Kom op, even out of the box denken! … maar hoe dan?
En hoe kan het, dat ondanks al je verwoede pogingen de creativiteit toch vaak stagneert? Of dat in een overleg steeds dezelfde mensen blijven spuien, terwijl de anderen het niet eens bij kunnen houden?
Veel pogingen om creativiteit te stagneren, stranden door:
O, stop, houd op! “Hoe word ik dan wèl creatiever?” Ontdek hier 4 tips.
Een van de grootste uitdagingen is om je brein dus in de juiste stand te krijgen. Bij Start2Create noemen we dit ‘de blauwe stip’—het activeren van je brein als versnellingssysteem.
Je gedachten de vrije loop laten is versnelling 1.
Daarbij hoef je iets nieuws nog niet concreet uit te denken
Dagdromen, wandelen, doodlen, vrijuit denken – dit kan je zelf.
Met anderen in een overleg gaat het om het divergeren, zonder oordelen.
In versnelling 2 worden de vrije gedachten concreet.
Creatieve concepten en oplossingen worden haalbaar.
Je komt tot praktische stappen en je weet wie wat kan gaan doen.
En in deze versnelling kun je keuzes gaan maken. Convergeren dus.
Versnelling 3 doodt de creativiteit.
Dit is de fase met te veel afgifte van noradrenaline en adrenaline.
De reden? Oordelen, tijdsdruk, spanning, conflict, meningen, frustratie.
Dit kan zelfs tot een cognitieve blokkade leiden.
Terugschakelen uit de 3 doe je door even rust te pakken, de lat lager te leggen, diep adem te halen, te doodlen, langer te douchen of schapen te tellen. Ja, echt. Het zijn allemaal acties om jezelf uit je limbisch brein te krijgen en in je rationele brein terug te keren. En wat werkt voor jou?
Creativiteit lijkt soms op een mysterieuze gave die sommigen moeiteloos lijken te bezitten. Maar in werkelijkheid is het een vaardigheid die je kunt trainen en versterken. En vanaf nu is tijd geen excuus meer.
Je onbewuste brein gaan herkennen
Vergeleken met een computer: zo’n 11 tot 20 miljoen bits gaan er per seconde door je brein (!) en je registreert er… rond de 50. Wat zijn dan die automatismen? O.a. oordelen, meningen en angst voor het nieuwe. Het helpt je met autorijden en tanden poetsen. Bij zoeken naar nieuwe oplossingen kan het ook weer in de weg zitten.
Schrap nog heel even die mening over het idee van een ander, of je eigen idee. En beoordeel een idee vooral op hoe ver het je kan brengen.
Onze favoriet: gekke verklaringen bedenken.
Je zult merken dat je je eigen oordeel tegenkomt. Dit is echt niet gebeurd! Dat klopt. Het is ook de bedoeling dat je even laat gaan wat het echt zou kunnen zijn. Doe dit minimaal eens per week en je zult merken dat je er steeds beter in wordt.
“Hoe word ik creatiever?” Dat is vast niet je enige vraag. Leuk een out-of-the-box idee, maar hoe breng je dit tot een realiseerbaar concept?
De kunst is…
Voor sommigen is muziek een afleiding, anderen gaan er juist enorm van aan. Aan het begin van een sessie staat onze muziek wel altijd even op. Wat blijkt? Lachende gezichten, verzoeknummers… en uiteindelijk meer creativiteit. Ook als de muziek daarna uit staat.
We interviewen geregeld ondernemers over creativiteit, groei en lef. Ontdek in hun verhalen de inspiratie waar je nou net naar op zoek was.
Iedereen is creatief. Echt waar. Je moet alleen aan de juiste knoppen draaien. Je kan ons incompany inzetten om de creativiteit intern aan te zetten. Ook kan je individueel bij ons terecht.
Wil je meer weten over wie we zijn en hoe wij een sessie voor je team of organisatie kunnen begeleiden?
Of wil je weten of ons trainingsaanbod aansluit op jouw persoonlijk ontwikkelplan?
Vul het formulier hiernaast in, of neem zelf direct contact op met Kyra (kyra@start2create.nl).