Teambuilding

Met teambuilding investeer je in je team. Geeft het energie en draagt het bij aan je teamontwikkeling en groei van mensen? Dan zit je op de goede weg. Ontdek hier de do's en don'ts van teambuildingsdagen.

Teambuilding

Teambuilding kan zijn dat je met elkaar activiteiten onderneemt, variërend van probleemoplossende opdrachten tot recreatieve evenementen. Het doel is vaak om elkaar beter te leren kennen, teamleden beter te laten samenwerken en/of een sterkere teamdynamiek te creëren.

Vaak ben je als manager of teamleider ook op zoek naar plezier. Niet altijd hoeven alle uitdagingen van het team opgelost te zijn. Bijvangst van een teambuildingsessie of -dag is dat je wel al de boel een aanzet kan geven.

Wat is het doel van teambuilding?

Het doel van teambuilding is om de onderlinge relaties en samenwerking binnen een team te versterken, waardoor de productiviteit en efficiëntie toenemen.

Een sessie of een dag helemaal gewijd aan het team helpt ideaal gezien bij het opbouwen van vertrouwen. Het verbeteren van communicatie. Het bevorderen van een positieve werkomgeving. Door teambuildingactiviteiten leren teamleden elkaars sterke en zwakke punten bijvoorbeeld beter kennen, wat weer de cohesie binnen het team bevordert.

Wat zijn do’s en don’ts voor een teambuildingsessie? Lees het hieronder.

Vier don’ts voor teambuilding

 1. Langdradige sessies – met alleen maar zitten en luisteren. Of vooral aanhoren hoe het allemaal ‘zou moeten.’ Let op voldoende interactiemogelijkheden.
 2. Meteen de pijn in! Om verbinding aan te gaan en samen te werken aan communicatie en oplossingen, is het handig een eerste activiteit of opdracht niet meteen aan het zwaarste of complexe vraagstuk op te hangen. Als het komt, dan komt het. En dan ook: niet parkeren.
 3. Teamdynamiek negeren – “We hebben het eenmaal zo gepland, deze vraag past niet in het programma!” Soms is het de kunst iets los te laten of om te gooien. Teamdynamiek is een belangrijkere leidraad dan het geplande programma.
 4. Activiteiten waarbij je niet alle teamleden die dag kan spreken. Leuk om een autopuzzeltocht te organiseren als dat bijdraagt aan een doel. Zorg er wel voor dat de opdracht niet te lang is of dat tussendoor met regelmaat mensen kunnen mixen, zodat je niet de hele dag met die ene zelfde collega op pad bent.

Vier do’s voor teambuilding

 1. Kies een duidelijk doel – Niet en, en, en. Less is vaak more! Soms is alleen samen even eten al meer dan voldoende. Wil je ook werken aan een inhoudelijk doel? Zorg ervoor dat je dit helder communiceert en dat mensen niet verwachten alleen te bowlen, karten of paintballen, terwijl jij als teamleider wilt dat ze op inhoud met elkaar aan de slag gaan.
 2. Benut lage en hoge dynamiek – Je hebt te maken met introverte en extraverte mensen. Sportievelingen en de niet-zo-sportievelingen. Door het in blokken af te wisselen komen de meeste mensen goed uit de voeten in een teambuildingsessie.
 3. Schrap post-its, gebruik grote vellen. Als je dan toch de inhoud in duikt, wil je dat alles goed leesbaar is voor iedereen. Zo stimuleer je elkaar gebruik te maken van elkaars denkkracht. Associëren of doorliften op wat gezegd of opgeschreven is zorgt voor meer openheid en creativiteit.
 4. Vier successen. Maar dan ook echt. Ook het kleine succes. Het is nummer 1 inzicht in teamsessies die Start2Create begeleidt. “Verrek, we moeten echt vaker stilstaan bij de kleine successen.” Gebruik je teambuildingsmoment om dit te doen!
Ik zoek begeleiding voor mijn teambuilding dag.Neem contact met mij op!

  Tools voor teambuilding

  Een unieke aanvulling op je dag

  ”Wie-ben-jij” vragenkaarten

  Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.

  Startblokken

  De Startblokken voor teambuilding! Elk blokje kent een unieke vraag. Met een lach en in spelvorm kom je tot heel andere gesprekken. In duo's of met een groep. De blokkentoren is in te zetten op teamdagen, om elkaar beter te leren kennen of om weg te geven als origineel geschenk.

  Breng creativiteit in je teambuildingsdag

  Jouw team of medewerkers kunnen heel creatief zijn. Je moet alleen de juiste tools aanreiken om de creativiteit te stimuleren. Start2Create zet die creativiteitsknop binnen jouw team aan. Van ja maar… naar ja, en!

  “Ik vond het een waardevolle workshop, meteen al resulterend in leuke concrete ideeën.”
  “Erg leuk, leerzaam en ook goed voor de teambuilding.”
  “Ik heb geleerd om minder beren op de weg te zien, meer te denken vanuit hetgeen wel kan, en niet vanuit alles wat niet kan. En, out of the box te denken.”

  Ontdek de Inspiratiesessie

  Kennismaken?

  Wil je meer weten over wie we zijn en hoe wij een teambuilding sessie voor je team aanpakken?

  Vul het formulier hiernaast in, of neem  zelf direct contact op met Kyra (kyra@start2create.nl).   Kyra van Leeuwen

   Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

   Etienne Verhoeff

   Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.