Dialoogbijeenkomst 2.0

Een dialoogbijeenkomst of dialoogsessie faciliteren, waar moet je zeker aan denken? Ontdek hier de valkuilen en enkele praktische tips. Of, vul je rugzak met tools en handvatten in onze opleiding.

Wat is een dialoogbijeenkomst?

Een dialoog is in essentie een uitwisseling van gedachten en ideeën tussen twee of meer personen. Tijdens een dialoogbijeenkomst krijgen alle betrokkenen de kans om hun standpunten naar voren te brengen én om aandachtig naar elkaar te luisteren.

In tegenstelling tot een debat, draait een dialoog niet om het winnen van een argument, maar om het samen verkennen van verschillende perspectieven. Het is een constructief (groeps)gesprek, waar geen juist of onjuist antwoord is, maar waar het gaat om wederzijds begrip en gezamenlijke inzichten.

Hoe zorg je ervoor dat een goede dialoog op gang komt?
Hoe stimuleer je actieve luistervaardigheden?
Hoe begeleid je de bijeenkomst als er dominante deelnemers zijn?
Hoe voorkom je dat mensen verzanden in een discussie?

Ontdek het hier.

Hoe zorg je ervoor dat mensen afhaken tijdens een dialoogbijeenkomst?

Een van de favoriete tools van Start2Create is de Omgekeerde Vraag. In plaats van te stellen hoe je mensen actief betrokken houdt, draaien we eerst de vraag om.

Waarom de Omgekeerde Vraag? Zo heb je in korte tijd met elkaar de valkuilen en blinde vlekken van de dialoogbijeenkomst in beeld.

Tip: Bedenk zelf eerst een berg aan antwoorden, en lees dan verder!

Lange presentaties
Geluidsboxen die de verkeerde kant op staan
Lange rijen bij het koffieapparaat
Monotome stem van de facilitator van de bijeenkomst
Te lange bijeenkomst, of uitloop
Meningen die botsen
Mensen die gesproken hebben, worden niet begrepen

En zo kunnen we nog wel even door!

Nu de vraag: wat herken je al uit de praktijk? Wat komt al voor? Wat zouden drie prioriteiten kunnen zijn voor de volgende dialoog sessie?

#jaEN natuurlijk gaan we nu kijken wat je zeker wel kunt doen om de bijeenkomst tot een succes te maken.

Hoe zorg je ervoor dat er een goede dialoog op gang komt?
Hoe zorg je ervoor dat deelnemers actief naar elkaar luisteren?

Zeker bij een grote dialoogbijeenkomst kan het een uitdaging zijn iedereen (evenveel te betrekken).

Door soms uiteen te gaan in kleinere groepjes, wel in dezelfde ruimte, komen er al meer mensen aan het woord. Vier is het ideale aantal, heeft Disney ooit ontdekt. Mensen zijn het vaakst aan het woord, kunnen actiever naar elkaar luisteren en er komt meer creativiteit los. Dus zeker als je zoekt naar meer wederzijds begrip en oplossingen is dit een methode die je kan toepassen.

Daarbij: als je zichtbaar op grote vellen schrijft met elkaar, verschuift de focus van je brein. Een verhitte discussie tussen twee individuen blijf je zo uit de weg, want de essentie van de discussie of opdracht wordt steeds opgeschreven. Er ontstaat een natuurlijke flow in het groepje, waardoor er meer kennis, ervaringen en ideeën gedeeld kunnen worden.

Waar moet je voor waken tijdens een dialoogbijeenkomst?

Dominante deelnemers

Misschien ken je het wel van een kleinschalige vergadering of andere bijeenkomsten: een of twee mensen kunnen met regelmaat aan het woord zijn, waardoor de stillere mensen er minder makkelijk tussen komen.

Gevolg: mensen haken af, voelen zich niet gehoord en niet alle perspectieven zijn met elkaar gedeeld.

Tip: zorg ervoor dat je regie houdt over de dialoog en durft te onderbreken. Heldere spelregels aan het begin van de bijeenkomst kunnen helpen. Bijvoorbeeld: oordeel uitstellen.

De aandacht verslapt

Je kan je bingokaart er van te voren vaak bij pakken: er zijn er minstens twee die naar de parels op Funda kijken, een iemand vult een boodschappenlijstje aan, drie beginnen met elkaar te fluisteren en weer een ander heeft de site van Shownieuws uitgelezen.

Gevolg: een lage energie, meer rumoer en mensen die (stiekem) de zaal verlaten.

Tip: Maak presentaties niet langer dan 8 minuten (zo lang kan je brein informatie absorberen) en zorg voor korte energizers tussendoor. Kortom, ontdek waar de energie te laag is en voeg hoge energie elementen toe.

Mensen aanwijzen: ‘Jou heb ik nog niet gehoord!’

We zien het nog regelmatig gebeuren: ‘ANNIE! Jou heb ik nog niet gehoord vandaag. Wat is jouw mening?’
Het punt is dat Annie nog even de tijd nodig heeft om te verwerken van wat net gezegd is.

Gevolg: Annie loopt rood aan en zou het liefst nu onder de tafel kruipen. Annie denkt, nu zeg ik liever helemáál niets meer.

Tip: kijk iemand twee, drie seconden langer aan en herhaal dit op een later moment nog eens. Door het los te laten, in plaats van er in vast te bijten dat iemand iets moet zeggen, creëer je meer ruimte en ontspanning voor de groep.

Ons een bijeenkomst laten begeleiden, of zelf tools leren?Ik wil meer weten! Bel of mail me.

    Kyra van Leeuwen

    Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

    Etienne Verhoeff

    Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.