Persoonlijke ontwikkeling - vier onmisbare stappen

Wil jij van een 3 een 6 maken, of van een 8 een 10? Met deze 4 onmisbare stappen zet jij de volgende stap jouw persoonlijke ontwikkeling!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een continu proces. Het begint bij jezelf bewust te zijn van waar je beter in kan worden. Of misschien liever gezegd, beter in wil worden. Vaak wordt persoonlijke ontwikkeling opgehangen aan talenten en vaardigheden. Leiderschap. Creativiteit. Samenwerken. Plannen.

Maar heb je ook gedacht aan lef? Controle loslaten? Of meer voor jezelf kiezen, of juist ontdekken hoe je in de dynamiek van samenwerking kan verbeteren. Er zijn dus verschillende onderdelen van persoonlijke ontwikkeling. Ontdek hier vier onmisbare stappen om echt jezelf verder te ontwikkelen.

Van een 3 een 6 maken, of van een 8 een 10?

Misschien herken je het wel: de dingen die je met de beste intenties goed wil doen, maar die niet lekker uit de verf komen. De eerste gedachte is vaak daar waar je een onvoldoende op scoort, daar een voldoende van maken. Oftewel, van een 3 of een 4 minimaal een 6 willen maken. Soms heb je natuurlijk echt iets te ontwikkelen, maar de vraag is of dat wel het belangrijkste is op dat moment.

Vaak vergeten we van onze 8 een 9 of 10 te willen maken. Je eigen kracht te verbeteren. En in samenwerking met je collega’s de juiste afstemming te vinden om als team verder te ontwikkelen.

Persoonlijke ontwikkeling: 4 onmisbare stappen 

De succesformule voor persoonlijke ontwikkeling, is die er? Helaas. Er is geen gouden ei. Met de volgende vier stappen ben je hopelijk wel een stuk verder op weg.

Stap 1: Bewustwording

Schrijf voor jezelf eens een aantal kwaliteiten op. Wees niet te bescheiden. Jij bent gewoon knettergoed, of gewoon best wel een beetje goed in deze dingen. Ga voor kwantiteit. Als je je later bedenkt, dan kan je alsnog schrappen (al raden we je aan daar toch even mee te wachten).

Leg deze lijst eens voor aan vijf vrienden, kennissen of collega’s en laat hen drie kwaliteiten omcirkelen die zij kenmerkend vinden voor jou. Vraag ze ook te omschrijven waarom en hoe zij denken dat je deze nog beter in kunt zetten.

Stap 2: Maak een plan voor je persoonlijke ontwikkeling

Maak voor jezelf duidelijk bij een doel wanneer je tevreden bent. Wat zou je aan het einde van de rit concreet voor elkaar hebben gekregen? Maak je eigen stip op de horizon. Dat kan je ook voor meerdere vaardigheden doen, maar let op dat het er niet te veel worden. Liever één duidelijk doel voor de komende maanden.

Een persoonlijk ontwikkelplan (POP) kan hierbij helpen. Voor de korte of de langere termijn. Of je nu nog studeert, al werkt of je wil doorontwikkelen naar een nieuwe functie. Een POP bestaat meestal uit:

 1. Waar ben je goed in?
 2. Waar krijg je energie van?
 3. Wat wil je in de toekomst bereiken?
 4. Hoe denk je dat te gaan doen? En met welke stappen?

Tip: Maak je doel kleiner, kleiner, kleiner. Vertaal het naar een eerste stap dat je morgen al kunt doen. Experimenteren dus!

Stap 3: Do the work

Klaar voor je experiment? OK, tel maar even mee. Bij drie ga je van start.

Een, twee, drie…

vier. Vijf. Zes. Zeven.

Je raadt het al. Uitstelgedrag.

Tel daarom terug naar 0. 5-4-3-2-1-ACTIE! Wat je persoonlijke leerdoelen ook zijn, uiteindelijk draait het om actie. Niet afwachten met iets proberen tot je een vaardigheid beheerst, maar juist een project of uitdaging aangrijpen om je gaandeweg verder te ontwikkelen.

Niet afwachten met iets proberen tot je een vaardigheid beheerst, maar juist een project of uitdaging aangrijpen om je gaandeweg verder te ontwikkelen.

Stap 4: Reflecteer regelmatig

Stel je je doel(en) weer eens bij? Niet erg. Zo lang je maar blijft experimenteren en in beweging bent. Of belangrijker nog: kijk gewoon naar wat je hebt geprobeerd. Van falen leer je. Wat kan je meenemen uit de afgelopen periode? Al is het maar 1 ding.

En belangrijker nog: wat is goed gegaan? Sta ook stil bij succes. Lijst het in en hang het boven je bed. We vieren onze successen vaak te weinig.

 

Wat levert persoonlijke ontwikkeling je op?

Scherpe doelstellingen helpen je besluitvaardiger te worden. Creativiteit helpt je probleemoplossend denkvermogen. Kennis van je eigen brein, denk- en communicatiestijlen helpen je je vak vanuit je kracht uit te voeren. Of misschien realiseer je je een keer dat een heel ander type project of baan beter bij je past. Er is maar één manier om erachter te komen. Gas geven en onderweg ontdekken.

Krijg je nieuwe energie van de tips hierboven, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of stel je het maken van die eerste stap steeds uit? Dat is helemaal niet zo gek. Hoe makkelijk een voornemen of doel soms ook is, gek genoeg hebben we altijd een ander nodig die ons scherp houdt.

Ook bij Start2Create is er een team aan facilitators en trainers die jou zelf in trainingen, of in een heel teamverband van collega’s, op weg kunnen helpen. Wil je kennismaken met ons? Laat het weten!

Ik wil nu aan de slag!

Wil je jezelf ontwikkelen in communicatievaardigheden, management vaardigheden of creativiteit? Of wil je het gewoon eens totaal anders aanpakken in projecten of vergaderingen? Dan kunnen wij je misschien verder helpen. In onze trainingen vind je een dozijn aan tools en een flinke dosis lef om mee verder te kunnen als professional.

Je kan bij ons ook altijd een optie nemen op een training.

Hmm... ik wil eerst even sparren met een van jullie trainers.Bel me terug!

  Kyra van Leeuwen

  Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

  Etienne Verhoeff

  Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.

  Daniëlle Krijger

  Al op jonge leeftijd gevormd door de turnsport. Daniëlle herken je aan haar lef, energie en lach.