Vervolg op het lokale sportakkoord

Start2Create heeft op diverse plekken in het land ondersteund in het ophalen van input van verenigingen en andere lokale partijen. Zo kon de sportformateur plannen schrijven die door de groepen gedragen werden. Maar de vraag is, wat nu?

De plannen gaven energie omdat anders denken leidde tot andere input, niet de standaard ideeën. Maar creatief denken levert meer op dan alleen andersoortige plannen of nieuwe oplossingen. Creatief denken kan je ook benutten om plannen verder te concretiseren en tot actie en samenwerking over te gaan.

Start2Create begeleidt teams en organisaties in het verder concretiseren van plannen en samenwerkingen. Dat doen we middels diverse ‘wasprogramma’s.

Ontdek hier onze wasprogramma’s 

 

Partijen samenbrengen na het lokale sportakkoord

Creatief denken levert ook een andere manier van onderling contact leggen op. Je leert elkaar leren kennen in een energieke setting, je denkt met elkaar mee over elkaars problematieken en samen stel je gedurfde doelen. Zie het als een soort van teambuilding. Met Start2Create blijf je uit de standaard manier van overleg en het probleemdenken.

Ontdek meer over creatief denken 


Tekst gaat verder onder de foto

Creatief denken als bindmiddel

Creatief denken is een bindmiddel dat je kan blijven inzetten met partijen uit sport, maar ook het hele sociale domein. Samen stap je uit vaste denkkaders. Grootste winst is ook partijen uit zorg, onderwijs en zelfs vrijwilligersorganisaties te laten aanhaken. Of zelfs een koppeling te maken met het preventieakkoord.

Diverse creatief denken tools zorgen ervoor dat je blinde vlekken uit plannen haalt, onderling bruggen kan slaan en je tot actie over kan gaan. 

Ook al ligt het plan er nu, in het plan en de strategie om ambities te verwezenlijken zitten tal van knelpunten, uitdagingen of pijnpunten. Hier zijn creatief denken tools op toe te passen, zodat je effectief per vraagstuk aan de slag gaat. 

Voorbeeld strategisch traject

Vervolg: doorpakken met de groep

We zijn in Nederland kampioen werkgroepen maken, maar zit daar echt de energie? Is het wel de meest effectieve manier om door te pakken? Kies je voor twee werkgroepen van twintig mensen – waar in het gemiddelde overleg ook nog eens dezelfde mensen aan het woord zijn? Via creatief denken is er een andere uitweg. 

In de sessies laten we deelnemers altijd stemmen op ideeën. In korte tijd weet je waar de groep de meeste kansen in ziet en heb je je top 3 of prioriteitenlijst. Omdat de ideeën van de deelnemers zelf zijn, zit daar ook de energie en de glimlach. In de groepjes met de winnende ideeën (bestaande uit een mix van diverse lokale partijen) zie je altijd een drive ontstaan om ook echt iets met de uitkomsten te doen. Ook kan het zijn dat mensen uit andere groepjes op die ideeën stemmen, zo is de groep van ambassadeurs nog groter.

Omdat er geen plannen van bovenaf zijn bedacht, ligt het eigenaarschap bij de groep. De gemeente of sportorganisatie kan een coördinerende en faciliterende rol op zich pakken, in plaats van de boel continu te moeten aanzwengelen. Zaak is wel door te pakken. Je kan diverse sessies hierna uitsmeren over weken of maanden, maar een creatieve sprint kan ook goed werken.

 

Naar de actie: de creatieve sprint

Creatief denken levert niet alleen innovaties op, maar het kan ook een andere manier van samenwerken zijn, een andere manier van zichtbaar worden of een andere manier om leden te activeren al vrijwilliger. Wat een uitkomst ook is, je hebt een stok achter de deur nodig om tot daadwerkelijke uitvoer te komen.

De creatieve sprint is een pressure cooker van een aantal dagdelen waarin je van het hoofdprobleem tot een berg ideeën komt. Hierna ga je afpellen tot één kansrijke oplossing, die ook compleet uitgewerkt wordt door een team of betrokken partijen. Het concept wordt zo gesimplificeerd dat je na de creatieve sprint er al mee kan experimenteren.

De voordelen van een creatieve sprint

 

Wil je meer informatie of een keer sparren over de mogelijkheden van de services van Start2Create? Of over de wasprogramma’s? Laat het ons hieronder weten of neem contact op met Karin (karin@startcreate.nl).