Out of the box denken

‘Leuk! We gaan even heerlijk out of the box denken.’ Bekende kreet? Wij horen hem ook vaak aan het begin van een traject. Mensen zijn enthousiast en willen graag. Maar hoe krijg je je brein in de juiste modus? Iedereen kan creatief zijn, maar je hebt een trigger nodig om tot nieuwe inzichten te komen.

Met een omweg denken

Out of the box denken is eigenlijk met een omweg denken. Psycholoog Edward de Bono bracht in de jaren ‘80 het proces in kaart en noemde het lateraal denken. Je lost daarmee problemen op een nieuwe conventionele manier op. Je gaat creatief denken

Je bent als mens namelijk geneigd een vraagstuk zo snel mogelijk op te lossen. Je wilt in een rechte lijn naar de oplossing, het eindstation. Je brein duikt gelijk in het bekende. Als je ik vraag ‘hoe krijg je meer klanten binnen’? Dan zijn je eerste ideeën meer marketing op social media, meer posts maken, mensen bellen of mailen. Dat is een oplossing vanuit het traditionele denken. Of je bent geneigd te kijken waarom je ideeën niet werken en je bent steeds op zoek naar het juiste.

Echt loskomen met out of the box denken

Soms zitten daar best goede opties bij, maar echt loskomen en out of the box denken doe je bij lateraal denken. Je gaat nieuwe manieren vinden om tegen dingen aan te kijken. Er is geen goed of fout, je kijkt naar kansen en lift door op de mogelijkheden. Je wilt juist onlogisch denken en niet-relevante informatie kan juist nieuwe ideeën stimuleren. 

Als je jezelf wilt ontwikkelen, kan out of the box denken (of creatief denken) een hele belangrijke competentie zijn. Je gaat niet langer kopiëren, maar je komt zelf tot creatieve gedachten. Je benut het potentieel van je brein.

De doos: out of the box

Het gekke is dat we op jonge leeftijd al worden getraind om in de box te blijven. Als kind verwonder je je over alles en is een rijke fantasie een zegen voor de creativiteit. Alles kan nog. Een doos kan een schip, huis, auto, boot of bobslee zijn. Zodra je brein zich heeft volgestopt met informatie en vaste kenmerken is de doos een doos geworden. Eigenlijk heel saai. Bedenk eens hoe leuk werken kan worden als even alles kan. Er geen grenzen zitten aan de mogelijkheden.

Dus ja, het is leuk om even op een andere, creatieve manier te denken, maar als volwassene is het wel handig om een hulpmiddel te hebben. Om ervoor te zorgen dat je begeleiding hebt om uit je vaste kaders te denken. Want anders blijft het in the box denken. En schiet brainstormen haar doel voorbij.

Meer weten over hoe Start2Create je kan begeleiden in out of the box denken, of op andere creatieve manieren leren denken? Of wil je een keer kennismaken? Neem dan contact op met ons via info@start2create.nl of vul onderstaand formulier in.