In het afgelopen jaar hebben ruim 500 sportclubs in Nederland het Welkom op de Club gastvrijheidsspel gespeeld. We hebben het spel onder andere ingezet op congressen, thema-avonden en bij individuele clubs. Het mooie aan het gastvrijheidsspel is dat je er een eigen invulling aan kan geven op de club. En we delen de varianten die we tegenkomen graag met je.
Het gastvrijheidsspel spelen
Tijdens het spel doorloop je de route van de sporter. Op die route kom je van alles tegen. Trainers van de club, het benaderen van nieuwe leden, onderhoud van het complex, het belonen van vrijwilligers, etc.
Kies een pion en begin bij ‘Start’. Gooi de dobbelsteen. Degene links van je pakt het kaartje van die kleur en leest aan jou de vraag voor. Beantwoord de vraag naar aanleiding van de situatie op jouw club. En licht je antwoord vooral ook toe! Je wint of verliest leden aan de hand van jouw antwoorden en jouw visie op wat er speelt op de club. Je kan het speel uitspelen, of ervoor kiezen met elkaar een kwartier of een half uurtje te spelen.
Schrijf maar raak!
Een badmintonvereniging uit Groningen heeft het spel ingezet om ideeën bij deelnemers op te halen en daarmee een praktische to-do list voor de club te maken. Dit zijn de stappen waarmee zij aan de slag gingen:
- Het spel uitleggen, pionnen en smileys verdelen
- Flip-over vellen ophangen in de kantine
- Het spel spelen door de vragen te beantwoorden die je onderweg tegenkomt
- Kom je een onderwerp tegen waarvan je denkt ‘daar kunnen (of moeten) we als vereniging iets mee’? Schrijft het met een stift op een van de vellen.
- Alle opgeschreven punten naast elkaar leggen en ze met alle deelnemers bekijken. Dubbele ideeën wegstrepen.
- Stemmen op wie welk punt het belangrijkst vindt. Uit die lijst de beste ideeën uitkiezen om als vereniging mee aan de slag te gaan
Voor de vereniging uit Groningen was het gastvrijheidsspel een eerlijke, maar ook leuke spiegel. De avond leverde energie op. Het was geen standaard brainstorm-sessie, er was een andere onderlinge communicatie, een gezellige competitieve sfeer en leden werden op een andere manier betrokken.
Battle
Een volleybalvereniging koos ervoor een team samen te stellen voor elke pion. Zo waren er meer dan 20 leden op de avond betrokken bij één spel. Een andere manier van contact leggen met elkaar, ideeën opdoen en gezelligheid.
Ook hebben we wel eens terug gekregen van een vereniging dat de winnaar van het spel de nieuwe voorzitter van de club werd.
Het gastvrijheidsspel spelen kan ook op een congres! Op het gezamenlijke congres van twee bonden speelden we het gastvrijheidsspel met bijna 180 deelnemers. Over 15 tafels lagen de speelvellen, kaarten, pionnen en smileys klaar. Na de workshoprondes konden de deelnemers door naar de tafels. Zij werden begeleid door een presentator vanuit Start2Create.
“O, zit dat zo?”
Op de club kan je het spel op meerdere momenten met steeds andere mensen spelen. De vaste club vrijwilligers, nieuwe ouders, de trainers, jeugdleden. Ook door de mensen door elkaar te plaatsen krijg je ander onderling contact – en andere inzichten. Juist omdat je elkaar doorgaans niet zo snel spreekt, maar ook omdat je op andere momenten op de vereniging komt kun je dingen tegen komen waarvan je misschien denkt “O, zit dat zo?”.
Eens speelden we het spel op een honkbalvereniging. Mensen die de club door-en-door kenden kwamen er zo gezamenlijk achter dat de vork toch anders in de steel zat op tal van onderwerpen. Van openingstijden tot beschikbare ruimtes, tot aan hoe nieuwe jeugdleden en ouders ontvangen worden. Ook inspireerden de deelnemers elkaar door te vertellen hoe zij contact leggen met anderen binnen de club en hoe zij dingen aanvliegen.
Gastvrijheidsspel spelen en stemmen
In onze sessies creatief denken laten we deelnemers vaak stemmen met stickers. Of nep-geld. Dat kan ook met het gastvrijheidsspel. Heb je geen stickers of nep-geld? Met een stift kan je deelnemers ook vinkjes laten zetten achter punten die zij belangrijk vinden. Een groot flip-over vel maakt het voor iedereen duidelijk zichtbaar.
Zo heb je in een aantal minuten met elkaar een prioriteitenlijst gemaakt. Maar je kan nog een slag verder. Je kan de winnende ideeën eruit pakken en deze met elkaar in (een nieuwe samenstelling) groepjes uitwerken naar concretere plannen. Daar kan je vervolgens ook weer op stemmen.
Draagvlak en betrekken van je leden
Door te stemmen weet je waar het enthousiasme in de groep ligt. De betrokkenheid van mensen is anders en zij kunnen concreet meedenken. Als bestuur hoef je zo niet alles zelf te verzinnen, of uit te voeren. Je betrekt je leden op een andere manier dan anders.
Zelf het gastvrijheidsspel spelen
Wil je zelf het gastvrijheidsspel spelen op de club? Dat kan. Je kan het spel bij ons bestellen. Ook organiseren we Welkom op de Club sessies met diverse sportbonden en gemeenten. Je kunt daar informeren of er iets op de planning staat, of contact opnemen met ons en laten weten dat je interesse hebt! Laat het ons vooral weten!