Duurzame inzetbaarheid betekent dat medewerkers gezond, productief en met plezier kunnen blijven werken, zowel nu als in de toekomst.
Je kan denken aan het welzijn en de ontwikkeling van werknemers, zodat zij optimaal kunnen bijdragen aan de organisatie. Ook gaat het om tijdig signaleren van te veel werkdruk en hier actief iets mee doen.
De associatie is vaak genoeg ‘we moeten hier iets mee, omdat het moet.’ Het is een term die geregeld terug komt, vaak op het bordje van HR en managers.
Het gaat om groei van de organisatie, betrokkenheid van medewerkers en hun denkkracht gebruiken, openheid om uitdagingen te bespreken en fit blijven als mens. Ja, veelomvattend dus.
Maar waar begin je?
Het gaat om een balans tussen werk, persoonlijke ontwikkeling en welzijn, waardoor een medewerker langdurig inzetbaar blijft.
Voelen medewerkers zich geroepen input te leveren? Worden een nieuwe visie of plannen gepresenteerd en ontstaan er discussies, of ontbreekt het aan eigenaarschap?
Door bijvoorbeeld creatief denken sessies met elkaar te organiseren, kan je als wilde gans met elkaar meedenken en ontstaan oplossingen vanuit de werkvloer. En daar komt het draagvlak en eigenaarschap te liggen. Tegelijkertijd werk je op die momenten aan verbinding.
Denk aan efficiënte processen en minder administratieve last. Dit kan door te investeren in technologie, duidelijke werkstructuren en een cultuur van samenwerking kan je meters maken.
Ook ligt de winst soms in vaker experimenteren met nieuwe dingen, vóórdat je alles tot in perfectie uitdenkt en er beleid van maakt. Is daar genoeg lef voor in jouw organisatie?
Fysieke en mentale gezondheid stimuleer je met voldoende beweging, gezonde voeding. Maar bied ook ondersteuning bij mentale uitdagingen, zoals stress en burn-out.
Blijvende ontwikkeling is essentieel. Door trainingen, coaching en opleidingsmogelijkheden aan te bieden, blijven medewerkers groeien.
Een regelmatige “APK” van je personeel helpt om kansen en knelpunten op tijd te signaleren. Denk hierbij aan periodieke gesprekken over werkdruk, ambities en gezondheid.
Een veelvoorkomende valkuil is dat organisaties en medewerkers zich vastklampen aan de status quo. “Het gaat toch prima?” kan een excuus zijn om noodzakelijke verbeteringen uit te stellen. Deze mindset kan echter leiden tot stilstand en problemen op de lange termijn, zoals een hoger ziekteverzuim of ontevredenheid.