Brainstorm

Brainstormen. Vergaderen. We doen het elke dag of wekelijks. Brainstorm je eigenlijk wel effectief? En wat is een effectieve opvolging? Durf het eens anders aan te pakken. Met de tools van Start2Create ziet jouw saaie dinsdagmiddag overleg er heel anders uit.

Wat is een brainstorm?

Een brainstorm is vaak een creatieve sessie, waarbij je ideeën wil ophalen en concreet maken. Bedoeld om de creativiteit los te krijgen.

Toch is dat vaak een uitdaging. een brainstorm gaat traag of is saai. Of mensen schieten in oordelen. Ideeën blijken niet heel verfrissend. Of er is geen duidelijke opvolging. Herkenbaar? Ontdek hier vier tips voor je brainstorm.

En, onderaan de pagina kan je onze toolbox downloaden met praktische handvatten voor een innovatieve en leuke brainstorm.

1. Spelregels voor je brainstorm

Als mens schieten we vaak in oordelen. Zodra iemand een idee heeft, zijn er gelijk mensen die het plan afschieten. ‘Hebben we al gedaan’, ‘Werkt niet’, ‘Kost te veel geld!’.

Wat zou er gebeuren als iedereen gaat denken in de kansen van het idee? Iets niet meteen de grond in stampt? Meeliften, verbeteren, veranderen? De energie die het losmaakt zorgt ervoor dat je met energie gaat denken in kansen. En die vicieuze cirkel doorbreekt van onmogelijkheden.

Bouw op elkaar door met ‘ja, EN’, in plaats van ‘ja, maar…’. Door er concrete suggesties er bij te noemen, kan de ander daar ook weer op doorliften. Stel je oordeel uit en ga eerst voor kwantiteit, maak daarna pas de keuzes.

2. Schrap post-its in je brainstorm

“We raken het overzicht kwijt!”
“Wat staat ook al weer waar?”
“Ik weet niet waar de rest mee bezig is.”

Wat als je de post-its schrapt? Benut een groot flip-over vel, een white board of een groot scherm. Zodat iedereen in de ruimte zonder problemen kan meelezen. En hardop op elkaar kan doorliften.

 

3. Gebruik de Disney methode

Nou heb je nog de kans dat niet iedereen hardop meedenkt. Dat er enkelen steeds aan het woord zijn. Disney ontdekte ooit: als je uiteengaat in groepjes van 4 komt de meeste creativiteit los. De meeste input. In onze sessies wisselen we dan ook flink af met opdrachten met de hele groep en werken in kleinere deelgroepjes, van ideaal 4.

En, door steeds te wisselen van schrijver èn degene die presenteert namens een groepje, heeft aan het eind van een dagdeel iedereen wel eens wat ingebracht.

4. Concreet maken: een levensechte pilot

De kans dat je met enthousiasme afsluit is groot. Zo ook dat je weer overgaat tot de orde van de dag. Na enkele dagen (of weken) denk je terug aan al die leuke ideeën die bedacht zijn, maar waar niemand mee is gaan experimenteren.

Gebruik dan ook tien minuten van de brainstorm-tijd gericht op het uitwerken van een idee. En dan niet zomaar uitwerken. Maak het tot een levensechte pilot. Schrap het presenteren van het idee, neem mensen mee in de beleving.

Het is even wennen om uit je comfortzone te worden getrokken, maar de aanpak leidt tot inspiratie en hands-on ideeën.’

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Start2Create zet de creatief denken methodiek en zelf ontwikkelde tools in voor leuke en effectieve brainstorms. Zo kan je uit de geijkte denkpaden stappen en verder kijken dan de ‘gewone’ oplossingen.

Bovendien haal je in kortere tijd meer input op, met een lach.

Zelf kan je alvast een begin maken met onze toolbox. Gratis te downloaden. Met praktische tools om je eigen brein te trainen en om je brainstorm een stuk leuker, creatiever en interactiever te maken.

Je kan deze tools – en zo’n 10 meer – onder de knie krijgen opleiding creatief denken. De tools zijn in je eentje in te zetten, in kleine groepen en in grote groepen.

Bekijk onze opleiding creatief denken

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.