Organisatie ontwikkeling

Groeien. Verbeteren in kwaliteit. Resultaten behalen. Andere keuzes maken. Voor elke organisatie liggen de ontwikkelpunten, kansen en uitdagingen anders. Ontdek hier wat organisatie ontwikkeling is en waar je aan kan denken om stappen te maken.

Organisatieontwikkeling

Of je nu een scale-up, onderwijsinstelling of gemeente bent, iedere organisatie heeft te maken met ontwikkelmogelijkheden. Blijf je stil staan, dan is dat eigenlijk achteruitgang. Organisatieontwikkeling zal dan ook altijd aandacht nodig hebben.

Je hebt de harde kant, denk aan hoe je organisatie is ingericht, de processen, omzet, KPI’s, etc. En je hebt de zachte kant van persoonlijke ontwikkeling, communicatie, samenwerking. Beide kanten hebben een plek in organisatieontwikkeling.

Ontwikkeling is een continu proces van verbetering en kritische vragen stellen. Zitten de juiste mensen in het team? Hebben we de juiste expertises in huis? Moeten we gaan snijden of investeren?

Ontdek hier waar je zeker aan moet denken bij organisatieontwikkeling. Zoals Dimmers en Dippers in je team. En, een praktische toolbox waarmee je de eerste stappen kan zetten.

Ontwikkel je organisatie met denken in kansen

Als jouw team of personeel zich ontwikkelt, is de kans groot dat je hele organisatie doorgroeit. Hoe meer kennis je in huis haalt, hoe beter je oplossingen kunt bieden of hoe innovatiever je bent.

Ontwikkeling is in vele gevallen ook verandering. En nu is het menseigen om in eerste instantie niet dol te zijn op verandering, zeker niet als het van bovenaf is opgelegd.

Het kan al voorkomen bij een klein idee, of een suggestie die geopperd wordt. De reactie is vaak: ‘Ja, maar…’ of ‘Dat kan toch helemaal niet!’.

Bij Start2Create benutten we dan ook de denkkracht van teams om zelf tot vernieuwende plannen en aanpak te komen. Waar mensen zelf achter staan. De kennis en ervaringen liggen er immers.

Door mensen te laten denken in kansen in plaats onmogelijkheden gaat je team heel anders kijken naar uitdagingen.

Door mensen te laten denken in kansen in plaats onmogelijkheden, gaat je team heel anders kijken naar uitdagingen.

Dimmer of dipper?

Je hebt dippers en dimmers in je team. Dippers zijn mensen die Denken In Problemen. Ze remmen al af voor beren die niet eens op de weg staan. Ze zijn de handrem voor een organisatie. Wat in sommige gevallen goed is, al kan het ook negativiteit in je team brengen.

Tegenover de dipper staat de dimmer: Denken In Mogelijkheden. Als je in kansen blijft denken, krijg je een innovatieve organisatie. Een organisatie die een stap verder wil en kan denken.

Dus, creëer jij nu dimmers of dippers binnen je bedrijf?

Met de Start2Create toolbox zet je elkaar aan tot denken in Mogelijkheden. De tools zijn een training voor je brein èn helpen teams op weg naar het bedenken van praktische oplossingen voor allerlei vraagstukken.

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.

Ik wil ook meer Dimmers in mijn team.Bel me terug!

  3 tips voor organisatieontwikkeling

  Soms ontkom je er niet aan dat een proces complex en weerbarstig is. Ondanks de markt, hoeveel mensen je in dienst hebt, wat targets zijn of waar je als organisatie naar streeft, beweging is iets wat altijd nodig is.

  1. Maak je missie en kernwaarden zichtbaar voor iedereen
  Helemaal mooi als deze ook gedragen worden. Daar zijn ook tal van manieren voor. Toch zijn ze vaak niet zichtbaar of hebben ze geen plek in het maken van organisatorische keuzes.

  2. Een jaarplan maken met focus
  Vaak gaan we zo erg uit van doelen en allerlei leuke, innovatieve ideeën (en nog meer, en nog meer) dat er een soort verlamming toe slaat als het tijd is voor acties. Misschien is het sterkste plan wel het plan waarin je besluit bepaalde dingen niét te gaan doen met je organisatie.

  3. Ontwikkeling is beweging en vergt een groeimindset
  Het slechte nieuws: niet iedereen denkt hetzelfde als jij. Het goede nieuws? Aan iedere mindset kan je bouwen. Met de juiste tools en tactieken. Hoeveel aandacht besteed jij aan groeimindset bij jezelf? Of je medewerkers?

  Onze programma’s

  Van Ja maar naar Ja en…! Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van steeds een beperking op te leggen. We dagen je uit anders te denken tijdens een strategische sessie, teambuilding sessie of bij het ontwikkelen van plannen voor je organisatie.

  Ontdek de programma's!

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.