Effectief vergaderen

Een vergadering die weer eens uitloopt. Steeds dezelfde mensen aan het woord. Of gewoon héél veel vergaderingen. Vaak kan het effectiever. Ontdek hier 5 tips voor een effectievere vergadering.

Effectief vergaderen èn creatief

In een vergadering loop je het risico dat mensen verzanden in de bekende Ja, maar... Onmogelijkheden kunnen we makkelijk benoemen. Met de kans dat je een wereldidee verliest.

Hoe het mis kan gaan

Bij Facebook liepen twee mensen rond die een nieuw concept hadden bedacht op het smsen. De directie van Facebook zag er niets in. Te veel beren op de weg. Dus vertrok het duo bij Facebook en gingen ze zelf aan de slag met… Whatsapp. Jaren later kocht Facebook Whatsapp voor miljarden. Denken in kansen verhoogt medewerkersbetrokkenheid, vergroot het eigenaarschap en geeft meer energie. Met 1 simpele tool kan je al effectiever vergaderen.

Lees verder om onze tips èn toolbox te ontdekken.

Van denken in problemen naar denken in kansen

Tip 1: een Stop-to-do-List

Voordat je gaat bedenken wat je allemaal kunt doen om effectiever te vergaderen, kan het ook heel waardevol zijn eerst met elkaar te bepalen waar je eigenlijk mee zou moeten stoppen.

Beperk het tot twee, drie afspraken. Bijvoorbeeld:

  • Stoppen met ad hoc vergaderen
  • Stoppen met meer dan twee vergaderingen over hetzelfde onderwerp
  • Stoppen met het laatste vragenrondje (en verzin een creatief alternatief)

Tip 2: Een duidelijk doel stellen

Kijk allereerst kritisch naar het doel van de vergadering. We zijn als mens geneigd vaak te veel te willen. Alles te willen oplossen met één bijeenkomst. Of we kunnen geen afscheid nemen van (sub)doelen, want het is echt allemaal héél belangrijk!

Tip 3: Durf te schrappen

We denken al snel: deze vergadering moet echt! Er ontstaat blinde paniek bij veel mensen als een geplande vergadering of te bespreken punt ineens uit de agenda verdwenen is. Dat snappen we.

Door het hoofddoel erbij te pakken kan je al makkelijker keuzes maken in onderwerpen. Of wie er echt bij moeten zijn.

Tip 4: Loslaten

Soms zijn we zo gewend te vragen of iedereen nog een mening of idee heeft en of iedereen akkoord is, dat het ten koste gaat van de effectiviteit. Of iemand wil graag heel volledig zijn in een uitleg of verhaal. De vraag is, wat gebeurt er als je dit eens niet doet? Gaat er dan echt iets mis? En wat gebeurt er als mensen de ruimte krijgen zelf actie te ondernemen en het zelf te ontdekken?

Tip 5: Gooi er eens een flinke dosis creativiteit in

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Wil je frissere ideeën met elkaar opdoen, het delen van kennis minder saai maken of een vergadering met meer energie en concrete actiepunten afsluiten? De creatief denken methodiek kan een uitkomst bieden.

Start2Create begeleidt teams en organisaties in een drietal programmas. Je kan je eenmalig flink laten inspireren met anders denken. In het programma Innovatie begeleiden we actief naar vernieuwing en verandering. In het programma Impact zijn we jouw stok achter de deur en krijg je meer grip op de innovatie en betrokkenheid onder medewerkers.

Bekijk hier onze programma’s

Toolbox voor effectiever vergaderen

In onze toolbox vind je enkele verschillende tools om jezelf en je collega’s aan te zetten tot creatief en anders denken.

De tools zijn geschikt om:

  • De creativiteit te trainen
  • Nieuwe oplossingen te vinden
  • Met een frisse blik naar valkuilen te kijken

Opleiding creatief denken facilitator

Of ga actief aan de slag met tools om vergaderingen anders te faciliteren.

Ontdek onze opleiding creatief denken

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

Daniëlle Krijger

Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.