Het creatieve kinderbrein

Een vraag.
Je hebt een school, een straat, een juffrouw en een plant.
Welke twee woorden horen bij elkaar?

Dit is een voorbeeld uit een toets… voor kinderen uit groep 3. De intelligentie van zevenjarigen wordt hiermee gemeten. Wees gerust, dit is nog geen bindend advies voor een toekomstige middelbare school. Je krijgt als leerling wel te horen of je antwoord goed of fout was. Of als ouder. En daar begon in dit geval de frustratie en het onbegrip.

Wat is goed of fout in dit voorbeeld?

De 7-jarige Adam kreeg de bovenstaande vraag en antwoordde: “De juf en de plant horen bij elkaar, want die zijn binnen. De straat en de school horen bij elkaar, want die zijn buiten.”

Logisch gedacht toch? Het antwoord is…FOUT!

School keurde dit antwoord niet goed. Juf en school horen bij elkaar volgens het programma! Waarom? De juf geeft les op school. En een plant en de straat hebben daar niets mee te maken.

Het gevolg

Als volwassenen kunnen we hierover heen stappen en denken; het zal wel. Maar hoe zit met Adam van zeven? Hij is normaal heel creatief van geest, maar nu begint hij aan zichzelf te twijfelen. Sterker nog, hij denkt nu twee keer na voordat hij antwoord geeft in de klas of tijdens een toets. Hij vraagt zich af wat de juf zou willen horen als antwoord.

Juf en plant

Als grap legden we de vraag voor aan Rick, trainer bij Start2Create. Zijn antwoord: “De juf en de plant horen bij elkaar, want die zijn levend. De straat en de school horen ook bij elkaar, want die zijn niet-levend.”

Welke mogelijkheden zie je nog meer? En moet het een voor de hand liggende mogelijkheid zijn? Waarom zou je niet àlle mogelijkheden verkennen? Welke elementen zou je nog meer aan elkaar kunnen koppelen?

School en straat: de school staat in een straat.
Plant en straat: planten die je op straat ziet. Of vanaf de straat, in tuinen en huizen.
Juf en straat: Als een juf ontslagen wordt, staat ze op straat.

Tja. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het brein

Ongemerkt verzanden we in vaste denkpatronen. 95% van ons denken bestaat uit vaste patronen. En zo blijkt, al van jongs af aan worden we daarin meegezogen. Het archiefbrein slaat alles op wat we leren, wat we meemaken en wat we ervaren. Dat vormt als het ware je referentiekader. Het reflexbrein is ook een automatisch deel in je brein. De geur van pizza herken je uit duizenden. Maar ook een schrikreactie ontstaat in dat deel van je brein.

Met creatief denken tools kun je de overige 5% van het brein, het denken-brein, bewust inzetten. Met Start2Create zetten we de tools in om organisaties verder te helpen met hun vraagstukken en ontwikkelingen.