Deelnemers aan het woord

Ilse Jansen is Safety coach en al ervaren als trainster op het gebied van veiligheid. Ze volgde de opleiding creatief denken bij Start2Create en past de werkvormen die ze leerde nu toe in haar huidige sessies.

Ilse Jansen, veiligheidskundige, volgde de opleiding creatief denken bij Start2Create. In drie dagen ontdek je niet alleen de wereld van anders denken. Ook traint Start2Create je in praktische methodieken die je in je werk in kan zetten. Ilse zet de tools met regelmaat in, dus we stelden haar enkele vragen.

 

Ilse, wat houdt jouw werk als Safety coach in?

“Ik geef advies en trainingen op het gebied van veiligheid. Dat is o.a. bij bedrijven in de industriële sector, maar ook in de bouw en logistieke sector. Ook begeleidt ik Safety ambassadors uit die organisaties. Daarnaast zit ik regelmatig met directies, mensen van de werkvloer of lijnmanagers om te praten over veiligheid op het werk.”

Nou is veiligheid is iets heel strikts, met alle wet- en regelgeving. Hoe verhoudt zich dat voor jou tot het stuk creativiteit? Kan je de tools die je geleerd hebt in de opleiding Creatief Denken eigenlijk wel kwijt in jouw sessies?

“In de industriesector is veiligheid geregeld een heikel punt of een verbeterpunt. Je hebt daarbij altijd te maken met gedrag en bewustzijn. Vaak gaat het dan over onderlinge communicatie. De tools helpen me om het uit het persoonlijke te halen. Belangrijker nog, er is minder discussie en er komen meer ideeën in veiligheidssessies. Die ideeën komen niet van mij, maar van de mensen zelf. Ik had ook een brainstorm kunnen houden, maar ik vraag me af of ze dan zo enthousiast waren geweest. Het heeft dus impact op meerdere fronten. Het creatief denken helpt anders te kijken naar de dingen die je wil bereiken. Het creatief denkproces brengt je buiten de gebaande paden, in plaats van zomaar te brainstormen of mensen iets opleggen.”

De tools helpen me om het uit het persoonlijke te halen. En vooral: er is minder discussie en er zijn meer ideeën.

Hoe zet je het geleerde nu in je werk in?

“Op meerdere manieren! Tools zet ik bewust in als ijsbreker, of om een vervolgvraag te bepalen.”

“De Omgekeerde Vraag is ook heel mooi om bewustzijn te creëren. Ik vind het leuk om deelnemers te laten schieten wat niet van hunzelf is. Vervolgens vraag ik wat ze erin herkennen en waarmee ze volgens hen aan de slag kunnen. Er komt daardoor minder discussie dan in mijn eerdere sessies. Ik heb ervaren hoe ik dit moeiteloos kan begeleiden. Hoe je mensen enthousiast kan maken door het net op een andere manier te doen.”

Wat ervaar je dan als er minder discussie is? Discussie is toch juist goed?

“Vooraf was het: ‘Ja, maar het gaat toch goed met onze veiligheid? Er gebeurt hier nooit wat!’ En dan moet ik uitleggen dat het misschien toch beter kan. Met de Omgekeerde Vraag hoef je dat hele gesprek niet te voeren en zie je sneller waar er verbetering mogelijk is.”

“De dynamiek van de groep verandert ook. Eerst zie ik bijvoorbeeld tien mannen met armen over elkaar. Door de luchtige tools die ook plezier brengen in een groep, zie je iedereen ontdooien en doen ze allemaal mee. Het mooiste moment is dat als de deelnemers zich realiseren dat het eigenlijk over hen gaat. Je ziet mensen ineens rechtop zitten. Een eerste tool is daarom al een warming up om het gesprek met elkaar aan te gaan.”

Met de Omgekeerde Vraag hoef je dat hele gesprek niet te voeren en zie je sneller waar er verbetering mogelijk is.”

Hoe helpen de tools jou in je werk?

“Laatst zat ik met een bedrijf dat financieel wat slechter zat. Een uur voor mijn sessie moesten ze schrappen en lelijke keuzes maken. Ik was er eerst wat huiverig voor om met creatieve tools te gaan werken. Ik bedoel, het is toch wel extreem denken. Toch heb ik het gedaan en er kwamen veel dingen uit die niet per sé geld kosten. Het is heel veelzijdig wat dat betreft.”

“Verder wordt er in de veiligheid gewerkt aan de hand van een veiligheidscultuurladder. Die ladder is erg op gedrag gericht. Ik zet daarvoor een zelf ontwikkeld cultuurspel in, om regels en visie met elkaar te maken. Bij één bedrijf kwam het aanspreken steeds terug. Toen heb ik daar een creatieve tool op toegepast. Die combinatie werkt fijn, ook om de juiste vraag te kunnen formuleren.”

De uitkomst is niet eens wat het zozeer succesvol maakt, maar vooral de manier waarop.

Wat is jouw grootste eyeopener uit de opleiding?

“Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm waarop je dingen aanbiedt. De vorm bepaalt hoe mensen het ervaren. Laatst zette ik de tool Battle Absurd in met een groep Safety ambassadeurs. Wat eruit kwam was dat ze zelf toolbox meetings wilden gaan houden. Dit kwam door het enthousiasme en energie in de hele groep. De uitkomst is niet eens wat het zozeer succesvol maakt, maar vooral de manier waarop.

En, trust the tool. Het vertrouwen hebben dat je werkt met een werkwijze die vóór je gaat werken. En zeker niet tegen je gaat werken. Je kan de tools bewust inzetten om je doel te bereiken.”

Hoe zou jij creatief denken omschrijven?

“Weg met saaie presentaties en interactief aan de slag. Met een open blik en op een andere manier brainstormen.”

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.