Out of the box denken

‘Leuk! We gaan even heerlijk out of the box denken.’ Bekende kreet? Wij horen hem ook vaak aan het begin van een traject. Mensen zijn enthousiast en willen graag. Maar hoe krijg je je brein in de juiste modus? Iedereen kan creatief zijn, maar je hebt een trigger nodig om tot nieuwe inzichten te komen.

Wat is Out of the Box denken?

Out of the box denken is eigenlijk met een omweg denken. Psycholoog Edward de Bono bracht in de jaren ‘80 het proces in kaart en noemde het lateraal denken. Je lost daarmee problemen op een nieuwe conventionele manier op. Je gaat creatief denken.

Je bent als mens namelijk geneigd een vraagstuk zo snel mogelijk op te lossen. Je wilt in een rechte lijn naar de oplossing, het eindstation. Je brein duikt gelijk in het bekende. Als we je vragen ‘hoe kan je meer klanten krijgen’? Dan zijn je eerste ideeën meer marketing op social media, meer posts maken, mensen bellen of mailen. Dat is een oplossing vanuit het traditionele denken. Of, je bent geneigd te kijken waarom je ideeën niet werken en je bent steeds op zoek naar het juiste.

Soms zitten daar best goede opties bij, maar echt loskomen en out of the box denken doe je niet met lineair denken, maar met lateraal denken. Je gaat nieuwe manieren vinden om tegen dingen aan te kijken. Er is geen goed of fout, je kijkt naar kansen en lift door op de mogelijkheden. Je wilt juist onlogisch denken en niet-relevante informatie kan juist nieuwe ideeën stimuleren.

Echt loskomen met out of the box denken

Out of the box denken (of creatief denken) kan een hele belangrijke competentie zijn. Door dit te ontwikkelen ga je niet langer kopiëren, maar je komt zelf tot creatieve gedachten. Je benut het potentieel van je brein.

Met Start2Create benutten we een scala aan tools om je brein op een andere manier te activeren. Dan ontdek je het verschil tussen lineair en lateraal denken.

De eerste stap is het uitstellen van je oordeel. Door niet iets meteen af te schieten, maar te gaan voor kwantiteit, zul je merken dat zich al meer oplossingen voor gaan doen.

 

De doos: out of the box

Het gekke is dat we op jonge leeftijd al worden getraind om in de box te blijven. Als kind verwonder je je over alles en is een rijke fantasie een zegen voor de creativiteit. Alles kan nog. Een doos kan een schip, huis, auto, boot of bobslee zijn.

Zodra je brein zich heeft volgestopt met informatie en vaste kenmerken is de doos een doos geworden. Eigenlijk heel saai. Bedenk eens hoe leuk werken kan worden als even alles kan. Er geen grenzen zitten aan de mogelijkheden.

Dus ja, het is leuk om even op een andere, creatieve manier te denken, maar als volwassene is het wel handig om een hulpmiddel te hebben. Om ervoor te zorgen dat je begeleiding hebt om uit je vaste kaders te denken. Want anders blijft het in the box denken. En schiet brainstormen haar doel voorbij.

Meer weten over hoe Start2Create je kan begeleiden in out of the box denken, of op andere creatieve manieren leren denken? Of wil je een keer kennismaken? Neem dan contact op met ons via info@start2create.nl of vul onderstaand formulier in.

'Ik had niet gedacht dat het tot zo veel uitkomsten zou leiden!' - Deelnemer

Wil je jezelf trainen in Out of the Box denken? Of ontdekken welke manieren er nog meer zijn om uit de gebaande denkpaden te stappen?

Ontdek dan onze toolbox. Je kan hem gratis downloaden.

Ideaal voor de eerstkomende vergadering of heisessie.

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ In onze toolbox vind je een aantal werkvormen om anders te vergaderen. En om in korte tijd tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Wil je de toolbox direct in je mail? Klik dan hier.