Gertjan over creatief denken

Welkom op de Club is de inspiratiesessie voor sportverenigingen om anders te denken over o.a. het binden en behouden van leden. Start2Create traint sportprofessionals in de diverse tools, zodat zij die ook zelf kunnen inzetten met verenigingen.

Een fusie aan de hand van Creatief Denken, kan dat? Het antwoord is ja! Ook Gertjan van Burken had het niet verwacht. Maar de 26-jarige sportprofessional werkzaam bij de gemeente Rhenen ontdekte dat absurd, gek, anders denken ook sportbestuurders kan inspireren.

Gertjan, waarom heb je ervoor gekozen te gaan werken in de sport?

“Het leuke aan mijn werk is de diversiteit. Ik ben betrokken bij veel verschillende takken in sport. Bovendien heb ik diverse rollen: buurtsportcoach, verenigingsondersteuner en organiseer ik sportevenementen. Ik werk in een groot team met stuk voor stuk leuke mensen.”

tennisvereniging creatief denken

Je hebt deelgenomen aan onze training Welkom op de Club. Hoe zet je dit in in je werk?

“Vooral wanneer ik een individuele hulpvraag krijg vanuit een vereniging. Ik begin dan met de omgekeerde vraag. Dit is een makkelijke tool om in te zetten. Je maakt hiermee direct een omslag. Ik ervaar altijd dat sportbestuurders heel erg in het heden zitten. Wat moet er morgen op de club gebeuren? Met de omgekeerde vraag haal je een groep hier direct uit. Ze gaan anders naar de club. Het resulteert zelfs in welkomstborden op een accommodatie bij meerdere verenigingen.”

Wat vind je het moeilijkste aan creatief denken?

“Nou ja, moeilijk… Het is vooral belangrijk dat je er van te voren even goed over nadenkt. Wat is de concrete vraag? Welke tool ga ik inzetten? En hoe gaat dit verlopen? Dat is de gedachtengang die ik belangrijk vind.”

En hoe bepaal je dan welke tool je inzet?

Kijken naar de vraag. Als ik een aanvraag van een vereniging binnen krijg, bel ik altijd eerst over de insteek en het onderwerp. Dan ga ik nog even langs om het vraagstuk te bespreken. Een vraagstuk over ‘vrijwilligers werven’ is bijvoorbeeld heel algemeen. Je moet het eerst concreter maken voor je een tool toe kan passen.”

Er is een fusie tussen twee volleybalverenigingen voortgekomen!

Je hebt ook samen met Start2Create een themavond voor sportverenigingen begeleid. Wat waren de reacties hierop?

“Alleen maar positieve reacties eigenlijk. Normaal als we zo’n avond organiseren hebben we een gastspreker en proberen we interactie in de avond te krijgen. Nu hadden we de themavond ingericht aan de hand van 3 workshops. Welkom op de club, sponsoring en vrijwilligers. Het leuke aan de avond was ook dat het een samenwerking was tussen twee gemeentes. Rhenen en Ede/Wageningen. Er is trouwens een fusie voortgekomen uit de avond tussen twee volleybalverenigingen.”

Een fusie? Vertel!

“De twee clubs kenden elkaar al. Maar ze zijn op de avond opnieuw in contact met elkaar gekomen. De ene club had problemen met de aantallen voor het herenelftal. Deze zijn ondergebracht bij de andere volleybalclub. Toen is er gezegd: waarom gaan we niet gelijk helemaal samen?”

De ‘Wie-ben-jij?’ kaartjes is ook een van de tools uit de training. Heb je die al ingezet?

“Klopt! We hebben de kaartjes ingezet op de thema-bijeenkomst voor sportverenigingen uit Rhenen en Wageningen. Speeddaten met meer dan 60 mensen in een aantal rondes. Dat gaf veel energie. Dit hebben we ook gedaan op een bijeenkomst met verschillende partijen vanuit de sport, wijk en zorg. De partijen kenden elkaar nog niet. Er waren eigenlijk alleen maar lachende gezichten.”

Opleiding buurtsportcoach

Welkom op de Club is de inspiratiesessie voor sportverenigingen. Start2Create traint ook sportsprofessionals – denk aan buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners – om de tools zelf in te kunnen zetten met de verenigingen. De training bestaat uit de

  • route van de sporter
  • het gastvrijheidsspel
  • gesprekstechnieken
  • en creatief denken

Gertjan van Burken, als sportconsulent werkzaam in de gemeente Rhenen en Ede, komt geregeld over de vloer bij verenigingen. Hij volgde als een van de eersten in 2018 deze training.