Anders vergaderen

Brainstormen. Vergaderen. We doen het elke dag of wekelijks. Maar vergader je wel zo effectief? Hoe kan je anders vergaderen, zodat je meer uit je waardevolle tijd met collega's haalt? Met de tools van Start2Create ziet jouw saaie dinsdagmiddag overleg er heel anders uit :-)

Anders vergaderen

Kan vergaderen ook energie opleveren? Korter? Op korte termijn zorgen voor eigenaarschap voor plannen en ideeën? Jazeker, dat kan. Het is zeker niet alleen een utopie. Durf alleen anders te vergaderen.

Ontdek hier drie praktische tips om anders en ook een stuk creatiever te vergaderen. Je kan er meteen mee aan de slag.

O, en we hebben er ook een video bij. Veel kijkplezier!

Bekijk hier onze programma’s

1. Anders vergaderen: Oordeel uitstellen

Waarom kan een vergadering of brainstorm soms zo saai zijn? Of een energieslurpen zijn? Een van de redenen is dat je vaak in het oordelen schiet. Zodra een collega of jijzelf een idee heeft, zijn er gelijk mensen die het plan afschieten. ‘Hebben we al gedaan’, ‘Werkt niet’, ‘Kost te veel geld’.

We snappen dat je ergens een mening of een zorg over kan hebben, zeker als er een verandering an zit te komen. Toch, door je oordeel uit te stellen creëer je een ruimte bij jezelf en de ander. Wat zou er gebeuren als je gaat denken in de kansen van het idee? Erop doorliften?

#JaEN hoe kan het wel?

De energie die het losmaakt zorgt ervoor dat je al anders gaat denken. En meer in kansen. Het is het goud om de vicieuze cirkel van onmogelijkheden te doorbreken.

Je hulpmiddel: de Rode Kaart.

2. Anders vergaderen: een andere vergaderopstelling

Misschien ken je het wel: je stapt een ruimte binnen en ineens heb je gewoon geen zin meer in de vergadering! Een ruimte kan (ook ongemerkt) veel doen met de energie in een groep.

Bedenk eens welke opstelling je meer energie geeft. Dat kan al beginnen met:

  • U-vorm van stoelen, tafels aan de kant. Cancel je reservering van de boardroom eens voor de afwisseling.
  • Werken in deelgroepjes van 3 of 4. Houd dus wel genoeg tafels in de ruimte, maar zet ze tegen de wanden.
  • Korte opdrachten en veel schrijven. Vermijd lange discussies en benut de korte tijd om juist veel te spuien. Hierna komt wel de beste uitkomst of beste beslissing.

3. Anders vergaderen: anders besluiten maken

“Wie heeft er nog vragen?”

Heb je net met elkaar een besluit gekomen, komt die ene weer met een vraag.

“Maar waarom dan?”

Door de manier van besluiten maken in een groep iets aan te passen, kan je anderen al meer in de actiemodus krijgen. Allereerst, schrap het algemene vragenrondje. De stille mensen blijven immers stil. Degenen die het vaakst aan het woord zijn, drukken dezelfde grote stempel als altijd. En twee kijken er op Funda. Of, als iedereen wel op gang komt, dan beland je vaak in een discussie waarin mensen elkaar willen overtuigen.

Pas het aan naar bijvoorbeeld stemmen met stickers op een groot vel waar alle opties op staan. Dat anonimiseert het geven van een mening meer. Ook schept het meteen duidelijkheid over waar een groep de meeste kansen in ziet.

Begeleiding en tools voor anders vergaderen

Inspiratie

Anders vergaderen & brainstormen

Naar de programma's
Inspiratie +

Teamontwikkeling

Inspiratie+
Zelf de tools leren

Opleidingen en trainingen

Naar de Academy
Wat zou er gebeuren als je gaat denken in de kansen van het idee?