Iedereen kan creatief zijn

Creativiteit is nieuwe dingen bedenken. Creativiteit biedt ons, als mensen, veel kansen. Creativiteit onderscheidt ons van computers, stimuleert onze hersenen en zorgt voor energie. Het goede nieuws? iedereen heeft het in zich.
Brainstorm effectiever maken

Iedereen kan creatief zijn

Het woord creativiteit heeft al genoeg synoniemen: out-of-the-box denken, anders denken, verbeelding, nieuwe ideeën, ontdekken. En het mooie is, iedereen kan creatief zijn. De ene persoon heeft deze eigenschap alleen meer ontwikkeld dan de ander.

Mensen met een rijke fantasie kunnen heel goed dagdromen of zich dingen voorstellen. Ze denken vaak in beelden. Daardoor wordt het makkelijker voor hen om creatieve dingen te bedenken en ontwerpen. Ze laten zich niet leiden door gelijk de beste oplossing te willen hebben. Creatieve mensen zoeken vooral naar meerdere mogelijkheden.

IK BEN NIET CREATIEF!”

Helaas, dat ben je wel. In Het Grote vindingrijkboek schrijft David van der Kooij dat ieder mens creatief wordt geboren. Het is een keuze om je persoonlijk te ontwikkelen. En daarbij: creatief denken, een creatieve houding èn creatief gedrag zijn te leren.

De psycholoog Guilford heeft creativiteit ooit uitgelegd als een combinatie van divergent denken en convergent denken. In eerste instantie heel veel dingen bedenken of heel breed kijken. Dat vraagt flexibiliteit in het denken. Als je de vele ideeën hebt is het goed om de volgende stap te maken: convergent denken. Je gaat nu op zoek naar de beste oplossing voor het probleem. Je gaat keuzes maken uit alle mogelijkheden.

Dit proces zien we wekelijks gebeuren in de sessies van Start2Create. Teams die werken met het Innovatie of Impactprogramma van Start hebben vaak als eerste de neiging gelijk naar één idee te kijken voor probleem. Ze vergeten te ontdekken wat er nog meer is. Wat blijkt? Dat eerste idee is vaak al iets wat bekend is of reeds gedaan. Tijdens de sessies zien ze langzaam in hoe hun eigen brein nieuwe ideeën kan bedenken aan de hand van de tools. En hoe je een idee als concept kan uitwerken voor in de praktijk.

“Creativiteit leidt tot chaos!”

Gelukkig, dat is een misverstand. Creativiteit gebruikt onzekerheid en toeval als middel in het ontwikkelproces. Creativiteit is niet voor niets één van de elf 21e eeuwse vaardigheden. Deze 21st century skills zijn in het leven geroepen om basisschoolleerlingen voor te bereiden op een toekomst die snel verandert. Complexe maatschappelijk kwesties vragen om creatieve oplossingen. En wereldwijde problemen hebben vernieuwde oplossingen nodig.

Door als kind op jonge leeftijd te werken aan je creativiteit, ben je later beter in staat om op een creatieve manier met die vraagstukken om te gaan.

Start2Create helpt teams nieuwe oplossingen te bedenken en keuzes te maken. De facilitators helpen je op weg naar uitvoer van concrete plannen.

Wil jij je creativiteit trainen? En nieuwe kansen ontdekken voor je organisatie? Ontdek dan onze programma’s.

Naar de programma's