Creatieve vaardigheden trainen

Creatieve vaardigheden? Help, die heb ik niet! horen we je al roepen. Wees gerust! Iedereen kan creatieve vaardigheden leren. Je kan ze in elke meeting gebruiken. En natuurlijk bij creatief denken. Ontdek hier een aantal vaardigheden die je op weg helpen.

 

Breek de boel open

In de creatief denken sessies van Start2Create breken we de boel open. Vaste denkpatronen, maar ook energie en sfeer. We laten je daarmee tot nieuwe of onverwachte oplossingen komen.

Het klinkt heel simpel, maar die boel losbreken gebeurt niet zomaar. Mensen hierin meekrijgen is een voorwaarde. En ook hen in de flow van creatief denken te krijgen.

 

Oordeel uitstellen

Rode Kaart bij creatief denkenVoor je het weet heb je ergens een oordeel over. Of, soms heb je het niet eens zo snel door van jezelf. Oordelen kan ook in een sessie voorkomen.

Hoe vermijdt je dit? Laat allereerst je eigen oordeel achterwege als je een meeting of sessie begeleidt! Leg ook dat ‘oordeel uitstellen’ een van de spelregels is. Mensen herkennen een oordeel dan eerder en kunnen elkaar ook op het oordelen wijzen. Zo hoef je niet steeds zelf als politieagent op te treden ;-).

Sommige oordelen kom je regelmatig tegen. Ben je nieuwsgierig welke dit zijn? Bekijk ze hier. Je kan ze downloaden en gebruiken in je eigen meetings of sessies. Een handige tool!

 

Kwantiteit boven kwaliteit

Roep zo veel mogelijk of schrijf zo veel mogelijk op! Roepen wij aan het begin van een sessie. Er is geen goed of fout! Dit alleen al levert een bak aan ideeën op, zeker als je oordelen uitstelt.
Het houdt ook het tempo erin. En dat is niet zonder reden. Mensen liften met elkaar mee!

 

Meeliften

Meeliften is eigenlijk associëren. Als een iemand iets roept, kan een ander erop meeliften. Ook gekke antwoorden kunnen juist tot onverwachte en originele oplossingen leiden. Meeliften gebeurt eigenlijk bij elke creatieve tool. Of je nu in een grote groep zit en met elkaar ideeën ophaalt, of in een klein groepje iets geks – of juist iets concreets – aan het uitwerken bent.

 

Een voorbeeld van meeliften

We kwamen een keer deze creatief denken vraag tegen: ‘Hoe zorgen we voor een gastvrij ontvangst op onze zwemvereniging?’. Het doel was eerst groot en absurd te denken.

Olifant creatief denkenEen out of the box idee dat iemand riep: ‘We zetten een olifant neer bij de ingang!’. Daarop konden mensen bij het concreet maken verrassend goed op meeliften.

De echte olifant werd een nep-olifant. Dit werd een groot bord bij de ingang. En dit werd weer een route van kleine ‘olifanten’bordjes op het hele complex. Vanaf de parkeerplaats tot aan het gebouw kom je bordjes tegen die met de slurf wijzen naar bijvoorbeeld de kantine of kleedkamers. De slurf werd een pijl. De route over het complex werd duidelijk aangegeven.

En terug naar een gastvrij ontvangst: je raakt nooit meer de weg kwijt!
Dus hoe gek iets ook klinkt in eerste instantie, het kan tot geweldige oplossingen leiden.

Meeliften kan je goed trainen. Ontdek het ook in ons andere artikel over Scenariodenken.

 

Lef

Soms heeft iemand wat meer tijd nodig om iets in de groep te gooien. Door bovenstaande spelregels toe te passen is de kans het grootst dat iedereen uiteindelijk iets bijdraagt. En het enthousiasme omhoog gaat!

 

Creatieve vaardigheden toepassen

Een handige tip: zet de spelregels op een scherm of een bord, zodat het voor iedereen tijdens de sessie een stok achter de deur blijft. En daarnaast heb je vast nog de vraag, wat voor creatieve vaardigheden kan je nog meer toepassen om anderen uit het vaste denken te halen? En tot nieuwe oplossingen te komen?

Een creatieve vaardigheid die je altijd kan inzetten, is het stellen van open vragen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stel, je wilt out of the box denken met de groep. En je wilt wegblijven van de standaard antwoorden en oplossingen die je al vaker hebt geprobeerd. Je vraagt mensen met grote, gekke ideeën te komen en nog blijven ze realistisch denken. Wat dan?

Stel de vraag: ‘Hoe kan je dat idee dat je al hebt nog groter, nog absurder maken?’
Een gratis drankje wordt elke week 10 flessen van de duurste champagne.
Een feestje op de club wordt een permanent 24/7 festival, met muziek en lekker eten.
Een weekendje weg wordt een reis naar Mars.

 

Creatieve vaardigheden in de praktijk

Een sessie waarin je de spelregels uitlegt en toepast is de beste oefening voor jezelf! Toch zul je merken dat mensen op verschillende manieren kunnen reageren. Zomaar een Rode Kaart uitdelen en roepen ‘Je mag niet oordelen!’ is niet helemaal de weg naar creativiteit en draagvlak. Niet voor niets besteden we er in onze Academies uitgebreid aandacht aan. Er zijn namelijk talloze manieren om flink onderuit te gaan. En ook talloze manieren om de spelregels en creatief denken op een leuke manier uit te leggen!

 

Wil je creatief denken ook leren en ervaren?

Klik hier!