5 tips om de vraag achter de vraag te achterhalen

Hoe kom je erachter wat de echte vraag is? Of loop je spaak, omdat je wel doorvraagt maar het idee hebt er toch niet helemaal achter te komen? Pas deze vijf tips toe en laat ons weten of het heeft gewerkt!

De vraag achter de vraag

“Hoe kunnen we beter samenwerken?”
“Hoe kunnen we mensen betrekken bij onze vereniging?”
“Waarom komen we maar niet tot een positieve sfeer?”

Voer voor de vraag achter de vraag! Wat is er aan de hand dat deze vragen er zijn? Wat wordt er precies bedoeld? Voordat je recht op de oplossing af duikt: eerst de vraag achter de vraag achterhalen.

1. HOE-HOE-HOE-HOE

Soms lijkt een vraag eenvoudig, maar schuilt er meer achter. Je kan natuurlijk de 5W’s en de H toepassen bij het stellen van open vragen. Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Om de vraag achter de vraag echt te achterhalen is de HOE-vraag het meest effectief.

Een hoe-vraag breekt de weg open naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Het geeft ruimte, meer dan een ‘waarom’-vraag waar toch vaak een bepaalde lading of oordeel in zit. Ben je op zoek naar oplossingen? Dan leidt een wat- of een welke-vraag vaak tot iets wat al geprobeerd is.

Voorbeeld: “Hoe beïnvloedt dit jou?” of “Hoe ben je tot deze conclusie gekomen?” nodigt je gesprekspartner ook uit om meer context en details te geven. Dit leidt vaak tot het blootleggen van onderliggende zorgen, motieven of wensen die de werkelijke kern vormen. Door op deze manier door te vragen, creëer je een open en vertrouwelijke sfeer waarin de ander zich meer gehoord en begrepen voelt.

2. De 5x waarom

Waarom? Waarom? Waarom? Waarom? Waarom? De wereld van een vier-jarige staat bol van deze vraag. Soms wel meer dan tien keer per dag. Kruip in de huid van een kleuter en ontdek welke verborgen vragen er achter de vraag liggen.

En.. soms ontstaat er in het proces al een antwoord of een oplossing.

 

3. Abstracte termen ontleden

Abstracte begrippen zijn voer voor het ontleden van een vraag.

‘Hoe verbeteren we de sfeer in het team?’ leidt bijvoorbeeld tot:
Hoe leren we elkaar beter kennen?
Hoe kunnen we nieuwe medewerkers verrassen in hun onboarding?
Hoe kunnen we elkaar open feedback geven?
Hoe kunnen we met elkaar de klanten verrassen?

Door het te ontleden in diverse vragen creëer je overzicht in de diverse uitdagingen.

4. LEF: doorvragen en keuzes maken

Vaak durven mensen geen keuze te maken en wordt alles op een hoop gegooid in een vraag.

We willen immers iedereen betrekken. Dat snappen we. Door de vragen eerst op te hakken zul je daar uiteindelijk ook je antwoorden in gaan vinden. 

Het is ook durven doorvragen. Je ontleedt misschien wel een belevingswereld van een ander waar je niet helemaal op zit te wachten. Of het kan zijn dat je tegen je eigen aannames aan loopt. Het is wel de manier om te achterhalen waarom vragen gesteld worden.

Dus waar trap jij op de rem?
Of waar trapt de ander op de rem, en durf jij dat vervolgens te bespreken?

5. Hoe formuleer je de echte vraag?!

Het mooiste is als de vraag hieraan voldoet:

Oordeelloosin een vraag met ‘beter’ schuilt een oordeel.
Concrete woordenvermijd abstracte termen als ‘samenwerken’ of betrekken’.
Kort – vermijd en, en/of, komma’s, dubbele punten. Liever de vraag ophakken.

Vanuit hier kan je verder.

Van praten en bedenken naar doen is de volgende stap. Benieuwd hoe creatief denken je hierbij kan helpen? Ontdek het met onze toolbox.

”Wie-ben-jij” vragenkaarten

Met de Wie-Ben-Jij?-vragen voer je een héél ander gesprek, met onverwachte vragen en een lach. In te zetten als teambuilding, speeddaten of om collega's beter te leren kennen. Of een andere start van een bijeenkomst dan een traditioneel voorstelrondje.

Startblokken

De Startblokken voor teambuilding! Elk blokje kent een unieke vraag. Met een lach en in spelvorm kom je tot heel andere gesprekken. In duo's of met een groep. De blokkentoren is in te zetten op teamdagen, om elkaar beter te leren kennen of om weg te geven als origineel geschenk.

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

Wat levert de vraag achter de vraag je op?

  1. Versterkt empathie en begrip: Alleen al bij de poging de vraag duidelijker te krijgen , laat je je interesse in de ander merken. Key als het gaat om verbinding en het versterken van een relatie.
  2. Verbeterde probleemoplossing: Wanneer je de echte zorgen en motieven begrijpt, kun je gerichtere en effectievere oplossingen bieden. Dit zorgt ervoor dat de oplossingen beter aansluiten bij de werkelijke behoeften en verwachtingen van de ander.
  3. Bevordert vertrouwen en relaties: Door te laten zien dat je bereid bent om verder te kijken dan het oppervlakkige, bouw je vertrouwen op. Dit versterkt de relatie en maakt toekomstige communicatie soepeler en effectiever. Tenslotte: elkaar kennen, is elkaar mogen, is elkaar vertrouwen, is elkaar gunnen.

Welke fouten worden vaak gemaakt bij het zoeken naar de juiste vraag?

Het zoeken naar de juiste vraag kan uitdagend zijn. Je kan er ook zeker mee de mist in gaan. Wees daarom alert op het volgende. 

  1. Te snel conclusies trekken: Het is verleidelijk om snel conclusies te trekken over wat de ander bedoelt. Neem de tijd om echt te luisteren en wees bewust van wat aannames kunnen zijn. Of beter nog: stel je oordeel zo veel mogelijk uit.
  2. Gebrek aan geduld: Soms kan het proces om tot de kern van de vraag te komen tijdrovend zijn. Wees geduldig en geef de ander de ruimte om zijn of haar gedachten volledig te uiten. Niet alles is op te lossen in een gesprek, of een sessie. Door het te snel af te dwingen kan juist weerstand ontstaan.
  3. Te snel de echte vraag stellen in een onveilige omgeving: Als mensen zich niet veilig voelen om open te zijn, zullen ze niet snel de echte vraag delen. Of, er ontstaan emoties en mensen blijven te lang in de pijn hangen. Het constructief toewerken naar een oplossing kan dan langer duren, of mensen blijven verzand in de geijkte denkpaden.

Meer weten?



     

    Jouw LEF verder ontwikkelen?

    Of je nu een coach, facilitator of een zakelijke professional bent, het ontdekken van verborgen vragen kan je helpen om betere gesprekken te voeren en sterkere relaties op te bouwen.

    Wil je als professional de volgende stap zetten, dan is onze LEF opleiding wellicht voor jou.

    • Scherp formuleren van vragen;
    • Praktische tools en werkvormen om met diverse vraagstukken aan de slag te gaan;
    • Opbouw van sessies en het beantwoord krijgen van vragen;
    • Groepen begeleiden naar eigenaarschap en actie;
    • Een frisse blik op jouw eigen rol, leiderschap en communicatievaardigheden.