Van uitstel naar actie: maak een einde aan vermijdingsgedrag

Een fantastisch idee of voornemen. En toch komt het niet van de grond. Herken je dit? Het is in een woord samen te vatten: Vermijdingsgedrag. Ontdek in dit artikel hoe je vermijdingsgedrag kunt aanpakken en uitstel om te zetten in actie.

Wat is vermijdingsgedrag?

Vermijdingsgedrag is de belemmering van groei en vooruitgang. Je probeert je schouders ergens onder te zetten en tòch lukt het niet om die eerste stap te maken. Misschien lukt het jezelf niet de stap te zetten, of ben je afhankelijk van collega’s en komt het daardoor niet van de grond.

“Ik heb altijd moeite met concreet worden. Ik kan goed luisteren en gesprekken voeren. Maar tot een actie, een handeling te komen vind ik lastig! Leuk om te zien dat deze praktische tools er bij helpen.”

Stel je voor dat je met collega’s een leuke brainstorm hebt gehouden. Iedereen is enthousiast over de kansen en er is nieuwe energie. Dan komt het moment van actie. Althans, stap 1, het voorbereiden erop.

Wie wil wat oppakken?

De handen blijven omlaag.
En een maand later:

‘Het was leuk die ene brainstorm. Maar de plannen zijn vervolgens in de la belandt.’

Maar: als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Dus, hoe kan je dit doorbreken?

Hoe ontstaat vermijdingsgedrag? Welke redenen zijn er?

Eerst goed om te weten waar vermijdingsgedrag door komt.

Vermijdingsgedrag ontstaat vaak uit een mix van angst, onzekerheid en het vermijden van oncomfortabele situaties.

Dit heeft ook te maken met je brein. Al vroeg in je leven heb je geleerd waar mogelijk gevaar schuilt, wat risico’s zijn en wat succes oplevert. Daarnaast groeien we op in allerlei schoolsystemen waar je al vroeg te horen krijgt wat ‘goed’ en ‘fout’ is. Of denk eens terug aan je eerste baan. Beoordeeld worden, al dan niet met cijfers, helpt je te weten waar groeipotentieel ligt. Toch kan het afgerekend worden ervoor zorgen dat (nieuwe) dingen proberen een drempel is.

4 tips om vermijdingsgedrag te voorkomen

1. Neem verantwoordelijkheid:

Naast concrete acties bepalen is het ook belangrijk namen en deadlines eraan te hangen. Toch zul je merken dat je er niet alleen gaat komen. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen taak, èn om die collega dat ene zetje te geven. Helpen. Meedenken.

2. Maak het bespreekbaar:

Bespreek de uitdagingen en doelen in je team. Een open dialoog creëert een omgeving waarin vermijdingsgedrag wordt verminderd. Wat maakt uitvoer lastig? Op wie ben je aan het wachten? Hoe kan iets simpeler? Antwoord op deze vragen helpt je zelf of je team eerder op weg naar actie.

5-4-3-2-1- DOEN!

Een van de redenen dat actie uitblijft is omdat we het meteen goed willen doen. Perfect. Toch is het de actie, en gaandeweg bijschaven, wat je verder op weg gaat helpen. Vier het als je experimenteert en vier het ook als iets is mislukt.

Verander je werkvormen:

Als je merkt dat het ‘steeds weer op dezelfde manier’ gaat met brainstormen, vergaderen of afspraken maken zal je iets moeten doen om die cirkel te doorbreken. Anders zal je blijven uitstellen. En collega’s ook. Gebruik eens grote flip-over vellen in plaats van post-its. Maak keuzes door te stemmen met stickers, in plaats van te discussiëren.

Je kunt ook totaal andere werkvormen inzetten, zodat uitkomsten ook anders zijn en met meer energie en draagvlak.

“Ik heb altijd moeite met concreet worden. Ik kan goed luisteren en gesprekken voeren. Maar tot een actie, een handeling te komen vind ik lastig! Leuk om te zien dat deze praktische tools er bij helpen."

Welke vaardigheden en competenties heb je nodig in je team?

Welke competenties zijn eigenlijk onmisbaar, als je van uitstel naar actie wilt gaan? En wilt afrekenen met vermijdingsgedrag?

  • Zelfreflectie
  • Planning
  • Creativiteit
  • Open communicatie
  • Lef!

StartCreate is ooit begonnen vanuit de sport. Een passie voor de sport en ook de mensen die er werken. Competitie, lef en vooral uitproberen en experimenteren is waar we nu in tal professionals in trainen en begeleiden.

Haal Inspiratie uit nieuwe werkvormen

De facilitators Start2Create laten teams en organisaties uit gebaande denkpatenen en gewoonten stappen. Een sessie is inspiratie, vanaf twee sessies zet je je weg naar verandering in.

Inspiratie – een eerste aanzet tot anders denken aan de hand van verschillende werkvormen. Je brein wordt getriggerd.
Inspiratie+ – met dit programma helpen we je plannen start-klaar te maken.

Bekijk hier onze programma’s

Actiegerichte werkvormen

Wil je echt uit de sleur van vermijden stappen? De actie in? De groeimindset in je organisatie een zet geven? Je kan ook de tools zelf in handen krijgen in onze Start2Create Academy.

De driedaagse opleiding creatief denken facilitator zorgt ervoor dat je de tools in handen krijgt en groepen in actie kan krijgen.

Bekijk hier de opleiding

Ik ben nieuwsgierig!Ik wil wel teruggebeld worden.