Effectief brainstormen

De post-its en stiften worden uit de la getoverd en muren worden vol geplakt. Maar even een gewetensvraag: hoe vaak hoor je ‘ja, maar?’ in een brainstormsessie? En komen er echt innovatieve ideeën en concrete taken uit de sessie? Ontdek hier tips en werkvormen voor effectief brainstormen.

Effectief brainstormen

De essentie van brainstormen is uit de vaste denkkaders stappen en vernieuwende concepten bedenken waar je ook nog eens mee aan de slag kan.

Alleen, hoe doe je dat? En ook nog eens effectief? Wat je wil vermijden is dat mensen in discussies blijven hangen.

In elke groep zitten wel Dimmers en Dippers. Wat dat zijn? En hoe kan je creativiteit benutten voor effectief brainstormen? Ontdek het in de video hiernaast.

Verder lees je hieronder hoe je valkuilen voorkomt en hoe je meer haalt uit je brainstorms.

Tip 1: Scherpe brainstorm vragen

Je kan nog over zulke goede brainstorm technieken beschikken, je brainstorm valt of staat formuleren van de juiste vraag.

Hoe formuleer je een scherpe vraag?

  • HOE: Begin een vraag met hoe. Hoe breekt de weg open naar denken in kansen. In een waarom-vraag bijvoorbeeld zit vaak een oordeel of een lading. Een wat- of welke-vraag leidt vaak tot een opsomming van wat je al eens geprobeerd hebt.
  • KISS. Keep it Simple Stupid. Een zo kort mogelijke vraag die echt tot de kern komt gaat je verder helpen. Het is menseigen allesomvattende vragen te stellen. Schrap lange vragen of meerdere vragen in 1 vraag. Dat betekent keuzes maken! En werken met meerdere vragen, in plaats van alles in 1 zin geplakt.
  • FUN: Formuleer de vragen ook leuk. Pakkend. Beeldend. Met een lach wordt je output ook nog eens verrassender.

Tip 2: Spelregels voor effectief brainstormen

Het buiten de gebaande paden denken moet je wel weten te regisseren. Daarom zijn een aantal spelregels heel handig voor het stimuleren van creativiteit.

1. Oordeel uitstellen – we hebben er allemaal last van, maar bewaar je oordeel toch tot een later moment.
2. Kwantiteit boven kwaliteit – er bestaat geen fout, je mag alles roepen.
3. Meeliften op elkaar – Oftewel associëren. Gebruik de woorden van een ander als inspiratie. Het betekent ook: niet de deur dicht slaan door te zeggen ‘Dat kan niet.’ Bedenk: Ja, en hoe kan het wel?
4. Lef! – Uit de meest onrealistische ideeën kunnen unieke oplossingen komen.

Download de Rode Kaart

Tip 3: Schrap post-its, gebruik grote vellen

In de gemiddelde brainstorm zullen post-its niet ontbreken. Toch kan het een dooddoener zijn voor je effectiviteit! Woorden zijn dan vaak moeilijk leesbaar. Gebruik flip-over vellen, zodat iedereen goed kan meelezen. En, zo kan je makkelijker op elkaar doorassociëren.

Ook schrijf je vaak als individu op een post-it. Het blijft dan langer stil in de ruimte, wat minder energie geeft. Maar ook kan je moeilijker meeliften op de ideeën van anderen.

Ja, ja, we snappen dat er soms een hoop papier doorheen kan gaan. Daarom doneren we met Start2Create jaarlijks aan Trees for All. Voor elke sessie planten we ene boom.

Tip 4: Werk in groepjes van 4

Disney heeft het ooit onderzocht en getest. In groepjes van vier komt de meeste creativiteit los. Ook wordt spreektijd effectiever verdeeld. Niet steeds dezelfde mensen aan het woord en ook de normaal wat stillere mensen komen met meer input.

Maar we zijn met meer mensen tijdens de brainstorm!
Je kan een grotere groep opdelen in kleinere groepjes, zo veel mogelijk naar vier. Ben je met 12 mensen, dan worden dat drie groepjes.

Wacht, kost dit niet meer tijd?
Juist korte opdrachten en kort presenteren tussendoor zorgt voor meer creativiteit en betrokkenheid. Ieder groepje pitcht ideeën en uitkomsten worden groot opgeschreven. Je zult merken dat je in een half uur meer ophaalt dan als je om tafel blijft zitten.

Waarom niet meer of minder in een groepje?
Drie of vijf in een groepje is geen man over boord. Bij tweetallen of groepen groter dan zes loopt creativiteit en probleemoplossend denkvermogen eerder spaak. Bij meer dan vijf mensen heeft de schrijver het heel druk met het verwerken van alle input en kan niet altijd alles bij houden.

Effectieve brainstorm technieken faciliteren?

Hoe je een brainstormsessie faciliteert, bepaalt de uitkomsten en het succes van de brainstorm.

Door het inzetten van professionele tools kan je de mindset van de aanwezigen veranderen en gerichter toewerken naar output.

Je leert brainstorm technieken toepassen met kleine en grote groepen. En, we leren je van alles over het vak van facilitator. Hoe je kan omgaan met weerstand en kan werken aan draagvlak en concrete acties.

Opleiding tot facilitator

Ik wil een optie nemen voor een training of inschrijven.



    Kan ik een keer kennismaken? Bel me even terug!

      Kyra van Leeuwen

      Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

      Etienne Verhoeff

      Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

      Daniëlle Krijger

      Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.