Leidinggeven: hoe doe je dat?

Leiding geven, hoe doe je dat nu eigenlijk? En hoe zorg jij als leidinggevende dat je jouw team goed aanstuurt? Ontdek hier waar je zeker aan moet denken en wat valkuilen zijn.

Wat is leidinggeven en hoe doe je dat?

Leidinggeven staat voor het beïnvloeden van de ander(en), zodat er handelingen gaan plaatsvinden die bijdragen aan een strategie of einddoel.

Hoe je zo optimaal mogelijk leiding geeft heeft met van alles te maken. Jijzelf als leidinggevende, de medewerker, het hele team, de situatie en zelfs de specifieke taak. Er is dus niet één gouden tip die je hier kan verwachten.

Al met al kan je wel stellen dat bij een sterke manier van leidinggeven hoort:

  • Het grote geheel of de visie voor ogen hebben (en houden)
  • Strategische keuzes kunnen maken voor succes van team of organisatie
  • Over gespreksvaardigheden beschikken die je kan aanpassen naar behoefte van de medewerker – en om regie te pakken en te houden.

Lees hieronder verder over verschillende rollen in leidinggeven, wat valkuilen zijn en waar je aan kan denken bij je eigen team.

Rollen binnen leidinggeven

Er zijn tal van manieren om naar leidinggeven te kijken en er zijn tal van modellen over leiderschap.

Over situationeel leiderschap zeggen Hersey & Blanchard:

Je stijl stem je af op wat je medewerker nodig heeft. En: je stijl van leidinggeven pas je ook aan naar taakrijpheid medewerker per taak. Dat kan dus per taak en per moment verschillen. Of veranderen, naarmate een medewerker groeit in een taak en taakvolwassen wordt. Je stijl beweegt er dan in mee.

Een diversiteit aan rollen in leidinggeven

Er tal van rollen die je kan aannemen. Denk aan:

Taakgericht: controlerend of meer coördinerend
Resultaatgericht: aansturend of directief
Mensgericht: inspirerend of zelf meer een mentor-rol
Relatiegericht: bemiddelaar, verbindend of zelfs creatief

Waar jouw kracht zit of waar je nog in kan groeien ontdek je hieronder.

Voorkeursstijlen in leidinggeven

Ben je van nature directief ingesteld in je manier van leidinggeven? Of ben je meer een organisator, verbinder of juist de coach die gericht is op de ontwikkeling van medewerkers?

Iedereen heeft van nature – en vanuit reflexen – een bepaalde voorkeursstijl in communiceren en handelen.

Benieuwd naar waar jouw kracht voornamelijk ligt? En hoe je jouw ‘bandbreedte’ kan verruimen?

Doe dan de kleurentool. Acht stellingen en drie minuten. Je ontvang je resultaat direct in je mail!

Kleurentool

Word je tureluurs van al die mensen die nooit iets afmaken? Vraag je je af waarom iemand afhaakt als je enthousiast je idee presenteert? Of waarom het toch zo lastig blijft knopen door te hakken binnen je team? Klik hier en start direct de kleurentool.

Leidinggeven binnen jouw team

Loop je er wel eens tegenaan dat je tig keer iets zegt, en iemand lijkt het niet op te pakken? Of vind je dat je collega’s te weinig eigenaarschap nemen? Het liefst zet je je stijl van leidinggeven in vanuit je kracht en groeit het team ook daardoor. De praktijk laat vaak anders zien.

Instrueren, overtuigen, ondersteunen, delegeren – we kunnen je op een briefje geven dat als je deze tactieken doorloopt, je ook altijd ergens tegenaan loopt. De vraag is, wat past er bij het team als geheel? En bij die ene collega, in dat ene moment? Vanuit situationeel leiderschap of coachend leiderschap kan je al doelgerichter handelen.

Door te herkennen waar je een cirkel kan doorbreken (bij jezelf of bij een ander) open je een weg naar nieuwe mogelijkheden.

Hoe je een team kan laten groeien (en niet te vergeten, jezelf) ontdek je in onze training gesprekstechnieken. Zo leer je over de tactiek van pushen vs. pullen, diverse vraagtechnieken, afrekenen met mythes in non-verbale communicatie en allerlei verrassende manieren om je gesprekken sterker in te steken. Altijd met een aanzet tot anders denken.

De valkuilen van leidinggeven

In No-Nonsense leidinggeven omschrijft Nadia van der Vlies drie valkuilen van leidinggeven.

1. De mama-rol
Je gaat meteen helpen door het zelf te doen of door iets op te lossen voor een ander.

2. De macho-rol
Je vertelt met name wat en hoe de ander het moet doen en dringt daar op aan.

3. De mol-rol
Je denkt geregeld: laat maar zitten, het heeft toch geen zin. Je gaat conflict uit de weg en belangrijke zaken blijven onbesproken.

We trappen maar al te vaak in onze reflexen als er iets gebeurt wat je wil bijsturen. De vraag is, hoe kan je dit vroegtijdig herkennen bij jezelf en ombuigen naar coachend leiderschap?

In het trainingsaanbod van Start2Create vind je tools die jou helpen als leidinggevende om bewust te wisselen in rollen en gesprekstechnieken aan te passen om toe te werken naar de doelen die je voor ogen hebt.

Kyra van Leeuwen

Speelde als golfster op de Europese Tour. Maakte al vroeg kennis met ondernemen en het trainersvak.

Etienne Verhoeff

Sportjournalist van huis uit, met een bak aan ervaring als presentator op radio en televisie. Etienne is een echte ondernemer.