Aanvragen service lokale sportakkoord

Hoe kunnen we onze leden binnen houden?
Hoe komen we aan nieuwe doelgroepen?
Leuk al die plannen, maar we hebben een tekort aan handjes!
Er zijn kansen om onderling samen te werken, maar hoe gaan we dat doen?

Sportverenigingen in Nederland hebben het afgelopen jaar middels de lokale sportakkoorden kunnen meedenken over de toekomst van sport in hun gemeente. Dit is een voortvloeisel uit het Nationaal Sportakkoord, waarin een aantal hoofdambities zijn opgenomen. Inmiddels is het aanvragen van een service mogelijk, zodat je het lokale sportakkoord handen en voeten kan gaan geven als gemeente, als individuele vereniging of juist in een samenwerkingsverband.

Inzicht services Start2Create 

Nu de plannen op papier staan in vrijwel alle gemeenten, is de vraag: wat is de volgende stap nu het lokale sportakkoord er ligt? Verenigingen kampen vaak met hun eigen uitdagingen. Sommigen zijn herkenbaar, zoals een tekort aan leden of vrijwilligers. Andere uitdagingen zijn weer heel specifiek. Veel uitdagingen sluiten helemaal aan op het lokale sportakkoord, sommige weer minder of niet.

 

De servicelijst

ToekomstvisieVanuit bijeenkomsten met verenigingen en andere lokale partijen is vaak al een beeld ontstaan bij de huidige uitdagingen en toekomstige ambities. Eerdere verenigingsmonitoren kunnen ook een goed beeld geven van de problematieken van verenigingen. 

Om uitdagingen van verenigingen aan te pakken en ambities te bereiken, is er een servicelijst waar je als vereniging inspiratie en ondersteuning uit kan halen. Start2Create staat met een drietal services ook op deze servicelijst. De services vinden online plaats. De rode draad is daarbij creatief en anders denken over uitdagingen met betrekking tot leden en vrijwilligers. 

Start2Create op de servicelijst

Als vereniging kan je je aanmelden voor (online) inspiratiesessies, je kan je trainers extra scholen of opleiden, er zijn opleidingen voor besturen en er is mogelijkheid tot ondersteuning van procesbegeleiders. Neem contact op met de adviseur lokale sport voor het gehele aanbod en wat aansluit bij je vereniging(en).

 

Aanvragen van een service

De hulpvragen van verenigingen uit je gemeente sluiten misschien wel aan op het lokale sportakkoord. Bijvoorbeeld als de hulpvragen gaan over leden of vrijwilligers of het trainen van je bestuur of clubtrainers in bepaalde vaardigheden.

De adviseur lokale sport kijkt welke services de verenigingen mogelijk verder kunnen helpen en doet vervolgens een aanvraag bij NOC NSF. Dat gaat meestal in overleg met bijvoorbeeld een verenigingsondersteuner of buurtsportcoach die de verenigingen en de problematieken goed kent.

Wil je weten welke services het beste aansluiten op het lokale sportakkoord van jouw gemeente? Neem dan contact op met de adviseur lokale sport. 

 

Wat levert het aanvragen van een service van Start2Create op?

Groepen bestaan minimaal uit 4, maximaal uit 25 deelnemers. En gemiddeld zitten er 15 tot 20 mensen in een sessie. We faciliteren de sessies voorlopig online.

Er ontstaan altijd meerdere, praktisch uitvoerbare ideeën in een sessie. We behandelen ook meerdere vragen. Als vereniging is er altijd wel iets dat je eruit meepakt om te kunnen uitvoeren op de vereniging. Ook wordt je getraind in de anders denken mindset.

Voorbeeld van de gemeente Brummen


Meer informatie of een keer sparren over de mogelijkheden van de services van Start2Create? Laat het ons hieronder weten of neem contact op met Karin (karin@startcreate.nl).