Klanten beoordelen ons met een 8.3
Volg ons op social media

Vraag maar raak!

Waarom?” “Maar waarom dan?” Steeds als je antwoord geeft op een vraag van een vijf-jarige deze vervelende boemerang-vraag terug krijgen. Vroeger lokten wij onze ouders ermee uit, of het zijn de kinderen van nu die het bij ons doen. Tot aan vervelends toe. Dat je met oprechte antwoorden na vijf keer antwoorden op de “Waarom?” vraag misschien wel tot een zeer diepgaand gesprek kunt komen met een vijfjarige, laat ik voor deze keer even buiten beschouwing. Voor nu kunnen we de vijfjarige als inspiratie gebruiken voor een goed gesprek op de vereniging! Vraag maar raak.

Vervang “Waarom” door “Wat”
“Waarom?” is een open vraag. Met een open vraag geef je de ander ruimte om van alles op tafel te leggen en het gesprek meer diepgang te geven. Riskant aan dit vraagwoord is wel dat het een offensief-defensief gesprek kan uitlokken. “Waarom heb je dit gedaan?” kan overkomen alsof de ander zich moet verantwoorden aan de slimmere jij. Pas op, waarom-vragen kunnen het bloed onder de nagels van je gesprekspartner halen, net zoals bij die vijf-jarige! Ook vergt een waarom-vraag behoorlijk wat denkwerk voor de ander; het is niet de makkelijkste vraag.

Vervang het vraagwoord door “Wat” en er opent zich ineens een hele nieuwe antwoorden-wereld. Brandt er een vraag waar de ander alleen maar ja of nee op kan antwoorden? Kijk hoe je de vraag om kunt bouwen en deze met “Wat” te laten starten.
Voorbeelden van te stellen vragen:
“Wat vind jij van het verloop van onze laatste ALV?”
In plaats van: Onze ALV ging goed, niet waar?

“Wat beweegt jou ertoe vrijwilligerswerk te doen?”
In plaats van: Vind je het leuk om vrijwilliger te worden?”

“Wat vind jij voorbeelden van on-gastvrijheid?”
In plaats van: Is onze club niet gastvrij?

“Wat sprak je wel en niet aan in de laatste competitietraining?”
In plaats van: Vond je de training leuk?
Uiteraard kun je vragen aanpassen met “Hoe” of “Welke”. Zo lang ze maar om een open antwoord vragen.

“En wat nog meer?”
Het eerste antwoord dat je krijgt op je eerste wat-vraag is vaak niet het eerste antwoord dat iemand heeft klaarliggen. De ander is misschien nog de situatie aan het aftasten of vertrouwt jou nog niet voldoende (ook al denk je van wel). Heb je het juiste gespreksonderwerp te pakken (denk je)? Vraag dan door en laat daarmee zien dat je nieuwsgierig bent naar dit onderwerp. 

Stel geen vragen die beginnen met “Wat als”. Dit is jouw eigen advies stiekem verpakken in een vraag.

Voor jou!
Voeg ‘jij’ of ‘jou’ aan de vraag toe om je vraag nog meer kracht bij te zetten.

“Wat betekent lid zijn van onze sportclub voor jou?”
“Wat vind jij van de gastvrijheid van ons horeca personeel?”
“Wat is jouw visie op het vrijwilligersbeleid?”

Hiermee maak je de vraag niet alleen persoonlijker, de vraag komt ook beter aan bij je gesprekspartner. Zo hoef je een vraag minder vaak te herhalen en het antwoord dat de ander geeft is ook eerder to the point.

Loesje

Tijdens trainingen komen we er wel eens achter dat mensen die al jaren voor dezelfde vereniging werken of die daar lid zijn, elkaar eigenlijk nauwelijks of nooit spreken. Zonde! Oprechte aandacht begint met het stellen van vragen. Laat je verrassen door de antwoorden van de ander. Ongetwijfeld komt het voor dat we onbewust toch gesloten vragen stellen of dat we vergeten door te vragen. Ook wij. Laat het ons dan weten. Dan zijn wij de volgende keer weer scherper bij het stellen van vragen. Maar nog belangrijker, dan weten wij dat jij ook scherp bent. Experimenteer met vragen stellen. Op een andere manier dan je gewoonlijk zou doen. Wie weet leer je iets nieuws over de ander, of over je club. Of over jezelf.

 

Inspiratiebronnen:
The Coaching Mindset: 8 Ways to Think Like a Coach – Chad Hall
The Coaching Habit. Say Less, Ask More & Change the Way You Lead Forever – Michael Bungay Stanler

VERBETEREN VAN JE CARRIÈRE

Slechts 5% van wat we doen is creatief. Zet je automatische piloot uit. Ontdek een nieuwe manier van begeleiden. Ontdek hoe leuk het kan zijn. En hoe je mensen verder helpt.

Neem contact op