Out of the box denken

‘Leuk! We gaan even heerlijk out of the box denken.’ Bekende kreet? Wij horen hem ook vaak aan het begin van een traject. Mensen zijn enthousiast en willen graag. Maar hoe krijg je je brein in de juiste modus? Iedereen kan creatief zijn, maar je hebt een trigger nodig om tot nieuwe inzichten te komen.

Wat is out of the box denken?

Out of the box denken is eigenlijk met een omweg denken. Psycholoog Edward de Bono bracht in de jaren ‘80 het proces in kaart en noemde het lateraal denken. Je lost daarmee problemen op een nieuwe conventionele manier op. Je gaat creatief denken, ofwel omdenken.

Als mens zijn we geneigd een vraagstuk zo snel mogelijk op te lossen. Je wilt in een rechte lijn naar de oplossing, het eindstation. Je brein duikt gelijk in het bekende. Als we je vragen ‘hoe kan je meer klanten krijgen’? Dan zijn je eerste ideeën meer marketing op social media, meer posts maken, mensen bellen of mailen. Dat is een oplossing vanuit het traditionele denken. Of, je bent geneigd te kijken waarom je ideeën niet werken en vervalt in cirkels.

Soms zitten daar best goede opties bij, maar echt loskomen en out of the box denken doe je niet met lineair denken, maar met lateraal denken. Je vindt nieuwe manieren om tegen dingen aan te kijken. Er is geen goed of fout, je kijkt naar kansen en lift door op de mogelijkheden. Je wilt juist onlogisch denken en niet-relevante informatie kan juist nieuwe ideeën stimuleren.

Brainstorm effectiever maken

Hoe doe je dat, out of the box denken?

Outside the box denken kan een hele belangrijke competentie zijn. Door dit te ontwikkelen ga je niet langer kopiëren, maar je komt zelf tot creatieve gedachten. Je benut het potentieel van je brein. Met Start2Create benutten we een scala aan tools om je brein op een andere manier te activeren. Dan ontdek je het verschil tussen lineair en lateraal denken.

De eerste stap is het uitstellen van je oordeel. Door niet iets meteen af te schieten, maar te gaan voor kwantiteit, zul je merken dat zich al meer oplossingen voor gaan doen.

Het goede nieuws? Iedereen kan dit. Door je bewuste brein aan te spreken met de juiste tools is iedereen hiertoe in staat. En, het is te trainen

De doos: echt out of the box

“Nee, mama! Dat is geen doos, het is een HUIS!”

Het gekke is dat we op jonge leeftijd al worden getraind om in de box te blijven. Als kind verwonder je je over alles en is een rijke fantasie een zegen voor de creativiteit. Alles kan nog. Een doos kan een schip, huis, auto, boot of bobslee zijn.

Zodra je brein zich heeft volgestopt met informatie en vaste kenmerken is de doos een doos geworden. Eigenlijk heel saai. Bedenk eens hoe leuk werken kan worden als even alles kan. Er geen grenzen zitten aan de mogelijkheden.

Het is leuk om even op een andere, creatieve manier te denken. Bij een kind gaat dit razendsnel. Een outside de box idee is binnen een halve minuut bedacht en bijna niet meer te overtreffen. Alleen, als volwassene is het wel handig om een hulpmiddel te hebben om buiten je vaste kaders te denken.

'Ik had niet gedacht dat het tot zo veel uitkomsten zou leiden!' - Deelnemer sessie creatief denken

Tools voor out of the box denken

Wil je jezelf trainen in Out of the Box denken? Of ontdekken welke manieren er zoal zijn om uit de gebaande denkpaden te stappen?

Ontdek dan onze toolbox. Daarin vind je enkele praktische tools om je eigen denkvermogen te trainen en buiten de box te denken.

Start2Create begeleidt teamsessies en heisessies met o.a. de methodiek van anders denken. Wil je leren hoe je anderen effectief meekrijgt in anders denken? En hoe je het out-of-the-box denken kan borgen in je organisatie? Ontdek dan onze opleiding creatief denken facilitator.

Opleiding tot facilitator 

Toolbox

Uit de ‘Ja, maar…’ en in de ‘Ja, EN…!’ Wij trainen professionals in creativiteit, lef en leiderschap. Een greep uit onze tools vind je in de gratis online toolbox. Zo kan je zelf al beginnen. En je collega's ook.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij teams en organisaties begeleiden? En hoe onze aanpak bijdraagt aan teambuilding, strategie en draagvlak?

Vul dan hiernaast het formulier in, of neem zelf direct contact op met Kyra (kyra@start2create.nl / 06-19836263).

 

Direct naar onze programma’s