Spelen met jezelf

Als je denkt dat je niet creatief bent – en je denkt dat je collega’s nodig hebt om tot nieuwe ideeën te komen – dan is deze blog bij uitstek geschikt voor je. Zeker in deze tijd van het coronavirus kan je dan wat hulp gebruiken. Je moet immers alleen thuis werken. Maar hoe word je creatief?

 

Hoe krijg je je brein in die creatieve modus?

Het start altijd met de vraag. En in plaats van een vraag te beginnen met Wat of Waarom, start je met Hoe en eindig je de zin met een vraagteken. Waarom? horen we je al denken. Bekijk deze twee vragen maar. Ze lijken hetzelfde, maar door er een hoe-vraag van te maken, krijg je een ander gevoel erbij. Toch?

Wat moet ik doen om mijn tijd efficiënt in te delen?
Hoe kan ik mijn tijd efficiënt indelen?

 

Neem even de tijd om een vraag (of meerdere) op te schrijven. Hoe specifieker, hoe beter.
Ok, pak voor deze eerste Remi brainstorm even de makkelijkste vraag eruit. Parkeer die moeilijkere vragen voor later. Door dit proces vaker te doorlopen word je zelf sterker in brainstormen met jezelf.

 

Eigen oordeel uitstellen

Rode KaartHet allermoeilijkste aan een brainstorm met jezelf, en anderen, is dat je een oordeel hebt. Je denkt al snel Ja maar… of Dat kan helemaal niet. De truc is om dit oordeel uit te stellen. Als je zo gaat denken, dan dood je je creativiteit. Het is bij deze brainstorm nog helemaal niet nodig om realistisch te denken. Sterker nog, je moet groots, meeslepend en absurd denken. De realiteit volgt vanzelf. Dus, oordeel uitstellen.

Je bent bijna gereed om aan de slag te gaan!

Veel bekende oordelen hebben we voor je samengevat op de Rode Kaart. De 20 Verboden. Wil je intussen zelf de Rode Kaart downloaden om je eigen dooddoeners even geen kans te geven? Dat kan hier.

 

Inspiratie

Voordat je begint is het goed even je hoofd leeg te maken. De normale alledaagse business los te laten. Loop een stukje buiten in het zonnetje en 1,5 meter van je medemens vandaan. Maak een cappuccino of zet een pot thee. Lees de krant of een artikel in een tijdschrift. Zet je gedachten even uit. Bijkomend voordeel: je gebruikt die indrukken misschien wel hierna in de brainstorm. Je brein slaat al die beelden namelijk op en misschien kan je die gebruiken als referentie.

 

En dan nu…. op zoek naar antwoorden

Schrijf je vraag bovenaan een vel of in het midden.
Denk nu zo absurd mogelijk. Er zijn even geen grenzen. Schrijf alles op wat in je opkomt.

Elk woord, elke zin, elke gedachte. Je weet nooit waar het later goed voor is.

Doe dit een paar minuten. Je merkt zelf waarschijnlijk wel wanneer de stortvloed aan ideeën opdroogt. Of dat het juist een minuut duurt om je brein op gang te helpen.

 

Van een absurd naar een echt plan

Leuk al die gekke ideeën. Maar wat kan ik er mee?

Kijk op je vel en kies 3 of 4 prikkelende, leuke, verrassende ideeën. Kies vooral de woorden waar je aandacht naar getrokken wordt of juist een waarvan je denkt ‘Dit is echt te bizar’. Ga juist die ideeën uitwerken tot concrete dingen. Daag jezelf daarin uit.

Als je denkt dat je een idee meteen letterlijk kan gaan uitwerken, dan is de kans groot dat je niet absurd genoeg hebt gedacht. Blaas ze echt op die ideeën. Want hier gaat het om: bedenken waar het voor kan staan. Doorliften op een zin, element of concept dat in dat absurde idee zit.

Dus: waar staat het idee voor?
En kijk ook of je acties kunt verbinden aan de plannen. Welke stappen ga je zetten om het uit te voeren? Wat heb je daarvoor nodig? Waar ga je gelijk mee aan de slag? Of over vijf dagen?

Met deze simpele stappen hopen we je een aanzet te kunnen geven tot anders denken. Hoe werkt dit voor jou? Laat het ons weten als je vastloopt of meer wilt weten. We helpen je graag. 

 

Meer creatief denken trainen?

Webinar

Ben je op zoek naar meer inspiratie om zelf anders te denken? Misschien is onze webinar dan iets voor jou. In een uur tijd leer je meer over wat creatief denken is en hoe het in het brein werkt. Ook delen we een aantal inspirerende voorbeelden uit het bedrijfsleven.

Online Training

Wil je je creatief denken verder ontwikkelen? Maar ook anderen daar in leren meenemen? We werken met zo’n 25 tools (werkvormen) die op allerlei vraagstukken toe te passen zijn. En die tools geven we door. In een of twee online trainingen leer je een aantal creatief denken tools. In te zetten met collega’s. In online meetings, of op kantoor.