Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media
Gezonde wachtkamer

De Gezonde Wachtkamer

De gezonde wachtkamer

De eerstelijnszorg in Vlaardingen wordt omgetoverd met gezonde wachtkamers! Dit is een van de concrete uitkomsten van een sessie met creatief denken, eerder dit jaar in Vlaardingen. Hoe de ‘gezonde wachtkamer’ tot stand is gekomen? Lees het hier.

Op de netwerkbijeenkomst ‘Gezond Oud Worden’ in Vlaardingen draaide Start2Create twee parallelle sessies creatief denken. “Dat deden we met ruim 30 professionals uit de zorg, welzijn en sport èn inwoners,” vertelt Rick de Jong. “In een uur tijd met diverse creatieve tools de boel in beweging zetten. Iedereen stond in groepjes aan plannen te werken. Zelfs òp de jeu-de-boules baan!”

 

Absurd denken

‘Hoe zorgen we ervoor dat eerstelijnszorg- en welzijnsprofessionals bewegen meer als medicijn inzetten?’ Je kan ellenlang vergaderen over dit vraagstuk. En beren op de weg zien. Je kan ook een creatieve tool inzetten. Het doel: binnen een half uur tot concrete plannen komen.

De gezonde wachtkamer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“In de eerste ronde van de tool gingen alle groepjes helemaal los met absurd denken,” vertelt Kyra van Leeuwen. “Een groepje kwam met het absurde idee om alle gebouwen in Vlaardingen waar wachtruimtes zijn, inclusief bij de kapper en het gemeentehuis, compleet om te toveren tot een gezonde ruimte. Met fitness-apparaten, halters, ballen, video’s voor uitleg, muren vol inspiratie.”

Dit absurde idee werd de basis voor het winnende idee van de avond: de gezonde wachtkamer in de eerstelijnszorg.

 

Uitkomst: De gezonde wachtkamer

Het absurde idee werd behapbaar gemaakt. De locaties waar mensen geregeld naar binnenstappen voor eerstelijnszorg, denk aan de huisarts of bij de diëtist, daar moest het gaan gebeuren. Simpele fitnessmaterialen, zoals ballen, elastieken en trappers. Informatie ter beschikking over hoe je gezonder kan worden. Maar ook met uitleg van de professionals op de werkvloer, eventueel in een filmpje dat op beeldschermen afgespeeld wordt. Het plan werd om een pilot te gaan starten op enkele plekken.

“Na de netwerkbijeenkomst konden alle deelnemers van de avond intekenen op de plannen, om het verder uit te gaan werken,” vertelt Rick. Die groep is nog eens bij elkaar gekomen, met Vlaardingen in Beweging, om het plan verder te concretiseren.

“De pilot loopt op drie plekken in Vlaardingen,” aldus Gôkky Zeinstra van Vlaardingen in Beweging. “We zijn in gesprek gegaan met zorgverleners en zij konden zich hiervoor aanmelden. En de eerste gezonde wachtkamer is nu een feit! Mensen komen zelfs eerder naar een afspraak.”

“Het is super leuk om op deze manier aan de slag te gaan tijdens een netwerkbijeenkomst. Het is de bedoeling dat er iets concreets en zichtbaars uit komt. Dat is zeker het geval. Je start met dingen die erg gek lijken in eerste instantie. En kijk, dit is nu het resultaat!”

Lees het artikel uit het AD hier!

 

Meer weten over creatief denken?

Meer weten over creatief denken en wat we doen met Start2Create? Bekijk het hier.