Zet je brein aan met scenariodenken

Je kijkt naar een film. In één scene staat een auto stil. Op een gekke plek. Er zit niemand in. Vraag jij je ook af wat er is gebeurd? Dit is een voorbeeld van scenariodenken.

In ieder mens schuilt een schrijver. Hoe vaak roep je niet tegen je partner of collega’s: Wat is hier gebeurd? Nou, vertel het maar eens. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Waarschijnlijk heb je een aantal scenario’s in je hoofd zitten. Ze schieten voorbij in een fractie van een seconde. Maar stilstaan bij de mogelijkheden van de bizarre, gekke of leuke situatie kan ook zeer goed werken voor je brein.

 

Zet je brein aan met scenariodenken

Scenariodenken zetten we als tool in bij onze trainingen om de creativiteit te stimuleren. En het hoeft niet eens lang te duren. In vijf of tien minuten heb je je hersenen al aan het werk gezet met het bedenken van scenario’s. Pak de krant van vandaag erbij en zie wat erin staat aan gek of opvallend nieuws en bedenk: wat kan hier gebeurd zijn? Laat de Baldacci, romcom bedenker of schrijver van Homeland in jezelf los.

 

Scenario

Ok, we snappen je. Je wilt een beetje oefenen. Want je hebt niets geks of grappigs gezien vandaag. Gelukkig hebben we een voorraad aan voorbeelden. Dus pak even pen en papier. En bekijk dit scenario eens.

Een man doet squats op een metrostation.

Waarom? Wat gebeurt er? Zet een timer op 2 of 3 minuten en schrijf zo veel mogelijk dingen op. Gek, absurd, verrassend. Zet je brein aan!

 

En?

En wat heb je allemaal bedacht? Je zult merken dat je eerst start met voorzichtige oplossingen. Heel realistisch. Bijvoorbeeld, hij doet een workout omdat hij anders geen tijd heeft. Of: hij heeft een weddenschap verloren. Of: het is een dronken student. Maar wat is er daarna gebeurd met je lijstje? Ben je gekker, absurder, breder gaan fantaseren?

Wil hij op een bankje gaan zitten, maar krijgt hij steeds een stroomstoot? Moet hij een scheet laten? Heeft hij net een nieuwe broek gekocht, die nog te strak zit? Duikt hij steeds weg, zodat een ander hem niet kan zien? Of duikt hij steeds voor rondvliegende kogels? Of is je lichaamslengte de prijs van een metrokaartje, en wil hij valsspelen?

 

Leuk, maar dan?

Wij zetten dit soort creatieve tools vaak in om vanuit al deze scenario’s, hoe gek ze ook klinken, concrete ideeën te halen. Het resultaat is vaak 15 tot 20 concrete ideeën voor een vraagstuk, vanuit één scenario. Er zijn allerlei manieren om door te liften en te associëren op deze ideeën. Elk idee staat ergens voor. Hoe dit werkt, en hoe dit gaat in een groep, is eigenlijk niet in woorden uit te leggen. Oefen dit zelf een stap voor stap, of pas het toe met een aantal collega’s.

Wil je beter worden in het toepassen van deze werkvormen en leren hoe je ze gericht in je werk kan inzetten? Dat kan in onze opleiding creatief denken, de Start2Create Academy. Of in onze online trainingen.

 

Wil je artikelen over nieuwe tools niet missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!


    [form_policy]

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]