders denken helpt je geijkte denkpaden te doorbreken. En dat heeft zo zijn voordelen.

De 4 voordelen van anders denken

Anders denken is onmisbaar om te blijven doorontwikkelen als team of organisatie. De voordelen die het oplevert ontdek je hier.

Voordeel 1: Tot onverwachte en gerichte oplossingen komen in korte tijd

Door anders te denken doorbreek je de bekende discussies als ‘ja, maar…’ of ‘dat kan niet!’. Oftewel de momenten waarop anderen – of jijzelf – vooral beren op de weg zien. En voor je het weet ben je drie vergaderingen van twee uur verder. 

Met de tools van creatief denken doorbreek je deze geijkte denkpaden en kom je in korte tijd tot werkbare oplossingen. Je komt er niet alleen achter wat blinde vlekken van je organisatie zijn, je ontdekt ook kansen die je eerst over het hoofd zag.

“Ik vraag me af waarom we zulke lange teamvergaderingen hebben, als het ook in 8 minuten kan.” – Directeur basisschool, deelnemer sessie toekomstgericht denken

Voordeel 2: Anders denken geeft een nieuwe energie in een team

Het is vooral leuk, iedereen kan het en het geeft een nieuwe energie in je team of organisatie. De omweg van anders denken geeft namelijk ook een andere beleving en een andere setting binnen de groep.

 

Voordeel 3: Draagvlak creëren 

Het lastigste is misschien wel als je zelf al láng ziet hoe het anders kan. Door met anderen bijvoorbeeld creatief te denken, ontstaan de oplossingen bij degenenen om wie het draait. Zij worden dan eigenaar van het idee en daarmee creëer je meer betrokkenheid dan in een standaard discussie. Je werkt dan aan het creëren van draagvlak voor op de lange termijn.

“Het achterstevoren beginnen is me heel erg bijgebleven. Dan kan je alles wat mis gaat laten rusten en je kan gewoon dóór met elkaar. Dat is zo leuk om te ontdekken.” – deelnemer Masterclass creatief denken.

Voordeel 4: Vergroten van de wendbaarheid van de organisatie.

Anders kijken naar vraagstukken helpt je bewust te worden van nieuwe wegen die je als organisatie kan inslaan. Die wegen kan je doorgaans niet binnen een mum van tijd bedenken, zeker niet als je je er zelf op blind staart. 

 

Met verschillende technieken uit de ‘creatief denken’ methodiek zorg je ervoor dat de medewerkers er zelf achter staan en er zelfs blij van worden. Brainstormen met een omweg van blijkt dan minder tijd te kosten dan ‘de snelle route’ met allerlei discussies.

Hoe anders denken zorgt voor een nieuwe manier van geld verdienen

Hoe doe je dat, anders denken? 

Iedereen kan het. Het zit opgesloten in ons DNA. Alleen, hoe doe je dat dan, anders denken? Soms lijkt het een gave, als iemand aan de lopende band unieke ideeën roept of continu oplossingen bedenkt waar je zelf versteld van staat. 

Door de systemen waarin we opgroeien en werken wordt de creativiteit vaak lamgeslagen. Dus wijt het vooral niet te veel aan jezelf als het je niet in een keer lukt. Met creatieve tools van de creatief denken methodiek van Start2Create heb je gelukkig diverse manieren om toch tot creatieve oplossingen te komen.

Ontdek de tools uit onze toolbox 

Belangrijkste tip: doorliften

De kern om tot nieuwe inzichten te komen is: doorliften. De bedoeling is een idee niet af te schieten, maar hierop door te liften. Eventueel kan je er wat langer bij stilstaan en kijken waar het voor staat. Om daarna jezelf actief de vraag stellen: wat kan er wel?

Met Start2Create voegen we daar nog een omweg aan toe. Vanuit gekke, absurde of zelfs criminele ideeën ontstaan de meest verrassende, werkbare uitkomsten.

Pas je de creatieve tools geregeld toe, dan train je daarmee ook je brein. Je legt nieuwe verbindingen in je hersenen aan, waardoor het denken in oplossingen en kansen steeds meer eigen wordt.

Lees meer over de creatieve tools

Het creatieve brein aanzetten 

Je creatieve brein aanzetten doe je in een groep en met de juiste tools. Dat is wat je ervaart tijdens de wasprogramma’s van Start2Create. 

 

Wil je een keer kennis maken, heb je vragen over anders denken of wil je een creatieve sessie aanvragen? Neem dan contact op met Kyra: kyra@start2create.nl / 06 19 83 62 63.