Hoe Squid Game je vereniging kan inspireren

Hoe Squid Game je vereniging kan inspireren

28 april 2022
/

Even een eerlijke vraag als het gaat om ledenwerving. Is de manier van nieuwe leden werven of je bestaande leden behouden wezenlijk veranderd in de afgelopen tien, vijftien jaar? 

Honderden sessies hebben we met Start2Create inmiddels gegeven bij verenigingen. Van sportclubs tot muziekverenigingen. Altijd komen vragen voorbij over nieuwe leden werven en bestaande leden behouden. Het zal je verbazen hoe Donald Trump, Squid Game, de Kerstman je op een nieuw spoor kunnen brengen.

Ontdek meer tools

 

Waarom zien we die weg niet in eerste instantie?

Ons brein. Het is onze kracht en tegelijk onze valkuil. Allereerst de valkuil. Dat zijn de automatische denkpatronen. Ons reflexbrein zorgt er onder andere voor dat je de dag kan overleven door automatisch te reageren of handelen. Ontzettend handig in de auto, of op de fiets.

Maar de kans bestaat ook dat je hersenen overuren maken als er een oplossing moet worden gevonden voor een probleem. Je loopt vast, kan niets anders bedenken en schiet in de ‘ja, maar…’. Of, als jij dit niet hebt, dan een ander wel.

Zie maar hoe het gaat in een vergadering op het werk. Linda heeft een probleem en benoemt het. Gelijk zijn er twee of drie mensen die een oplossing aandragen. Maar de kans bestaat dat dit uit de bekende wegen is ontstaan en niet heel verrassend of uniek is. Het kan ook een sterk en vernieuwend idee zijn, maar heb je het lef om het op te pakken en het anders te doen?

“Ik had er veel plezier in, fantaseren met serieuze ondertoon. Dit hebben we nodig om van de dit hebben we al geprobeerd-besmetting af te komen.”
– Martijne – deelnemer sessie

Gelukkig is de kracht van het brein om nieuwe verbindingen aan te maken. En zo kan je je brein trainen om anders te denken.

Hoe kan het wel?

Hoe kan je in een vergadering de dingen eens fundamenteel anders bekijken? Het kan soms een uitdaging zijn, maar wel de eerste stap om het wel anders te doen dan tien jaar geleden.

“If you want to teach people a new way of thinking, don’t bother trying to teach them. Instead, give them a tool, the use of which will lead to new ways of thinking.”
– Richard Buckminster, Amerikaanse architect –

En dat deden wij ook in sessies.

 

Inspiratie uit ‘Squid Game’

Bij Squid Game kan je aan allerlei kenmerken of scenario’s denken. Het staat o.a. bol van spel-elementen. Ok, soms is de serie wat luguber. Haak vooral nu niet af met lezen! Je zal je verbazen wat uit Squid Game kan komen. 

De spellen (of het concept erachter) kunnen je brein ertoe bewegen met een andere blik te kijken naar je manier van vergaderen. En wat je anders kan doen. Zo bracht Squid Game een groep een keer tot het volgende concept: 

Vijf minuten voor de afgesproken eindtijd gaan we afsluiten met een klein spel-element. Voor de afwisseling zou dit elke week ook een ander spel-element zijn. De winnaar wordt de voorzitter in de volgende vergadering, de verliezer de tijdbewaker. Je hebt daarmee ook steeds een andere rolverdeling en zo kom je erachter wie sterk is in bepaalde zaken. De voorzitter mag ook nieuwe spelregels introduceren, om te experimenteren met andere vergadervormen. Zo kunnen we de tijd beter bewaken en ook anders kijken naar de inhoud van wat we bespreken.

En hoe krijgen we dan een gezond ledenbestand?

Squid Game heeft vaak inspiratie kunnen bieden op vragen als leden werven of behouden.

In Squid Game heeft ieder personage een nummer op het shirt. Dit zette een groep anders aan het denken over contact leggen met leden.

We gaan mensen vaker bellen, in plaats van mailen. Leden mogen nooit het gevoel krijgen een nummer te zijn/ Persoonlijk contact stellen we voorop en we gaan meer vragen stellen (vooral nog even niets van hun vragen, zoals vrijwilligerswerk). Via de telefoon krijgen we ook sneller antwoorden en kunnen we meteen betrokkenheid en interesse tonen.


Een ander kenmerk van Squid Game zijn de opdrachten in duo’s of groepjes. Vanuit dit element kwam een groep met het volgende:

We gaan meer grote of lange tafels neerzetten in de kantine, of een lange hoge bar, zodat de interactie verandert. En zo kunnen we ook groepsvorming in de kantine beïnvloeden. We gaan dus kijken naar nieuw meubilair en een andere plek voor tafels, voor een andere beleving. 


Je mag pas de ruimte uit als je de opdracht hebt voltooid. Dat lijkt op een escape room. Met Start2Create zagen we concepten voorbij komen als:

Van een kleedkamer een escape room maken. Jeugdleden mogen een vriendje/vriendinnetje meenemen en we doen opdrachten of kinderspellen (zoals Anna Maria Koekoek) – puur voor de fun. Even wat anders dan een sport doen. Eerst beleving, daarna kijken we of iemand lid wil worden.

Een ook op de vraag ‘hoe vinden we een nieuwe voorzitter’ was het deze serie die leidde tot een concept om niet mensen gewoonweg te vragen of een bekend intake proces te starten, maar juist een functie aantrekkelijk en verslavend te maken. Eventueel in duo- of trio voorzitterschap in de praktijk. 

 

Wat kan je zelf doen?

Wil je meteen aan de slag met je eigen vereniging? Download dan onze toolbox.

Een deel van onze programma’s voor sportverenigingen staat ook op de sportservicelijst. Daarmee krijg je een deel vergoed.

Bekijk onze services

 

Ben je verenigingsondersteuner?

Ben je verenigingsondersteuner en wil je ontdekken hoe je op een andere manier verenigingen kan begeleiden? In de Start2Create Academy krijg je de praktische tools en handvatten om jezelf te ontwikkelen tot de sportprofessional van de toekomt.

Je ontwikkelt jezelf niet alleen in anders en creatief denken. Ook in presenteren, communicatievaardigheden en meetings efficiënter en leuker faciliteren. Bovenal ontdek je hoe je verenigingen aanzet tot anders denken en hen zo op een andere manier kan begeleiden.

Bekijk de Start2Create Academy

 

Met Start2Create zetten we mensen anders aan het denken, altijd op een dynamische manier. Van de vragen waar je (dagelijks) tegenaan loopt, tot aan jaarplannen en strategie. Dat doen we aan de hand van creatief denken, in drie wasprogramma’s. Meer over de programma’s lees je hier.

     Vergelijkbare blogposts