Blijf complimenten geven

‘Uitstekend gedaan!’ ‘Wat fijn dat je dit al geregeld hebt.’ Het zijn zinnen van respectievelijk twee en acht zinnen. Maar ze hebben enorm veel waarde voor je team of organisatie. Complimenten kan je niet genoeg geven.

De kracht van een compliment geven

Complimenten stimuleren de aanmaak van dopamine. En dus een positief en gelukkig gevoel. De mens is van nature een sociaal dier en  een van onze diepste behoefte is om gewaardeerd en erkend te worden.

Een compliment is een vorm van waardering en dus kan het ons enorm motiveren en stimuleren. Je kunt alle gesprekstechnieken van de wereld leren, maar de krachtigste is nog altijd het compliment. 

Bijkomend voordeel van complimenten geven is dat je als gever er ook van kunt profiteren. Mits goed ontvangen, zorgt het actief voor een betere relatie. Iets doen voor een ander zorgt ervoor dat er bij jou als gever serotonine (gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon) vrijkomt. En dat zorgt weer voor een goed gevoel.

Image by diana.grytsku on Freepik

Valkuilen bij complimenten

Je kunt natuurlijk nu, geïnspireerd door dit verhaal, het ene na het andere compliment rondstrooien door de organisatie. Maar je moet ze wel menen en het moet specifiek op de persoon gericht zijn.

‘Ik vind het fijn dat je zo goed naar me luistert, want dan voel ik me gehoord’ zorgt voor een bak aan gelukshormonen, terwijl ‘je hebt een mooi trui aan vandaag’ daar niet gelijk aan bijdraagt.

Kortom, kies iets specifieks uit wat je oprecht meent.

Maak je compliment ook specifiek en concreet. Daarmee weet de ander ook wat je waardeert.

Formuleer je compliment positief en sluit niet af met negatieve opmerking. ‘Je hebt dat heel goed uitgewerkt, maar volgende keer mag het wel eerder.’

Loop je na het lezen van dit verhaal over de werkvloer. Bedenk dan eens wie je een compliment kan geven. En doe het. Niet twijfelen of het stom is. Niet uitstellen tot later. Maar gewoon doen. En kijk dan ook in de ogen van de ander om het effect te zien van je compliment.

Train je gesprekstechnieken

In de training gesprekstechnieken van Start2Create staan we vaak stil van de kracht van een compliment.

We vergeten vaak om het compliment uit te delen en nadrukken vooral de dingen die niet goed gaan in gesprekken met het team.

Training gesprekstechnieken

Kennismaken?

Bij Start2Create helpen we teams en organisaties met vernieuwen en anders denken. Dat doen we in verschillende programma’s.

Ontdek onze programma’s


Heb je vragen, wil je kennismaken of een keer sparren? Laat het ons hiernaast weten, of neem contact op.