Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media
Met creatief denken ga je op een andere manier met je problemen aan de slag. Je omzeilt het vaste denken op weg naar een oplossing.

Creatief denken

Wat is creatief denken?

Creatief denken is ideaal om met elkaar nieuwe ideeën en plannen te ontwikkelen. Door anders denken, of noem het denken met een omweg, kan je tot onverwachts uitkomsten komen. Met Start2Create laten we mensen op een dynamische manier anders denken. In fysieke bijeenkomsten, maar ook online. 

 

Er zijn een aantal dooddoeners die het vinden van oplossingen behoorlijk in de weg kunnen staan. Denk aan ‘ja, maar…’, ‘dat kan niet!’ of ‘dat kost te veel geld’. Of: ‘het gaat toch goed, zoals we het altijd al doen?’ Herken je deze uitspraken? Het zijn vaak deze beren op de weg die ervoor zorgen dat je vastloopt. En anderen niet meekrijgt. En, als je doet wat je deed, krijg je wat je had.

Gelukkig zijn er een hoop manieren om anders met uitdagingen en vraagstukken om te gaan. Om brainstormen en vergaderen efficiënter te maken. Om op een andere manier input uit mensen op te halen.

Met de tools van creatief denken kijk je niet alleen anders naar uitdagingen, visie en strategie. Creatief denken is ook anders samenwerken, anders communiceren, anders kijken, anders werken, anders denken. Anders beslissingen maken.

En je kan de tools ook zelf leren in onze opleiding. Zodat je het ook gewoon zelf kan doen.

Opleiding creatief denken

 

Vaste denkkaders doorbreken met Creatief Denken

De weg van A (je vraag of probleem) naar B (de oplossing) is vaak geblokkeerd. Je komt niet verder, hoe lang je ook over een oplossing piekert of hoe lang je er ook over vergadert. En soms denk je wel eens achteraf, hebben we hier zo lang over na moeten denken?

Met creatief denken tools (werkvormen) kan je in kortere tijd, zelf of met een groep, tot nieuwe inzichten, ideeën en uitgewerkte plannen komen. Die oplossingen zijn soms heel uniek. En soms liggen ze dichtbij. Dat gaat via een omweg van anders denken.

Hoe creatief denken werkt? Bekijk het in onze animatie over creatief denken.

 

De kracht van creatief denken

Met creatieve tools kan je tot nieuwe oplossingen komen voor vragen of problemen waar je tegenaan loopt. Of zelfs tot baanbrekende ideeën komen. Maar ook een toekomstvisie maken, kernwaarden bepalen of een strategie vormgeven. Door de verschillende manieren van stemmen zie je waar enthousiasme en draagvlak voor is. Weerstand krijgt daarmee een hele andere plek in een meeting of sessie met creatief denken.

Met de creatief denken tools ga je ook anders met elkaar communiceren en samenwerken. Je doorbreekt de sleur van een standaard meeting en er is niet steeds één iemand aan het woord.

Het inzetten van de tools kan op allerlei momenten. Bij spontane meetings of de vaste vergaderingen. Met kleine groepen en grote groepen. Op teamdagen of op netwerkbijeenkomsten.

 

Spelregels bij creatief denken

Een creatief denken sessie valt of staat met de uitleg van een aantal spelregels vooraf. Dus ga je met creatief denken aan de slag, pak deze spelregels er dan bij:

Oordeel uitstellen
We hebben allemaal een oordeel, maar stel je oordeel toch even uit. Dat breekt je eigen creativiteit en die in de groep open.

Kwantiteit boven kwaliteit
Creatief denken werkt het beste in pressure cookers. In de eerste paar minuten komen de beste ideeën naar boven. Aarzel niet, schrijf alles op.

Meeliften
Als iemand anders iets roept, lift er vooral op door. Het houdt het tempo erin en jouw associaties kunnen fantastische ideeën opleveren.

Lef!
Hoe gek een idee ook klinkt, schrijf het op of roep het. De meest unieke oplossingen komen uit onverwachte hoek.

Ben je het al zat om je collega’s steeds te moeten overtuigen en zoek je een weg om de creativiteit open te breken? Download dan alvast de Rode Kaart. En houd de 20 Verboden als stok achter de deur.

Download de Rode Kaart

 

Waar kan je creatief denken voor inzetten?

Op elke vraag of uitdaging waar je tegenaan loopt past wel een creatieve tool. Welke tool dat is, hangt af van het vraagstuk. Middels een creatieve tool, oftewel werkvorm, kom je in 10 tot 30 minuten (afhankelijk van de tool) tot een oplossing.

  • Er zijn tools om tot nieuwe, concrete plannen te komen en om te innoveren.
  • Er zijn tools om te spiegelen en tot nieuwe inzichten te komen.
  • Er zijn tools om alle valkuilen uit plannen of projecten te halen.
  • Er zijn tools om in korte tijd feedback en input uit groepen op te halen, zonder eindeloze discussies.
  • Er zijn tools om tot toekomstvisie, kernwaarden en/of strategie te komen en dit praktisch te maken.
  • Met creatief denken tools kan je weerstand voor zijn of weerstand op een andere manier tackelen.
  • En kun je draagvlak en eigenaarschap creëren.

Zelf anders denken

Creatief denken kan je bij jezelf te trainen, maar kan je ook toepassen samen met anderen. Loop je een keer vast op een vraagstuk? Weet je even niet meer hoe je tot een nieuw idee kan komen? Of wil je anderen meekrijgen, maar lukt dat niet zoals je had gehoopt? In onze artikelen en podcasts doe je misschien wel ideeën op die jou en anderen verder helpen.

 

Tools leren

Je kan de tools (werkvormen) leren in onze opleiding. Met de tools in je rugzak kan je niet alleen (nieuwe) ideeën ontwikkelen. Je hebt zo ook diverse manieren om tot draagvlak te komen. Of om weerstand te vermijden, op te sporen of er anders mee om te gaan. Kortom, je leert niet alleen anders denken, maar ook anders werken.

Opleiding

 

Wie wij zijn? Wij zijn Start2Create! Wij trainen en begeleiden organisaties, maar dan net even anders. Omdenken, anders denken. Wij doen het dagelijks om organisaties te helpen met hun vraagstukken. En je kunt de methodieken ook zelf leren. Creatief denken en meer. Het resultaat? Frisse oplossingen die net even anders zijn.

Wie wij zijn

 

Wil je een keer kennismaken, of heb je vragen? Laat het hieronder weten!