Brainstorm

Brainstormen. Vergaderen. We doen het elke dag of wekelijks. Brainstorm je eigenlijk wel effectief? En wat is een effectieve opvolging? Durf het eens anders aan te pakken. Met de tools van Start2Create ziet jouw saaie dinsdagmiddag overleg er heel anders uit.

Wat is een brainstorm?

Een brainstorm is vaak een creatieve sessie, waarbij je ideeën wil ophalen en concreet maken. Bedoeld om de creativiteit los te krijgen.

Toch is dat vaak een uitdaging. een brainstorm gaat traag of is saai. Of mensen schieten in oordelen. Ideeën blijken niet heel verfrissend. Of er is geen duidelijke opvolging. Herkenbaar? Ontdek hier vier tips voor je brainstorm.

En, onderaan de pagina kan je onze toolbox downloaden met praktische handvatten voor een innovatieve en leuke brainstorm.

Leer professioneel brainstormen met innovatieve werkvormen

1. Spelregels voor je brainstorm

Als mens schieten we vaak in oordelen. Zodra iemand een idee heeft, zijn er gelijk mensen die het plan afschieten. ‘Hebben we al gedaan’, ‘Werkt niet’, ‘Kost te veel geld!’.

Wat zou er gebeuren als iedereen gaat denken in de kansen van het idee? Iets niet meteen de grond in stampt? Meeliften, verbeteren, veranderen? De energie die het losmaakt zorgt ervoor dat je met energie gaat denken in kansen. En die vicieuze cirkel doorbreekt van onmogelijkheden.

Bouw op elkaar door met ‘ja, EN’, in plaats van ‘ja, maar…’. Door er concrete suggesties er bij te noemen, kan de ander daar ook weer op doorliften. Stel je oordeel uit en ga eerst voor kwantiteit, maak daarna pas de keuzes.

2. Effectieve brainstorm technieken

Twee mensen zijn het meest aan het woord. Een iemand wil ook wat zeggen, maar komt er niet tussen. Een ander komt er (eindelijk) tussen en idee wordt afgeschoten met: Ja, maar… dat kan niet, want…

Intussen kijken er twee verveeld op Funda en is de laatste nog een mailtje aan het versturen.

Effectief brainstormen begint met goede technieken, waarmee je niet alleen de creativiteit uit een groep haalt maar ook dat mensen geneigd zijn vrijuit te spreken.

4 tips voor effectief brainstormen

3. Concreet maken: een levensechte pilot

De kans dat je een brainstorm met enthousiasme afsluit is groot. De kans is ook dat je weer overgaat tot de orde van de dag. Na enkele dagen (of weken) denk je terug aan al die leuke ideeën die bedacht zijn, maar waar niemand mee is gaan experimenteren.

Gebruik dan ook tien minuten van de brainstorm-tijd gericht op het een slag verder uitwerken van een concept. En dan:

  • Niet een idee gaan presenteren aan een ander. Dan beland je in de wereld van elkaar overtuigen.
  • Leer eerst van het concept door er een levensechte pilot van te maken en neem mensen mee in de beleving.
Het is even wennen om uit je comfortzone te worden getrokken, maar de aanpak leidt tot inspiratie en hands-on ideeën.

Een goede brainstorm is ook teambuilding

Start2Create zet de creatief denken methodiek en zelf ontwikkelde tools in voor leuke en effectieve brainstorms. Zo kan je uit de geijkte denkpaden stappen en verder kijken dan de ‘gewone’ oplossingen. Bovendien haal je in kortere tijd meer input op, met een lach. Samen.

Wij kunnen de sessies begeleiden. Maar je kan ook zelf de technieken leren. Je leert zo’n 10 tools in onze opleiding creatief denken.

Bekijk onze opleiding creatief denken

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.