Gertjan over creatief denken

Een fusie aan de hand van Creatief Denken, kan dat? Het antwoord is ja! Ook Gertjan van Burken had het niet verwacht. Maar de 26-jarige sportprofessional van de gemeente Rhenen ontdekte dat absurd, gek, anders denken ook sportbestuurders kan inspireren.

 

Waarom heb je ervoor gekozen te gaan werken in de sport? 

“Het leuke aan mijn werk is de diversiteit. Ik ben betrokken bij veel verschillende takken in sport. Bovendien heb ik diverse rollen: buurtsportcoach, verenigingsondersteuner en organiseer ik sportevenementen. Ik werk in een groot team met stuk voor stuk leuke mensen.”

 

Je hebt deelgenomen aan sportprofessional 3.4. Hoe zet je dit in in je werk?

“Vooral wanneer ik een individuele hulpvraag krijg vanuit een vereniging. Ik begin dan met de omgekeerde vraag. Dit is een makkelijke tool om in te zetten. Je maakt hiermee direct een omslag. Ik ervaar altijd dat sportbestuurders heel erg in het heden zitten. Wat moet er morgen op de club gebeuren? Met de omgekeerde vraag haal je een groep hier direct uit. Ze gaan anders naar de club. Het resulteert zelfs in welkomstborden op een accommodatie bij meerdere verenigingen.” 

 

Wat is het moeilijkste aan creatief denken? 

“Nou ja, moeilijk…Het is vooral belangrijk dat je het goed toepast. Welke tool ga ik inzetten? En hoe gaat dit verlopen? Dat is de gedachtengang die ik belangrijk vind.”

“Je moet het eerst concreter maken voor je een tool toe kan passen”

En hoe bepaal je dan welke tool je inzet? 

Kijken naar de vraag. Als ik een aanvraag binnen krijg, bel ik altijd eerst over de insteek en het onderwerp. Dan nog even langs om het vraagstuk te bespreken. Vrijwilligers is bijvoorbeeld heel algemeen. Je moet het eerst concreter maken voor je een tool toe kan passen.” 

 

We hebben ook nog samen op een themavond gestaan. Wat waren de reacties hierop? 

“Alleen maar positieve reacties eigenlijk. Normaal als we zo’n avond organiseren hebben we een gastspreker en proberen we interactie in de avond te krijgen. Nu hadden we de themavond ingericht aan de hand van 3 workshops. Welkom op de club, sponsoring en vrijwilligers. Het leuke aan de avond was ook dat het een samenwerking was tussen twee gemeentes. Rhenen en Ede/Wageningen. Er is trouwens een fusie voortgekomen uit de avond tussen twee volleybalverenigingen.” 

“Toen is er gezegd waarom gaan we niet gelijk helemaal samen”

Een fusie? Vertel. 

“De twee clubs kenden elkaar al. Maar ze zijn op de avond opnieuw in contact met elkaar gekomen. De ene club had problemen met de aantallen voor het herenelftal. Deze zijn ondergebracht bij de andere volleybalclub. Toen is er gezegd: waarom gaan we niet gelijk helemaal samen?” 

 

Jullie hebben de ‘Wie-ben-jij?’ kaartjes ook, toch?

“Klopt! We hebben de kaartjes ingezet op de thema-bijeenkomst voor sportverenigingen uit Rhenen en Wageningen. Speeddaten met meer dan 60 mensen in een aantal rondes. Dat gaf veel energie. Dit hebben we ook gedaan op een bijeenkomst met verschillende partijen vanuit de sport, wijk en zorg. De partijen kenden elkaar nog niet. Er waren eigenlijk alleen maar lachende gezichten.”

Meer weten over de ‘Wie-ben-jij?’ vragenkaartjes? Kijk dan hier.

Gertjan van Burken volgde de opleiding sport, gezondheid en management aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij werkt als consulent sportaanbieder voor de gemeente Rhenen en Ede.