Hoe de BHAG voor jouw organisatie kan werken

Hoe de BHAG voor jouw organisatie kan werken

6 augustus 2021
/

Wat is een BHAG? En wat heb je eraan? En hoe kan je dit benutten voor de ontwikkeling van je organisatie? Je leest het hier. 

Musk zei ooit: iedereen ter wereld moet binnen een half uur op elke andere denkbare plek kunnen zijn. Ik maak een supersonische raket! Of je nu midden in de Sahara staat, in New York of op de Noordpool, je moet in een half uur op elke andere plek op aarde kunnen zijn. 

Het resultaat? Onder andere een nieuw raket- en lanceersysteem. Nooit eerder waren raketten terug op aarde geland en niet eerder waren ze herbruikbaar. Ondanks vele ontploffingen en onvoorziene kosten heeft hij een enorme slag weten te maken in de ontwikkeling van raketten. Een resultaat dat er misschien niet was geweest als hij zijn doelen dichter bij huis had gesteld.

 

Wat is een BHAG?

BHAG staat voor Big Hairy Audacious Goal. Dat is het is het grote, gedurfde doel voor de lange termijn. Het is het doel waarvan je bijna niet gelooft dat het haalbaar is. Toch kan het haalbaar zijn. 

De Big Hairy Audacious Goal is bedacht door managementgoeroe Jim Collins en werd voor het eerst gepubliceerd in 1994, in het boek ‘Built to Last: Successfull Habits of Visionary Companies‘ – Jim Collins and Jerry Porras. 


Anders dan de stip aan de horizon

De stip aan de horizon ligt in tijd vaak dichterbij (3 of 5 jaar) en is veelal ook meetbaar. Het grootste verschil met de BHAG is misschien wel dat de BHAG uitdaagt buiten de kaders te denken en nieuwe energie geeft.

 

Op een spannende grens

De BHAG is een doelstelling die op een hele spannende grens ligt. Op het moment dat je twijfelt of de BHAG die je hebt geformuleerd wel of niet haalbaar is, dan weet je dat je goed zit. En verder:

  • gaat het om een doel voor over 5, 10 of misschien wel 30 jaar;
  • hoeft het doel niet in lijn te staan met je huidige groei;
  • vraagt de BHAG om een andere aanpak van of doorbraak in je organisatie;
  • geeft de BHAG je nieuwe energie en hopelijk ook een glimlach

Een goede BHAG is inspirerend voor je hele team of organisatie. Het doel is vaak beeldend, blijft op het netvlies hangen en het geeft energie. Het doel is spannend en verrassend, waardoor de doelstelling iedereen op scherp zet en het niet snel vergeten wordt. 

Het formuleren van het grote, gekke doel

Misschien is de eerste reactie in je brein wel ‘hoe kan ik een doel meetbaar maken?’ Dat is inderdaad een van de manieren om je BHAG te formuleren. Als je een BHAG meetbaar maakt, spreken we van een doel-BHAG. Maar de Big Hairy Audacious Goal kan je ook op andere manieren formuleren.

Een voorbeeld van de doel-BHAG:
“By 2020, no one will be killed or seriously injured in a new Volvo.”
“Every book, ever printed, in any language, all available in less than 60 seconds.” (Amazon)

Je kan je doel competitief stellen:
“We gaan Adidas vermorzelen.” (Nike).
“We worden de meest dominante speler in de commerciële luchtvaart.” (Boeing)
“Yamaha wo tsubusu! We will destroy Yamaha!” (Honda)

Je kan je organisatie ook als rolmodel neerzetten:
“We will become the Harvard of the west.” (Stanford University)
“We will become the Nike of the cycling industry.” (Giro sportkleding)

De BHAG kan ook voor interne transformatie staan:
“We gaan investeren in grond.” (MacDonalds)

Of je kan gaan voor een impact-BHAG:
“Our ultimate mission is to end homelessness.” (Sheltersuit, Enschede)

 

Wat heb je aan een BHAG?

Een BHAG is niet alleen een duidelijk doel voor de langere termijn, het grote, gekke doel heeft meer voordelen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor inspiratie, wordt het maken van keuzes makkelijker en heb je met je BHAG je 10 seconden pitch meteen gereed.


De BHAG zorgt voor inspiratie, nieuwe energie en helderheid

Het doel is niet alleen zeer ambitieus, maar het is ook inspirerend en geeft (nieuwe) energie. Het geeft het gevoel samen de schouders eronder te zetten. Met de neuzen dezelfde kant op.

Met een BHAG kijk je wellicht ook met een andere blik naar je visie. Was je visie echt een sterk geformuleerd verhaal of zijn het misschien toch 5 wollige zinnen?


Zelfstandiger keuzes maken dankzij de BHAG

Doordat een BHAG vaak inspirerend is, blijft het hangen bij mensen. En doordat het blijft hangen, is het makkelijker beslissingen te maken. Niet alleen directie of MT op strategisch niveau, elke medewerkers in de organisatie kan zijn of haar beslissingen ophangen aan dit grote gekke doel. En zelfstandiger keuzes maken.

Elke beslissing die je maakt is gebaseerd op de BHAG. Draagt het bij aan het grote gekke doel? Doen! En anders niet.


Een nieuwe strategie met andere producten of diensten

Neem het voorbeeld van Musk, die een raket lanceersysteem ontwikkelde dankzij zijn BHAG, terwijl hij van origine de Tesla bedacht. Hierdoor kan het zijn dat je andere producten of diensten ontwikkelt, die er met een bescheiden stip aan de horizon niet waren geweest.

De BHAG ligt er, en wat nu? 

Met Start2Create laten we op een dynamische manier mensen anders denken. Over de toekomst van de organisatie, maar ook over praktische vraagstukken en voor teambuilding. Dat doen we aan de hand van creatief denken, in diverse ‘wasprogramma’s’. Meer over de programma’s lees je hier.

Vergelijkbare blogposts