De voordelen van een creatieve sprint

Een creatieve sprint helpt je effectiever te vergaderen en sneller oplossingen te bedenken dan in een reguliere meeting.

De creatieve sprint

Design sprints, scrum sprint, agile sprint. En wij presenteren nu ook de creatieve sprint. Jawel, ook Start2Create gaat voor de Usain Bolt methodiek. Om concepten in korte tijd, effectief en op een leuke manier te ontwikkelen.

Soms heb je al ideeën op de plank liggen en wil je tot concrete actie over gaan. Dat is het moment om een creatieve sprint in te zetten. De belangrijkste vraag bepalen we bij de intake en daarmee bepalen we de richting van de creatieve sprint. Maar de vraag is of dit de juiste richting is.

Om dit te toetsen halen we aan het begin van een creatieve sprint het vraagstuk op bij de deelnemers. Dat vergelijken we met onze basis vanuit de intake. Als we het vraagstuk voor iedereen helder hebben, dan kunnen we aan slag. Oplossingen en concrete acties zijn het vervolg. Dat doen we aan de hand van creatief denken.

Hoe ziet een creatieve sprint eruit?

Bij Google wordt er regelmatig met sprints gewerkt. Het zijn dan vaak sprints op concrete producten. Iedere dag van de week heeft een eigen thema. Op maandag worden het doel en de vraag bepaald. Dinsdag staat in het teken van ideeën genereren, woensdag trechteren, donderdag een testconcept uitwerken tot in de puntjes en vrijdag testen met de doelgroep.

Onze creatieve sprint ziet er soortgelijk uit, maar kan in twee of drie dagen. Bovendien is hij breder inzetbaar en heb je niet een concreet product nodig. De creatief denken methodiek passen we van begin tot eind toe, maar we zetten ook andere tools in. Alles om je team of organisatie te helpen om in kortere tijd een doel te behalen.

Een creatieve sprint in 4 stappen

Deel je sprint op in 4 stappen. Handig is van te voren wel te weten waar je (ongeveer) aan wil werken met je team.

Stap 1: Vragen ophalen en doel bepalen. Je bepaalt niet zomaar het doel, maar het grote, gedurfde doel. Of noem het de XXL versie van wat je voor ogen hebt. Dit zorgt voor een andere energie in het team èn zo ontdek je ook andere wegen om een concept te ontwikkelen.

Stap 2: Ideeën genereren. De creatief denken tools zorgen ervoor dat je uit de vaste denkpatronen stapt. Met Start2Create werken met de creatief denken methodiek. We halen laten je vanuit een onverwachte invalshoek komen tot onverwachte ideeën.

Stap 3: kansrijke ideeën uitwerken. Vanaf dan komen er geen nieuwe ideeën meer bij. In het eerste uur krijgen de winnende concepten van sessie twee allemaal een kans en worden ze – nog een slag concreter – aan elkaar gepresenteerd. Daarna maken we toch echt een keuze. Het liefst beperken we het tot één concept.

Stap 4: Deze stap staat in het teken van beantwoorden van alle vragen die bij de groep opkomen om dit concept tot een succes te maken. Ieder teamlid heeft zijn eigen rol bij het testklaar maken van het concept. Dat betekent ook al benaderen van de doelgroep. Aan het eind van de sessie staat er een datum gepland waarop je het concrete concept kan testen.

De uitkomsten testen

Op de dag dat je het concept gaat testen kijk je vooral naar de beleving en reacties van de mensen om wie het gaat. Juist die ene blik of die ene reactie van iemand geeft je waardevolle informatie. Neem ze mee in het totaal concept, alsof het echt is.

Vermijd het platweg presenteren van je idee. Want dan ontstaat er een feedbackmodus. Je haalt dan niet alle informatie op bij de ander. En je verzandt in een traditioneel vraag- en antwoord rondje.

Na je testmoment deel je je bevindingen weer, ga je evalueren en bepaal je de vervolgstappen om je concept in een grotere versie neer te zetten.