In een vergadering loop je het risico dat mensen verzanden in de bekende Ja, maar... Onmogelijkheden kunnen we makkelijk benoemen. Met de kans dat je een wereldidee verliest.
Bij Facebook liepen twee mensen rond die een nieuw concept hadden bedacht op het smsen. De directie van Facebook zag er niets in. Te veel beren op de weg. Dus vertrok het duo bij Facebook en gingen ze zelf aan de slag met… Whatsapp. Jaren later kocht Facebook Whatsapp voor miljarden. Denken in kansen verhoogt medewerkersbetrokkenheid, vergroot het eigenaarschap en geeft meer energie. Met 1 simpele tool kan je al effectiever vergaderen.
Lees verder om onze tips èn toolbox te ontdekken.
Voordat je gaat bedenken wat je allemaal kunt doen om effectiever te vergaderen, kan het ook heel waardevol zijn eerst met elkaar te bepalen waar je eigenlijk mee zou moeten stoppen.
Beperk het tot twee, drie afspraken. Bijvoorbeeld:
Kijk allereerst kritisch naar het doel van de vergadering. We zijn als mens geneigd vaak te veel te willen. Alles te willen oplossen met één bijeenkomst. Of we kunnen geen afscheid nemen van (sub)doelen, want het is echt allemaal héél belangrijk!
We denken al snel: deze vergadering moet echt! Er ontstaat blinde paniek bij veel mensen als een geplande vergadering of te bespreken punt ineens uit de agenda verdwenen is. Dat snappen we.
Door het hoofddoel erbij te pakken kan je al makkelijker keuzes maken in onderwerpen. Of wie er echt bij moeten zijn.
Soms zijn we zo gewend te vragen of iedereen nog een mening of idee heeft en of iedereen akkoord is, dat het ten koste gaat van de effectiviteit. Of iemand wil graag heel volledig zijn in een uitleg of verhaal. De vraag is, wat gebeurt er als je dit eens niet doet? Gaat er dan echt iets mis? En wat gebeurt er als mensen de ruimte krijgen zelf actie te ondernemen en het zelf te ontdekken?
Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Wil je frissere ideeën met elkaar opdoen, het delen van kennis minder saai maken of een vergadering met meer energie en concrete actiepunten afsluiten? De creatief denken methodiek kan een uitkomst bieden.
Start2Create begeleidt teams en organisaties in een drietal programmas. Je kan je eenmalig flink laten inspireren met anders denken. In het programma Innovatie begeleiden we actief naar vernieuwing en verandering. In het programma Impact zijn we jouw stok achter de deur en krijg je meer grip op de innovatie en betrokkenheid onder medewerkers.
In onze toolbox vind je enkele verschillende tools om jezelf en je collega’s aan te zetten tot creatief en anders denken.
De tools zijn geschikt om:
Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.